Informatie

Dorien Knockaert

Dat de wereld vooral nood heeft aan recepten die snel en simpel zijn, dat wist ik vorig jaar ook al. Maar nu ik sinds januari weer voltijds buitenhuis werk, voél ik het ook. Dat is op zich niet zo’n vrolijke gang van zaken. Maar de keren dat het lukt om om half negen ’s avonds nog iets lekkers op tafel te krijgen, ben ik wel erg tevreden over mezelf. Die keer met het linzenstoofpotje bijvoorbeeld.
Linzenstoofpotjes zijn in ongeveer een halfuur klaar. Terwijl de linzen garen, kan je al de andere groenten schoonmaken, snijden en bereiden. Op het eind komt alles samen.
Wil je ook eten voor de volgende dag, maak dan een dubbele portie. Je kunt variatie toevoegen met stukjes geroosterde pompoen, croutons, parmezaan, linten van rauwe spruitjes… Op de foto zie je dat ik blokjes geroosterde knolselder heb toegevoegd, maar dat was geen memorabele combinatie.

Tussen al dat werken en snelkoken door kreeg ik een prijs! De Liebster Blog Award, uitgereikt door Maja van de erg gezellige en smakelijke kookblog Mowdjo. Het enige wat ik ervoor moet doen, is enkele vragen beantwoorden.
Wat was je grootste keukenblunder?
Echt gênante situaties kan ik me niet meteen herinneren, de meeste blunders geschieden hier netjes in de privésfeer. Zo zette ik een keer een pruimentaart in de oven en kroop ik daarna in bed, in de overtuiging dat ik wakker zou worden van het keukenwekkertje. Niet dus.
Los van grote blunders stond ik soms ook wat friemelig te koken voor de camera’s van Plan B, herinner ik me nu. Allicht omdat ik al mijn concentratie nodig had om mijn uitleg te doen volgens de wensen van de regisseur en de cameraman. Koken en praten, thuis combineer ik ze maar zelden. Respect voor de echte tv-koks!
Waaruit zou jouw “laatste avondmaal” bestaan?
Goed brood en goede kaas, denk ik. Met een bosje frisse bladpeterselie erbij of een harde, zurige appel. En een kop zwarte thee met melk. Maar vooral hoop ik op warm, vertrouwd gezelschap.
Waarvan kreeg je voor het laatst de slappe lach?
Vier weken geleden dacht ik dat de winter voldoende voorbij was om te gaan fietsen op de veldwegels van de Westhoek. We zakten tot ons middel in de sneeuw en de leemgrond deed onze fietsen helemaal dichtslibben. Zo ploeterden wij in onze fietspakjes door het landschap. Dat vond ik heel grappig. Maar ik schat dat ik elke dag weleens de slappe lach krijg, want mijn man kan mij goed doen lachen. (Hij moet zeker bij mijn laatste avondmaal zijn!)
Vertel eens iets over jezelf dat wellicht nog niemand (die je blog leest) weet.
Goh. Ik ben niet zo goed in ontboezemingen en straffe verhalen. Wat wil je weten?
Ha, ik zal iets kleins vertellen. Ik probeer al tien dagen zonder suiker te leven, omdat ik de indruk kreeg dat ik zoetigheid meer uit gewoonte dan uit behoefte at, en omdat dat toch meestal maar lege calorieën brengt en suikerpieken. Ik heb al twee keer gezondigd, voor een verjaardagscake en tijdens een vermoeide rit naar Zuid-Frankrijk met vanillewafels.
Maar om een of andere reden schrijf ik op deze blog niet graag over gezondheidskwesties, zelfdisciplinering en dergelijke.
Vul aan: “Ik kan niet leven zonder…”
Ik vrees dat een mens ook zonder goed eten, zonder privacy, zonder diepe slaap, zonder intimiteit, familie, vrienden, zonsondergangen, Cecilia Bartoli en oude bomen blijft leven, al zijn dat allemaal dingen die ik niet graag mis. Maar als ik naar een onbewoond eiland moest verhuizen, zou ik meenemen: mijn man, een goede fles olijfolie, een grote zak citroenen (voor het geval er op dat eiland geen zouden groeien), veel thee, allerlei dingen om mij te beschermen tegen felle zon, en een laptop. Ik hoop eerlijk gezegd dat er wifi zal zijn, alle escapistische hunkeringen ten spijt.

Nu mag ik op mijn beurt de Award uitreiken. Vorig jaar heb ik dat ook al eens mogen doen en toen en toen heb ik er een jaar op zitten sjieken, en ik heb zo’n gevoel dat het deze keer zeker niet sneller zal gaan.

Linzenstoofpot met oesterzwammen
Voor vier personen, de verhoudingen kunnen variëren:
250 g bruine of groene linzen
3 tenen knoflook, gehalveerd
1 laurierblad
steeltjes van 1/2 bosje peterselie, samengebonden met een stengel selderij
olijfolie
1 ui, gesnipperd
1/2 tl gemalen komijn
zout, chilipoeder
8 handjes spinazie – of andere bladgroente zoals 4 handjes fijngesnipperde groene kool, een bos paksoi of snijbiet (als het grove spinazie is, snijd hem dan in linten en hak de steeltjes fijn)
bakje oesterzwammen (gescheurd als het er grote zijn)
peper
citroen
blaadjes van 1/2 bosje peterselie, gehakt
extra: 100 g fetakaas, verkruimeld

1. Spoel de linzen in een zeef onder de kraan. Schep ze in een grote kookpot, zet ze enkele centimeters onder in water en breng dat aan de kook. Voeg de knoflooktenen, peterseliesteeltjes, selderij en laurier toe, en een paar royale snuiven zout. Laat alles sudderen tot de linzen gaar zijn (ongeveer een halfuur). Het kookvocht mag deels verdampen, maar de linzen moeten blijven onderstaan.
2. Stoof intussen de ui glazig in een bodempje olijfolie met de komijn. Voeg een snuif zout en chilipeper toe. Schep alles bij de linzen.
3. Bak in een zeer hete pan met wat olie de oesterzwammen bruin.
4. Roer, wanneer de linzen gaar zijn, de spinazie eronder. Voeg ook de oesterzwammen toe. Breng de stoofpot op smaak met zout, peper en citroensap. Sprenkel er nog wat frisse olijfolie op en strooi er de peterselie over. Heb je zin in extra hartigheid, dan komt wat fetakaas van pas.
Serveer het stoofpotje met krokant brood en/of een frisse salade (tomatensalade of veldsla met rijpe peer, walnoten en citroenvinaigrette).

linzenstoofpot 2

Save

Reacties

6 Reacties

Post a comment
 1. april 10, 2013

  Maar kunt ge dat invriezen? 🙂

  • april 10, 2013

   Hmmm, ik denk dat het wat soppig uit de vriezer zou komen. Ik zal eens wat diepvriesreceptjes bundelen voor u!

 2. april 10, 2013

  Linzenrecepten zijn altijd welkom. Eigenlijk eet ik dat te weinig. Maar dit klinkt wel lekker, wordt dus gepind 😉 Nog veel succes met het zonder-suiker-leven. Het is doenbaar, maar vergt wat meer tijd, vind ik… (tenzij je je voortaan ook beperkt tot drie maaltijden per dag of enkel noten en fruit tussendoor eet)

  • april 10, 2013

   Allee, Merlette, linzen zijn mijn lievelingspeulvruchten. En duurdere linzen zijn ook altijd hun geld waard. Ik heb intussen het begrip suikerloos afgeschaft, want ik kreeg daarvan zin in pralines en andere zoete dingen die ik anders niet eens graag eet. Nu heet het gewoon ‘minderen’ en lukt het weer makkelijk.

 3. Caro #
  januari 28, 2015

  Ik heb net dit linzenstoofpotje voor mezelf klaargemaakt. Met veldsla en rijpe peer. En ik vond het héérlijk. Bedankt voor het recept. Volgende week maak ik het eens klaar als de huisgenoten thuis zijn. Ik ben benieuwd.

 4. juni 22, 2017

  Haha oei… ik eet al 2 jaar geen suiker 😮 toch geen geraffineerde, stroop, honing of suikervervangers… Fruit en gedroogd fruit wel 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS