Informatie

Dorien Knockaert

proeven in de tuin
Terwijl andere mensen vakantie nemen, werk ik in deze zomer dubbel zo hard. Dat is niet erg, het is werk naar mijn hart.
Elke maandag namiddag ga ik koken op Camping Zsazsa, uitzoeken wat ik zoal kan maken met de groenten van Kim. Dat ziet er zo uit, gefotografeerd door Els Menten:

pesto
De rest van de week werk ik aan een artikelenreeks over onze voedingsindustrie, waarvan vandaag het eerste deel in De Standaard verschijnt. Dat ziet er, gefotografeerd door Ton Toemen, zo uit:

Schermafbeelding 2013-07-27 om 11.53.39
Het ziet er uit als een contrast. Maar voor mij past het zo goed bij elkaar.
De verwondering die in mij opwelt bij Kims liefdevol opgemaakte groentebedden, die voel ik ook in de frikandellenfabriek of de zalmfileerderij. De opwinding, dat ik dat allemaal mag zien. De uitdaging om het goed te begrijpen. En dan: om het te delen met publiek. Soms ben ik bang dat het een genetische afwijking is van mij. Dat andere mensen dat allemaal doodnormaal vinden.
Al die fysische en chemische processen die als dominosteentjes tegen elkaar tikken.
Al die gepassioneerde mensen die met de dominosteentjes schuiven.
Al die emoties die ermee gemoeid zijn, die ook. Al die hooggespannen verwachtingen.
Al dat geld.
En dat ge geen omelet kunt maken zonder eieren te breken.
Al die dood. Zelfs in de moestuin. Al die slakken.
Dat wij roofdieren zijn, zonder er erg in te hebben.
Al die trucs die ons tot slimste en tot domste soort ter wereld maken.

Bon, de reeks over de voedingsindustrie verschijnt tot eind augustus elke zaterdag in De Standaard. Het verhaal van Kims groenten wordt volgend jaar een boek.

Reacties

8 Reacties

Post a comment
 1. juli 28, 2013

  waw, die foto’s! heb nu al goesting in dat boek! en vandaag nog speciaal de Standaard gaan kopen, interessant en plezant om lezen!

 2. juli 28, 2013

  Ik kijk altijd zo uit naar uw artikels. We hebben een abonnement op DS en ik zag op de voorpagina dat het over de productie van “curryworsten” zou gaan. Ik bladerde onmiddellijk door naar de betreffende pagina en heb het helemaal uitgelezen. Tijdens mijn ontbijt nog wel. Gelukkig eet ik geen curryworsten 😉 Het artikel over de zalm ga ik veiligheidshalve bewaren voor ná het eten want dat eet ik wel. En ik ben daar al heel lang benieuwd naar, naar die kleurstoffen.
  Ook grote fan van uw artikels en eetrubrieken in DSM.
  Ik lees DS voor Bernard Dewulf, voor de woensdag-columns van Peter, voor de zaterdagbijlagen en voor uw artikels! Jaja, grote fan! 🙂

 3. Christine #
  juli 30, 2013

  ik kan het niet geloven, dat potteke waar uw pesto in zit; ik verzamel ze al jaren, het waren pottekes van choco die vroeger verkocht werden, pure nostalgie ……

 4. augustus 8, 2013

  Ik heb ooit, lang geleden, een eindwerk gemaakt in samenwerking met een koekjesbedrijf. Ik herinner me nog goed dat ik versteld stond van de industrialisatie van het proces, maar ook de volumes aan koekjes die er geproduceerd werden.
  Maar de verwondering zit bij mij ook elders. Niet alleen die industriële processen in de voedingsindustrie, maar ook onze recepten zijn vaak vreemd. We reproduceren een recept uit een boek, maar ooit was er iemand die dat als eerste uitvoerde. Hoe komt iemand op het idee om pakweg bechamelsaus of chocolat au mousse te maken, vraag ik me dan af…

 5. augustus 9, 2013

  Ik hoop dat het even verslavend wordt als je boek ‘Goed eten’. Alvast veel plezier bij het maken. Ik kijk er alvast reikhalzend naar uit!

 6. Anaïs #
  augustus 13, 2013

  Oh, zo’n mooie klompen! Waar hebben jullie die gevonden? Ik ben al een tijdje op zoek maar vind alleen van die plastieken en dat is het niet hé.

 7. Valerie Heugebaert #
  oktober 21, 2013

  Ik probeer op Facebook te reageren ivm uw oproep voor een kok aan huis. Om één of andere technische reden kan ik geen reactie plaatsen, vandaar via deze weg : Mathijs Van den Berghe van ’t Heerenhuys in Roeselare kan ik absoluut aanbevelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS