Informatie

Dorien Knockaert

VRAGEN

VEGETARISCHE ZAKEN

Wat is het verschil tussen rode, groene en bruine linzen?
Rode linzen zijn ‘splitlinzen’, ze zijn gepeld en gehalveerd en als je ze kookt, worden ze een brij. Dat moet zo, in de Indiase keuken, maar zelf ben ik er niet zo dol op. Bruine linzen vind ik de gewoonste linzen, prima voor zowel de Indiase als de Franse aanpak (stoofpotjes, soepen). Groene linzen zijn soms zoals bruine linzen, maar als het pui-linzen zijn (donkergroene, ze lijken op steentjes), dan zijn het de ideale linzen om een salade van te maken.
Wat vang je aan met tofoe?
Het is een misverstand dat vegetarische maaltijden worden opgebouwd rond grote lappen tofoe. Tofoe is wel heel voedzaam, en een handig bindmiddel voor zelfgemaakte patés of veggieburgers. Ik voeg het ook weleens toe aan een Japans getinte bereiding. Dan dep ik de tofoe eerst goed droog, ik snijd hem in stukjes of repen, bak hem in heel hete sesamolie tot hij een korstje krijgt en breng hem dan flink op smaak met zout, citroensap en misschien nog wat kruiden.
Welke wijn is lekker bij vegetarisch eten?
Vegetarisch eten kan natuurlijk nog heel sterk variëren in smaak, de bijpassende wijnen dus ook. Maar er zijn een paar vuistregeltjes voor dummies. Witte wijn is vaak de veiligste keuze, maar geen chardonnay. Wel sauvignon blanc of iets uit die familie (chenin blanc, rueda, weissburgunder…). Rode wijn kan ook, maar zoek fruitige, lichte smaken. Pinot noir is een goeie gok.

DE ZEE

Worden oesters duurzaam gekweekt?
Ja, ze worden gekweekt en geoogst zonder zorgwekkende ecologische impact of vervuiling. Mosselen trouwens ook. Bovendien fixeren ze allebei veel CO2 in hun schelpen. Simpel gesteld: hoe meer mosselen en oesters we kweken, hoe minder broeikasgas er in de lucht zit (meer uitleg vind je hier).

DE MARKT

Ha Jonge Sla, denk hier eens over na! Wat is er beter: biogroenten uit de supermarkt of gewone groenten van de buurtmarkt?
Zelf zou ik het laten afhangen van de praktische haalbaarheid en de goesting, want ze hebben allebei hun voordeel en ik vind het moeilijk om te kiezen tussen een sociaal voordeel (de buurtmarkt, die mensen op straat samenbrengt en ruimte biedt aan kleine onafhankelijke handelaars) en een ecologisch voordeel (de biolandbouw, die het ecosysteem/de biodiversiteit meer respecteert). Vermijd sowieso dat je met de auto naar de winkel rijdt, die kilometers doen het biovoordeel grotendeels teniet. Met wat geluk staat er trouwens een biokraam op je buurtmarkt (In Antwerpen kun je bij mijn weten op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag biogroenten kopen op een markt). Markten zijn iets heel moois.

DE KEUKEN

Ik maakte vorige week je tarte tatin met tomaatjes en die viel nogal nat uit. Bij het bakken in de oven kwam het vocht van de tomaatjes vrij, en dat bleef er natuurlijk inzitten. Met als resultaat een ietwat zompige tarte tatin.
Da’s niet de bedoeling he? Wat denk je dat ik verkeerd doe?

De zompige tomatentaart, ze is me niet geheel onbekend. Ik heb er een keer mee te maken gehad toen ik te veel tomaatjes in de taart stak. Ik dacht dat dat mooier zou zijn, maar het resultaat was: veel te veel nattigheid en geen lekker geroosterde smaak. Het aantal in het recept zou goed moeten zijn, voor echt kleine tomaatjes wel, de klassieke kerstomaatjes. Anders moet je er wat minder nemen en ze in de lengte halveren.
Ik heb er ook eens mee te maken gehad toen ik de taart bij iemand anders bakte, in een andere oven dus. Ovens maken zoveel verschil! Toen was de korst doorbakken, maar de tomaatjes nog niet genoeg uitgedampt. Ik heb de taart dan nog een tijdje op een lagere temperatuur verder laten bakken en het kwam wel goed.
Wat ook kan helpen, is dat je een kruisje in het midden van het bladerdeeg snijdt. Daar kan dan ook nog wat damp door ontsnappen.
Na het bakken en uitkiepen een tijdje laten staan maakt de taart sowieso wat droger. Wel oppassen dat het bladerdeeg niet té veel uitdroogt, dat is ook weer niet ideaal.
Wat je trouwens ook kunt doen, als je helemaal op zeker wilt spelen, is de tomaatjes eerst apart roosteren. In een ovenschaal leggen met wat olijfolie, peper en zout en ongeveer een kwartier in een oven van minstens 200° zetten (duur hangt ook weer af van oven). Dan is een groot deel van het vocht er al uit en kan je er met een gerust hart een tatin van maken. Je zult niet snel het probleem hebben dat de tomaten té veel sap verliezen, ze blijven lekker.
Het duurt zo wel wat langer, natuurlijk, en je hebt meer afwas.

Reacties

11 Reacties

Post a comment
 1. Lieve Van Loock #
  december 22, 2012

  Filopakketjes invriezen, doe je dat als ze al gebakken zijn?

  • december 25, 2012

   Dag Lieve,
   Ik vries ze altijd in voor ik ze bak. Ze kunnen dan rechtstreeks uit de vriezer de oven in. Smakelijk!

   • Lieve #
    december 25, 2012

    Bedankt Dorien, voor heel je blog trouwens! Ik was al vele jaren letterlijk en figuurlijk het koken moe, maar door jouw blog te lezen kreeg ik ongelooflijk zin in zo’n heerlijk gezellig kerstmenu. Ik maakte de kaneelbroodjes, de filohapjes, de paddestoelenlasagne, de lavendelkoekjes en de mexicaanse bruidskoekjes die ik voor de gelegenheid herdoopte in ‘witte-kerst-koekjes’. Zelf had ik evenveel plezier aan het kokkerellen als aan het smullen samen met kinderen en kleinkinderen van dit heerlijke -relaxte- menu. Ik heb dan ook alle lof gezongen over jouw blog en artikels in de Standaard.
    Nogmaals bedankt.

 2. raf #
  januari 19, 2013

  Dorien, bedoel je met pui linzen (in ‘Wat is het verschil tussen rode, groene en bruine linzen?’) Le Puy-linzen, genoemd naar Le Puy-en-Velay?

  • januari 19, 2013

   Ja, dat bedoel ik. Op de verpakkingen wordt dat op allerlei alternatieve manieren gespeld, omdat het een beschermde benaming is die alleen mag worden gebruikt voor linzen die echt uit Le Puy komen.

 3. maart 29, 2013

  Beste,
  Ik zou graag een link of een artikel plaatsen op uw website, omdat dit aansluit op de niche / sector.
  Zou u mij wat meer informatie kunnen geven over de mogelijkheden of de vergoeding van volgende zaken:
  – het plaatsen van een link
  – het plaatsen van een uniek artikel (al dan niet zelf aangeleverd)
  U kan mij contacteren op het nummer +32483/079748 of via pieter@websem.be indien u nog vragen hebt hieromtrent.

  Ik hoor graag van u!
  Met vriendelijke groeten,

 4. Katrijn #
  juni 1, 2013

  Dag Dorien,

  Kan ik de frambozentaart uit je boek een dag op voorhand bakken, of doe ik dat toch beter de dag zelf?

  Vriendelijke groet
  Katrijn

  • juni 1, 2013

   Hey Katrijn, ik bak hem vaak een dag op voorhand, dat is geen probleem. Smakelijk!

   • Katrijn #
    juni 2, 2013

    Bedankt! Ik maakte de taart een dag op voorhand met agavesiroop (130g) in plaats van suiker en gebruikte 65g bloem om de vloeibaarheid van de siroop wat te compenseren. Ze was heerlijk!

 5. Hilde #
  augustus 18, 2017

  Wat ik mij afvraag, naar aanleiding van een recente fb post: hoe haal je notoire vleeseters over de streep? Bij veel mensen las ik dat ze sowieso al geen grote vleeseters waren, of dat ze het niet zo erg lustten. Reactie van mijn dochter: ja zo is het niet moeilijk om vegetariër te worden. Ik snap haar volledig. Zelf eet ik heel graag vlees, maar ik probeer het te beperken tot 3x per week (ik kook dus ik beslis). Minder stuit op veel protest thuis, en om nu telkens apart te koken, dat zie ik ook niet zitten. Nochtans moet ik niet meer overtuigd worden, in mijn hoofd zit het al helemaal goed. We lusten bijna alles, misschien is dat wel het probleem? Waarom waarom waarom is vlees zo lekker? Innerlijke conflicten bij de vleet hier…

Trackbacks & Pingbacks

 1. Tarte tatin van tomaatjes « Jonge Sla

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS