Informatie

Dorien Knockaert

duopaardenbloem

Wat zijn je favoriete adressen in de stad? Mensen vragen mij dat dikwijls, want ik woon in Antwerpen en ik eet graag. Dus antwoord ik meestal: Aahaar, een Indiaas eethuis waar je voor negen euro à volonté van het buffet mag opscheppen, en Dôme, een gastronomisch restaurant waar je voor tachtig euro van de hemel proeft. Maar eigenlijk heb ik nooit goed geweten wat mijn favoriete adressen zijn, los van de plaatsen waar ik woon, en waar mijn vrienden wonen, en waar je wel eten zou krijgen als je zou aanbellen.
Een van mijn topadressen in het dorp waar ik opgroeide, was een perceel zonder huisnummer aan het eind van onze straat, een ideale mix van bomen en struiken om verstoppertje te spelen. In de dikste stam van het bosje zat een holte waar makkelijk een liter regenwater in bleef staan. Ik brouwde er voortdurend verder aan een dikke, zwarte heksensoep, die ik voedde met rotte bladeren, plukken gras en dennennaalden, en waarin ik genietend roerde met een afgebroken tak.
Ik heb vaak aan die heksensoep gedacht de afgelopen weken, terwijl ik proefde van de planten in mijn buurt en langs mijn wegen. Dat ik ooit echt zou koken met eten uit het bos, zou ik als vijfjarige een waanzinnig idee gevonden hebben.

Ik ben zeker een betere kok geworden deze zomer, met meer inzicht in planten en aroma’s, en een groter gevoel van vrijheid. Maar ik ben vooral meer van mijn stad gaan houden, en van mijn buurt, een smoelloos stuk stadsrand waar je niet meteen gaat wonen voor de horeca. Er zijn wel fantastische bermen, het ene park na het andere, verwilderde voortuinen, vijvers, paden die naar vergeten grasveldjes leiden. Het zijn mijn favoriete adressen geworden.
Ik woon hier al bijna twintig jaar, maar pas toen ik wilde koken als een heks, heb ik gezien dat ook de stad een speelbos is, waar je de mooiste plekken leert kennen wanneer je je portefeuille niet eens op zak hebt. Dat zich tussen de winkels, de eettenten, de musea, het geduw en getrek van ego, verfijning en geld, een stille plantenwereld uitzaait waar geen stadsplan voor bestaat. Het stadsleven, ik had er geen idee van.

(Deze tekst verscheen enkele weken geleden in De Standaard, als slot van een reeks over eetbare wilde planten. De foto’s zijn van Ivan Put)

Quiche met paddenstoelen en paardenbloemblad
1 portie van je favoriete quichedeeg
ca. 300 g schoongemaakte malse paardenbloemblaadjes (hoe jonger hoe lekkerder)
500 g paddenstoelen, in stukken gesneden
2 kleine uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gehakt
1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder
takje tijm
3 eieren
50 g geraspte kaas (comté, emmental, oude kaas…)
100 ml room
Olie, peper, zout

1. Verwarm de oven voor tot 180°. Beboter een springvorm van standaardformaat. Rol het deeg uit en leg het in de vorm. Leg er een stuk bakpapier over en een laag bakgewichtjes zoals gedroogde bonen. Bak de taartbodem op die manier 12 minuten voor, en daarna nog eens een twaalftal minuten onafgedekt, tot hij goudbruin begint te kleuren.
2. Breng een grote pot gezouten water aan de kook en blancheer, in porties, de paardenbloembladeren: schep telkens enkele handen in het kokende water en schep ze er weer uit zodra het water opnieuw kookt en de blaadjes geslonken zijn. Laat ze uitlekken en afkoelen in een vergiet. Wring er daarna het resterende kookvocht uit in een kaasdoek of dunne theedoek. Snijd de bladeren wat kleiner. Zet ze opzij.
3. Bak de paddenstoelen in een heel hete pan met wat olie. Zet ze opzij.
4. Fruit de ui met de knoflook, de tijm en het gerookt paprikapoeder glazig in een grote pan met wat olie. Roer er de uitgewrongen paardenbloembladeren en de paddenstoelen door. Haal de pan van het vuur en breng het mengsel stevig op smaak met peper en zout.
5. Roer in een kom de eieren los met de room en de kaas.
6. Verdeel het paardenbloemmengsel over de voorgebakken taartbodem. Giet er het eimengsel over. Bak de quiche in een klein halfuur gaar. Haal hem uit de oven en laat hem nog minstens 10 minuten rusten voor je hem in stukken snijdt.

Reacties

6 Reacties

Post a comment
 1. september 20, 2014

  nu ben ik toch wel heel benieuwd waar gij woont want dat klinkt heel erg als mijn ‘ buurt ‘

 2. Patricia #
  september 20, 2014

  Een schitterend artikel Dorien en dito reportage, ik heb er van genoten!

 3. prinses op de kikkererwt #
  september 20, 2014

  Zou je er ook een vegan versie van kunnen maken? Hoe zou je dat doen dan?

 4. september 22, 2014

  Goh wat een heerlijk recept !!!

 5. juni 26, 2015

  Hi, my name is Laetitia and I am the sales manager at CorpSEO marketing. I was just looking at your Heksentaart | JONGE SLA website and see that your website has the potential to get a lot of visitors. I just want to tell you, In case you don’t already know… There is a website network which already has more than 16 million users, and most of the users are interested in topics like yours. By getting your site on this service you have a chance to get your site more popular than you can imagine. It is free to sign up and you can find out more about it here: http://cabkit.in/e137 – Now, let me ask you… Do you need your site to be successful to maintain your business? Do you need targeted traffic who are interested in the services and products you offer? Are looking for exposure, to increase sales, and to quickly develop awareness for your website? If your answer is YES, you can achieve these things only if you get your site on the service I am talking about. This traffic service advertises you to thousands, while also giving you a chance to test the service before paying anything. All the popular sites are using this service to boost their readership and ad revenue! Why aren’t you? And what is better than traffic? It’s recurring traffic! That’s how running a successful website works… Here’s to your success! Read more here: http://www.kaktusit.com/a252 – or to unsubscribe please go here: http://cabkit.in/e13f

 6. augustus 9, 2015

  y8 dua xe
  y8 dua xe là một trò chơi vui , mà trong đó những con virus thường ngày con người tưởng
  chừng không thấy được bằng mắt. Bây chừ được mô phỏng
  thành những hình vẽ đáng yêu. Đặc biệt là những con virus sẽ
  cùng nhau sở hữu những chiếc xe hơi , và tham gia cuộc đua xem
  ai sẽ là người về đích.

  Nhiệm vụ của người chơi trong trò chơi y8 dua xe này đó
  Ấy là chọn cho mình một con virus. Sau đó điều khiển virus thực hiện những cuộc đua.

  Ý là chỉ là những chú virus bé nhỏ , nhưng sức quyến rũ của trò chơi cũng không khác với nhiều trò chơi đua xe khác.
  Hãy cùng chơi game để cảm nhận những điều thú trong đó nhé.

  Cách chơi game y8 dua xe
  đi hàng đầu bạn hãy chọn kiểu xe cho mình. Có 3 mẫu cho bạn lựa chọn đó là: Wij’s Toastarossa
  , Wanda’s Wizzbang , Wez’s Camp. Mỗi kiểu xe sẽ chậm chạp và độ cua
  khác nhau. Hãy xem kỹ để chọn chiếc xe mà mình yêu
  thích nhịp độ dưới mức bình thường đưa lại hiệu quả tốt nhất nhé.

  Tiếp đến chúng tôi sẽ chọn địa hình đường đua
  là trên mây hay trong rừng rậm. Ví như trong y8 dua xe rừng rậm địa hình sẽ khó khắn hơn ,
  vì có nhiều vòng cua , trường đường lắm dốc và nhiều quãng đường quanh co.
  Sẽ rất khó có thể chiến thắng nếu bạn không biết cách chọn kiểu xe hợp
  lý. Hãy cân nhắc kỹ trước khi chọn mẫu xe cho
  các địa hình bạn sẽ đua nhé.

  Sử dụng phím mũi tên để điều khiển hướng mũi chuyển di của xe.
  Lưu tuy là trên đường đua có rất nhiều đồng tiền vàng được sắp đặt sẵn , hãy gắng gỏl thu nhặt thật nhiều nhé.
  Vì thu nhặt càng nhiều bạn sẽ có số điểm càng lớn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS