Informatie

Dorien Knockaert

Ik heb één liedje op mijn telefoon voor de verjaardag van de vriendin die zelfmoord pleegde. Eén liedje voor slecht nieuws van de dokter. Eén liedje voor verkiezingsuitslagen die je een halfjaar later nog altijd niet wilt geloven.
Het is altijd hetzelfde liedje. Het is ‘You can never hold back spring’ van Tom Waits. Hoe hard je ook van slag bent, de lente houd je niet tegen, zingt Waits. Hij zingt het troostend en dat is nodig. Want wie treurt, wil niet aan de lente denken, met haar meiklokjes en haar provocerende veerkracht. Wie treurt, heeft geen zin in frisse moed. Tom Waits weet dat, denk ik. Hij jankt wat met je mee en drukt het je dan zacht op het hart: de lente houdt toch niemand tegen.
In de keuken stelt de lente ons geduld op de proef. Het is bijna Pasen, maar de winkel ligt nog vol broccoli uit Spanje, en in de moestuin moet ik met een vergrootglas zoeken naar een zaadje dat al kiemen wil. De lauwe zon lokt ons naar grasvelden en pleinen, maar het is in de klamme, beschaduwde bosgrond dat de lente haar eerste hapje serveert. Daslook. Ziet eruit als het blad van meiklokjes, maar zodra je het aanraakt, geeft het een scherpe lookgeur af. Op warme lentedagen ruiken sommige Brusselse parken alsof iemand er een badkuip aan het vullen is met tzatziki. Maar in het merendeel van Vlaanderen is het moeilijk om daslook te vinden in het wild. Gelukkig is het een makkelijke plant om in de tuin te houden, op een van zonlicht verstoken plek waar toch weinig anders groeit. Na enkele jaren heeft daslook zich daar doorgaans stevig uitgezaaid en kun je plantjes doorgeven aan vrienden.
Een paar weken geleden ging ik hoopvol op zoek langs de tuinmuur: was de daslook er al? Ik zag drie kleine blaadjes, maar vooral veel woekerende klimop, die me elke hoop op een goede oogst ontnam. Een paar dagen later stonden er vijf blaadjes. En nu staat er alweer genoeg om daslook te gebruiken voor alles wat ik anders met knoflook zou maken. Dat is de smaak van de aarzelende zon, de koude grillen, de lente die toch weer doorzet.

Deze tekst en dit recept verschenen vorige lente in een licht andere vorm in De Standaard Magazine, in mijn kookrubriek De Keukenprinses. En kijk, de lente is wéér teruggekeerd. Velt, de vereniging voor ecologisch leven, koken en tuinieren, viert dat met lentekeukens, en stelt voor dat jij en je vrienden meevieren. Doen, zou ik zeggen. Want met de winterkeuken hebben we het nu wel even gehad.

uientaart

UIENTAART MET DASLOOK
1 portie hartig taartdeeg
5 rode uien
Blaadjes van enkele takjes tijm
Enkele el fijngesneden daslook (ik gebruikte een tiental kleine blaadjes. In plaats van daslook kun je ook bieslook gebruiken)
3 eieren
100 g room
50 g geraspte kaas
Olie, zout, peper

1. Verwarm de oven voor tot 180 °C.
2. Bekleed een taartvorm met het deeg, leg er een stuk bakpapier op en strooi daarover bakgewichtjes of droge bonen. Zet de taartvorm zo 12 minuten in de oven. Haal daarna het bakpapier en de bakgewichtjes weg, prik hier en daar in de bodem en bak hem dan nog 15 minuten, tot hij begint te verkleuren.
3. Snijd intussen de uien in dunne halve ringen. Laat 1 kleine ui of een halve ui heel en houd apart.
4. Verhit een laagje olie in een zware pan. Voeg de gesneden uien toe, roer ze een minuut om, temper dan het vuur. Voeg de tijm toe en een snuf zout. Laat de uien in minstens 20 minuten zacht worden.
5. Meng de eieren, de kaas en de room. Breng op smaak met peper en zout.
6. Verdeel de gebakken uien en de daslook over de voorgebakken taartbodem. Giet het eiermengsel erover.
7. Snijd de resterende ui in heel dunne ringen en smeer er met je vingers zuinig wat olie op. Leg ze als versiering op de taart.
8. Laat de taart ongeveer een halfuur garen in de oven, tot ze hier en daar goudbruin kleurt.

Save

Reacties

3 Reacties

Post a comment
 1. Affodil #
  april 3, 2017

  Op de daslook na heb ik alles in huis en het ziet er heerlijk uit. Dé hamvraag voor vandaag beantwoord: uientaart!

 2. mei 1, 2017

  Sinds kort blus ik ui bij her bakken met dilleazijn uit eigen tuin. Onwaarschijnlijk lekkere toets. Moet je eens proberen. Doej.

 3. thegreenpetrolhead #
  maart 5, 2018

  “Op warme lentedagen ruiken sommige Brusselse parken alsof iemand er een badkuip aan het vullen is met tzatziki.” Zalig om te verdrinken in een geur…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS