Informatie

Dorien Knockaert

Ik heb een idee voor volgend jaar! Laten we ook een keer de eethuizen, broodjeszaken en cafetaria’s der Lage Landen aansporen om mee te doen aan Dagen Zonder Vlees. Dat zou leuk zijn voor alle brave zielen die zich veertig dagen lang hun steaks en hun scampi’s proberen te ontzeggen. Maar het zou ook iets losmaken.
Vlaanderen is namelijk gebouwd op een vulkaan. Een vulkaan die jaar na jaar werd opgetrokken uit miljoenen lagen vegetarische lasagnes, tomaat-mozzarella en salades-met-geitenkaas-zonder-spek. Een vulkaan die in de Dagen Zonder Vlees plots, als door een wesp gestoken, zou ontwaken uit zijn slaap. Creativiteit die al jaren in coma lag, zou als lava over het land rollen, onder geurige wolken van salie, lavas en warme hazelnoten, en iedereen zou zijn neus in de lucht steken en het water in zijn mond voelen lopen. Oké oké, zouden de bazen zeggen, ‘iedereen krijgt een dag vrij om vegetarisch te gaan eten.’ Want er zou met al die verlekkerde zielen toch geen land te bezeilen zijn.

Bon, in afwachting kan het geen kwaad om al eens een verlanglijst aan te leggen met vegetarische gerechten die haalbaar zijn voor pretentieloze eethuisjes:
– Een ovenschotel die geen lasagne is (keuze zat, iets met aardappelen, iets met puree, iets met granen, iets met pasta).
– Een maaltijdsoep met pesto (en goed brood).
– Een pasta met kort gebakken seizoensgroenten, olijfolie en hartig broodkruim.
– Een mezzebord! Feta, hummus, tzatziki, een slaatje van geroosterde aubergines, nog een paar overschotjes waar je een balkanslag of een Midden-Oosters tintje aan geeft…
– Een antipastibord (met opgelegde groenten, bruschetta…)
– Een panzanella (ideaal om oud brood op te gebruiken).
Dit zijn trouwens allemaal adressen waar inspiratie te halen valt.
– Nog suggesties?

Ook zou het mooi zijn als de toast-champignon in eer werd hersteld. Overal waar toast-champignon op de kaart staat, bestel ik toast-champignon: in wildrestaurantjes in de Ardennen, in de Karting op het industrieterrein van Groot-Bijgaarden, in taverne Apostroff, in de Rochus in Deurne. Inderdaad, het staat haast alleen op de kaart in machtig onhippe zaken. En toch smaakt het me altijd. Of het nu een wat droge versie is op dunne sneetjes lichtgrof brood, of een chique op botertoast, of een gewichtige met wijn en knoflook en liters room. Toast-champignon mislukt nooit, en ik zie geen enkele reden waarom het alleen maar in Deurne en in de Ardennen en op industrieterreinen geserveerd zou mogen worden.
Ik maak dat bijvoorbeeld ook weleens thuis.

toast champignon

Toast-champignon
Dit is een vrij droge versie, die ik het liefst eet omdat ze het lichtst is. Ze heeft een gulle scheut lekkere olijfolie nodig op het eind. Je kunt er een luxeversie van maken door de paddenstoelen na het bakken te blussen met een scheut cognac, en daarna een scheut room toe te voegen. Afwerken zoals hieronder, met peterselie, peper, zout en citroen)

Per persoon:
1 dikke snede stevig brood
ca. 200 g paddenstoelen, in plakken ca 5 mm gesneden
arachideolie (of een andere olie die goed tegen hoge temperaturen kan, olijfolie is niet zo geschikt)
1/2 teentje knoflook, geperst
enkele el fijngesneden platte peterselie
olijfolie, citroensap, parmezaan, zout en peper naar smaak

1. Bestrijk het brood aan beide zijden met wat olijfolie en rooster het in een heel hete, droge, stevige pan. Je zal een ongelijk effect hebben: aan de randjes lichtjes verschroeid, elders geroosterd of nog helemaal zacht. Dat is lekker. (Als je alleen een gesneden brood in huis hebt, is het te dun gesneden om het in de pan te roosteren en dan kun je het gewoon in de broodrooster steken.) Leg de toast opzij.
2. Verhit in dezelfde stevige pan een scheut arachideolie, heel hoog. Bak de paddenstoelen kort en heftig: hun vocht moet snel verdampen en ze moeten bruinen. Haal de pan van het vuur en roer er de knoflook onder.
3. Breng de paddenstoelen verder op smaak met een beetje zout, veel peper, veel peterselie en wat citroensap. Leg ze op de toast. Besprenkel ze met olijfolie en wat fijn geraspte parmezaan.

Reacties

7 Reacties

Post a comment
 1. Nele #
  februari 16, 2013

  Ik droom mee van een spoedige vulkaanuitbarsting.

 2. februari 16, 2013

  Ik heb ooit eens ergens toast champignon-uit-blik gegeten: geloof me: dat kan wel mislukken. 🙂

 3. februari 16, 2013

  Strak plan!
  En nu heb ik zin in toast champignons.

 4. februari 28, 2013

  Ik vind sowieso dat de vegetarische gerechten wat aangevuld mogen worden in de meeste “gewone” restaurants. Mijn dochter van 10 is volledig vegetariër, en eet dus ook geen vlees op een ander. We gaan wel eens eten in een gewone brasserie of koffiehuisje. meestal kan ze dan, in het beste geval, kiezen tussen pannenkoeken, frieten, kaaskroketten of een omelet. Er zijn, denk ik, toch nog andere, kindvriendelijke, gezonde en gemakkelijke gerechten?

 5. m.schuman #
  februari 23, 2014

  Ja en daar nog een paar in reepjes gesneden en gebakken speklappen bij.
  Heerlijk!!!

 6. Elina #
  november 7, 2019

  Dank voor het delen van dit heerlijke recept! Wij maken het nu heel vaak en genieten er enorm van. Het zout vervangen wij door flink wat scheuten Worcestersaus. Ook voegen we wat gedroogde rode peper van de Turk (pul biber) toe. Top!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS