Informatie

Dorien Knockaert

16143338383_a0bbee3ebd_o

Opgepast, dit is geen Oplichterij! Over vier dagen zal u een Groot Geluk kennen. Geluk, Rijkdom, Succes etc., dit is uw Kans. Mijnheer Frenken uit Hulst kon zijn defecte kettingzaag voor een zeer hoge prijs verkopen aan een oude dame, vier dagen nadat hij deze brief verder stuurde. Mevrouw Ten Dam uit Teuven stelde vast dat haar echtgenoot met zijn siervogels naar een caravan in het bos was verhuisd, dit tot haar grote bevrijding, ook vier dagen na het doorzenden van deze brief. KOPIEER DEZE BRIEF EN STUUR HEM BINNEN 24H door naar vijf vrienden die u geluk toewenst. U zult deel worden van onze Ketting van geluk. Indien u de Ketting verbreekt, zult u Groot ongeluk kennen. Mijnheer Prinsen, makelaar te Middelburg, stelde het doorsturen van deze brief meer dan 1,5 jaar uit en trof zijn wagen aan onder een laag uitwerpselen van de Kaukasische Meeuw, deze zijn hoogcorrosief en niet te verwijderen. Mevrouw Stenning gebruikte deze brief als bladwijzer in een kookboek en vergat hem, Zij liet zich fotograferen met een stuk peterselie tussen haar snijtanden, deze Foto heeft haar Carrière geruïneerd. Ziekte, Schadegevallen, Tegenslag, Huidirritatie etc., alles is mogelijk wanneer u deze geluksbrief NIET verder stuurt.

Mira is met een Herman thuisgekomen. Dat hoorde ik van haar moeder. Vorige lente deed ze nog haar eerste communie, nu was er die Herman al.
‘Ze heeft hier voor jou ook een Herman klaarstaan’, zei de moeder. Even kon ik niet volgen, maar kijk, verbazend veel mensen bleken te weten wat een Herman is. Een Herman is een vriendschapscake. Je zou het ook een kettingcake kunnen noemen: een vriend geeft je een potje met gistdeeg, dat je negen dagen op rij moet omroeren en af en toe voeden met melk, suiker en bloem. Op dag tien is het deeg zo goed gegroeid, dat je het in enkele porties kunt verdelen. Eén portie gebruik je als basis voor een cake, de andere geef je door aan twee vrienden, die ze op hun beurt mogen opvoeden tot cakebeslag.
Veel van mijn leeftijdgenoten kennen Herman uit hun kindertijd: in de jaren tachtig moet hij serieus wat hoofdjes op hol gebracht hebben in Vlaamse scholen. Na de millenniumwissel maakte hij zijn comeback, vooral in Duitsland, waar de hype zo groot was dat Dr Oetker er een bakboek voor uitgaf, Backen mit Hermann und Siegfried – misschien nog een idee voor de volgende ronde verkiezings-tv. De VS kennen eenzelfde gebruik, daar heet Herman doorgaans Amish friendship bread. Spreekt tot de verbeelding, maar specialisten ontkennen dat het gebruik van de amish komt. Een eindeloos vermenigvuldigbare, levende deegstarter zoals Herman is in feite in zowat elke broodcultuur een beproefd middel om een mooi gerezen eindresultaat te krijgen, en toen mensen hun brood nog zelf bakten, was het vast de normaalste zaak om een starter die over zijn hoogtepunt was, te vervangen door een flinke schep kwiek startdeeg van de buurvrouw.
Een kettingcake is beter dan een kettingbrief. Hij komt niet met dreigementen. Hoewel. In Wallonië circuleert een Herman die, volgens de begeleidende instructies, afkomstig is van het Vaticaan. Voor je hem opeet, mag je een wens doen. Hij brengt geluk. Maar! Je mag hem maar één keer in je leven maken. Anders roem noch rijkdom, een rij rotte tanden en een dubbele kin met een harige Hermanwrat.

16737403656_2a18179f2f_o

Recept
1. Meng voor de deegstarter 100 g suiker, 250 ml warm water en 7 g gist met 225 g bloem.
2. Bewaar dit startdeeg op kamertemperatuur, afgedekt met een vochtige theedoek. Roer dagelijks om. Roer er op dag 4 250 ml melk, 150 g bloem en 200 g suiker door. Herhaal dit op dag 9. Nu is Herman klaar. Verdeel hem in 4 porties.
3. Deel 3 porties uit. De nieuwe eigenaar kan beginnen vanaf stap 2. Maak van de vierde portie op dag 10 een cake door er 150 g olie, 2 eieren, 1 kleingesneden appel, 170 g suiker, 100 g gebroken walnoten, 100 g rozijnen, 250 g zelfrijzende bloem, 2 tl kaneel en 1 tl zout door te roeren. Bak in een oven van 180°C in 75 minuten goudbruin.

Deze tekst verscheen eerder in de rubriek De Keukenprinses in De Standaard Magazine. Intussen maakte ik ook al een Herman met banaan, chocolade, walnoten en gekonfijte gember. En dit weekend wil ik van Herman pannenkoeken bakken.

Reacties

15 Reacties

Post a comment
 1. maart 21, 2015

  klinkt geweldig 🙂
  maarrr… is dat wel hygienisch?

  • maart 21, 2015

   Dag Regina, zolang de gist in het startdeeg (hetgene wat wordt doorgegeven) leeft en groeit, houdt hij vijandige microculturen buiten. Ik heb hier nu al een paar weken Hermannen staan en er komt niets vies of verdachts aan. Je kunt Herman ook in de koelkast bewaren, maar dan stop je zijn groei (en moet je hem ook niet voeden met extra meel, suiker en melk). Dat is wel handig voor wanneer je gewoon één portie wilt houden om later te gebruiken. Zo’n gegist startdeeg gebruik je natuurlijk alleen voor dingen die je door en door gaarbakt, anders lijkt het me wel iets belastends voor je vertering.

 2. Katrien #
  maart 21, 2015

  Ik kan me vooral herinneren dat zo’n cake superlekker was, en ik wou hem dus zo lang mogelijk bijhouden…maar met jouw recept kunnen we dus zelf zo’n starter maken?

  • maart 21, 2015

   Ja, inderdaad Katrien, dat kan. Al is het natuurlijk nog leuker als je een startdeegje krijgt. Ik heb hier een heel simpel recept genoteerd met gist uit een zakje, vermoed dat je ook wel iets kunt maken met een deeg dat je natuurlijk laat gisten, maar dat is voor de avonturiers.

 3. maart 21, 2015

  Hier werden de laatste maanden ook alheel wat Hermannen meegebracht en weer doorgegeven. De jongens vinden het de max, ik vind het eindresultaat na de laatste stap veel te plakkerig-mierzoet. Maar ja, mijn boys deden het hier zelf, dus mogelijk is er wel wat meer suiker in geraakt dan de bedoeling was…

  • maart 21, 2015

   Het recept is eigenlijk heel flexibel, je kunt de suiker gerust nog meer terugschroeven. Aan mijn tweede hermancake voegde ik maar 120 gram suiker toe, wel wat stukjes pure chocolade, gekonfijte gember en 2 geplette bananen. Zeker nog zoet genoeg!

 4. maart 21, 2015

  Herman logeerde hier ook onlangs. Ik voedde hem met speltbloem en werkte hem af met minder suiker en veel noten en rozijnen. Er waren veel twijfels bij het zien van Herman, maar herman was al opgesmuld voor hij de kans kreeg om af te koelen.

 5. maart 23, 2015

  Dedju, dat van die roem en rijkdom had ge wel eens mogen vertellen voor er hier 5 hermannen de revue passeerden!

 6. april 2, 2015

  Dit ziet er wel heel lekker uit 😀

 7. Caroline Van. Laecken #
  juni 3, 2015

  Hoe is het afgelopen met de Herman pannenkoeken? Geslaagd?

 8. augustus 19, 2015

  Herman is hier vorig jaar ook op bezoek geweest, en levend in stukken gebakken. Viel al bij al wel mee qua smaak.

 9. Ann Meyts #
  januari 7, 2016

  Dag Dorien. Leuke tekst ! maar .. hoe smààkt Herman nu eigenlijk?

  • HJ Stuker #
   september 18, 2017

   Als zoete koek 🙂

 10. HJ Stuker #
  september 18, 2017

  Als zoete koek 🙂

Trackbacks & Pingbacks

 1. Reads - INSINS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS