Informatie

Dorien Knockaert

liebster award

Een hele tijd geleden kwam mij vanuit de fleurige groentenkeuken van Yonashi zowaar een award toegewaaid. Danku, Yonashi! Ik ben vereerd.
Het was de Liebster Award, een prijs die bloggers aan bloggers uitreiken. In ruil krijgen ze antwoorden op al hun vragen. Yonashi bleef zeer discreet, ze vroeg niet naar mijn bankrekening op de Kaaimaneilanden, mijn zakenbelangen in Sotsji of mijn ophefmakende verschijningen op Antwerpse undergroundfeestjes. Viel dat weeral mee.

1. Wat heb jij altijd in je keukenkast staan?
Veel te veel! Soms lijkt het hier wel het Nationaal Museum voor Droge Voeding. Alleen al met mijn olie en azijn kan ik een kast vullen. Eind vorig jaar liep het zo de spuigaten uit, dat ik met een auto vol kruiden, rijst, meel, olie en meer naar een vriendin van mijn broer gereden ben, die kookworkshops geeft aan kansarmen en daarvoor nog ingrediënten zocht. Benieuwd wat daaruit voortgekomen is.
2. Welke groente/fruit is onmisbaar in jouw koelkast?
Ik ben erg gesteld op een voorraadje sjalotten en uien, al bewaar ik die niet in de koelkast. Citroenen heb ik ook graag binnen handbereik, maar ik zou ze wat meer willen vervangen door zure smaken van eigen bodem – zure kruiden, fijne azijn: grotendeels onontgonnen terrein voor mij.
3. Welk gedroogd kruid heb jij altijd in huis?
Gerookt paprikapoeder, venkelzaad, chilipepertjes en tijm. Afgelopen herfst heb ik salie uit de tuin van mijn moeder gedroogd en die gebruik ik nu ook heel graag.
4. Wat is jouw favoriete smoothie/juice?
Ik ben niet zo’n sapjesdrinker, maar laatst ontdekte ik dat rode biet en sinaasappel wel heel lekker zijn samen.
5. Welk gerecht roept bij jou nostalgie op?
Gestampte aardappelen, op het moment dat ik er nootmuskaat over strooi. Pistolets met jonge kaas. Sla met mayonaise. Pudding met een koekje erin. Boterhammen als avondeten, met een tas thee. Snel naar de volgende vraag, want ik word te week.
6. Wat heb je nog nooit gegeten maar wil je heel graag proberen?
Zelf geplukte paddenstoelen.
7. Welk vegan of veggie restaurant raad jij aan, in Belgie of Nederland?
Aahaar in Antwerpen, een ongedwongen, authentiek Indiaas buffetrestaurant waar je voor 9 euro eet zoveel je wilt.
8. Wie is jouw grote vegan/veggie-voorbeeld?
Ik bewonder vooral mensen die fijne boeken over eten schrijven, zoals Laurie Colwin of Tamar Adler, maar dat zijn geen vegetariërs. Mijn keukenhelden van het moment zijn mijn broer Floris en Lara Lambrechts, twee getalenteerde koks die zich toeleggen op de vegetarische keuken. Ik volgde een tijdje een koksopleiding samen met hen, en wat voor mij een vage droom was, is voor hen nu werkelijkheid. Respect. Lara kun je als cateraar boeken via deze website, mijn broer werkt sinds kort in de Rosenobel. Ik ga er vanavond voor het eerst proeven, maar ik weet natuurlijk allang dat hij heel leuk kookt.
9. Wat is het leukste of lekkerste dat je ooit gemaakt hebt? Al dan niet in de keuken, gewoon iets met je handen.
O, dat is een moeilijke vraag. Eten en teksten zijn de dingen die ik het liefst maak, en ik heb het geluk dat dat ook mijn beroep geworden is. Dat wil wel zeggen dat de ongecompliceerde kinderlijke trots er wat bij ingeschoten is. Die heb ik gelukkig hervonden toen ik ons pas verworven stadstuintje twee jaar geleden begon te verbouwen tot iets wat meer eten en leven voortbrengt. Ik doe alles fout, maar ben toch constant fier als een gieter.
10. Wat neem je zeker mee naar een onbewoond eiland?
Mijn man, mijn familie en al mijn vrienden. Een wildplukgids, onontbeerlijk. En heel veel zonnecrème, muggennetten en thee, en mijn favoriete hoofdkussen, en toch ook mijn laptop, denk ik, en een zacht bed. En washandjes. Ik wil dus gewoon niet naar een onbewoond eiland.
11. Wat is jouw favoriete online vegan/veggie recept?
Dat kan ik echt niet kiezen. Deze eigenste blog verzamelt er een heleboel en het is fijn om te bedenken dat er nog eindeloos veel kunnen bijkomen. Soms herontdek ik mijn eigen recepten. Zo begon iemand laatst over deze pompoenragout, en moest ik toegeven dat ik niet meer wist hoe hij smaakte. Dus heb ik hem nog eens gemaakt. Goed!

Eigenlijk is de Liebster Award een wisselbeker voor nieuwe blogs die meer lezers verdienen. Ik mag hem nu zelf op mijn beurt uitreiken aan een vijftal zulke blogs, maar omdat ik daar de jongste jaren niet veel tijd voor heb gemaakt, stel ik voor dat jullie gewoon hieronder jullie favoriete (kleine) blogs tippen. Recepten waar je echt wat aan hebt, mooie foto’s, fijne pennen, of gewoon je eigen blog waar je zonder enige schaamte reclame voor hoort te maken.

Reacties

5 Reacties

Post a comment
 1. madelief #
  februari 17, 2014

  zuur van eigen bodem: (klaver)zuring. ik ontdekte het net pas – heerlijk!

 2. Mariejeanne #
  februari 17, 2014

  Ik ontdekte een tijdje geleden oorspronkelijk.nl. en maakte haar recept van pastinaakspaghetti met paddestoelen en dit werd hier thuis zeer goed bevonden. Verder geeft de blogster al eens meer uitleg dan enkel het recept en dat is altijd interessant. Maar jonge sla is voor mij zo compleet dat ik vaak op jouw blog blijf hangen als ik een ideetje voor het avondeten of de lunch zoek

 3. Mariejeanne #
  februari 17, 2014

  OK bedoel oerspronkelij.nl

 4. februari 17, 2014

  In de categorie reclame zonder enige schaamte: http://www.myglowtime.com
  Momenteel nog in de maak maar vanaf zeer binnenkort (lees halfweg maart) the place to be voor jonge vrouwen (met kinderen) die zichzelf voorbij rennen en praktische tips kunnen gebruiken om tijd te winnen in hun dagelijkse leven. Doel is om zo extra tijd over te houden om te genieten van het leven (aka ‘glowtime’!). Wordt vervolgd…

 5. Lotte #
  februari 26, 2014

  Waar mij het water in de mond loopt: http://zaphap.blogspot.be/
  Zoet, zout, zuur… het komt allemaal aan bod.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS