Informatie

Dorien Knockaert

De drie mooiste dingen aan Amsterdam vind ik het licht, het Museumplein en dat ik er vaak goed volk mag bezoeken. Voorts neem ik me telkens voor om ‘deze keer écht lekker eten te zoeken in Amsterdam’, maar op een of andere manier levert dat niet altijd veel op. Ik heb daar geen goede neus voor, voor eetplekken in een vreemde stad.
Deze week trok ik er een paar dagen op uit met in mijn handtas Lekker Amsterdam, de culinaire stadsgids van de immer welbespraakte Amsterdamse eetpaus Johannes van Dam. Kon niet stuk, dacht ik. Maar kijk, Van Dam blijkt een milder man dan zijn scherpe pen doet vermoeden, en zo kwam ik toch weer in enkele eetgelegenheden terecht waar ik jullie niet meteen naartoe zou sturen (niets mis met die mildheid trouwens). Wel vind ik altijd weer leuke winkels en koffiezaken in Amsterdam. En zo valt er toch het een en ander te tippen.

Schermafbeelding 2013-01-20 om 01.51.08

LEKKER
* Duikelman is de best uitgeruste kookgereiwinkel die ik al bezocht. Ik kocht er een patisserieborsteltje – raadselachtig hoe zelden je er goeie vindt in kookwinkels – cupcakevormpjes waar ik iemand mee ga verrassen, en een tortillaperstortilla, iets waar ik veel naar gezocht heb in mijn texmexperiode, maar toen zelfs op webshops niet vond. Een onmisbaar keukeninstrument zou ik dat niet noemen, maar ik ben er heel blij mee. Vriendelijke winkel waar je ongestoord kunt snuisteren, niet ver van het Museumplein/Rijksmuseum/Van Gogh Museum.
* Patisserie Holtkamp is een mooi oud bakkerijtje, gelegen tussen het oude centrum en Duikelman. Staat bekend om zijn kroketten, maar ook om zijn traditionele koekjes en gemberbolussen. Over die laatste had ik gelezen en ik was er heel benieuwd naar. Ik denk uiteindelijk dat ik meer van rozijnenkoeken en kaneelbroodjes houd, maar proeft u vooral zelf een keer.
* Athenaeum Boekhandel is de meest verrassende boekenwinkel die ik ken in ons taalgebied, met veruit het boeiendste aanbod eet- en kookboeken. Ik heb er een koffer vol papier ingeslagen, hip spul zoals Edible Selby, maar ook obscure boeken over pompoenen, over de politieke betekenis van eten bij de Palestijnen, over eetneurologie en over oorlogsrecepten. (En ja, ik was zeer trots om vast te stellen dat ook het obscure Vlaamse boekje van mijzelve daartussen lag). Naast de boekhandel heeft Athenaeum ook een magazineshop met een buitengewoon ruime keuze, ik heb er een exemplaar gekocht van het Nederlandse culinair tijdschrift Bouillon en ben heel benieuwd naar de teksten.
* Wie van kaneel houdt, moet maar eens langs Lanskroon wandelen. Zelfs op de stoep ruikt het er heerlijk naar speculaas. Binnen is het ’s winters krap maar gezellig zitten met koffie en gebak – veel dingen met appel, gevulde koek en gigantische stroopwafels. Bolle koppen romige chocolademelk behoren ook tot de specialiteiten, maar daar word ik makkelijk een beetje onwel van. december_hp2
* Voor brunchen ken ik geen gezelliger adres dan het theatercafé van Mozaïek in Bos & Lommer. Dat is een wijk op een kwartier bus/tram van het centrum, waar je waarschijnlijk nooit moet zijn, tenzij je er iemand kent of tenzij je het toeristische sfeertje even van je af wilt schudden. De specialiteit van het huis is het Turkse ontbijt, met gevulde filodeeghapjes, roomkaas met honing, salades, halloumikaas, eieren enzovoort. En thee à volonté.
* Verfijnd en fantasievol eten kun je in De Culinaire WerkplaatsSchermafbeelding 2013-01-20 om 01.51.37, een innemende zaak van een stel ‘culinaire ontwerpers’ die je graag ontvangen. Wij gingen er een hele tijd geleden eten op een vrijdagmiddag, bleken de enige gasten te zijn en voelden ons de eerste minuut een tikje geïntimideerd door de Hollandse directheid en de ongebruikelijke formule. Daarna werd het heel gezellig, boeiend, oogstrelend en lekker. 100 % vegetarisch. Er zijn geen vaste prijzen, jij bepaalt wat je betaalt. (Reserveren nodig. Gelegen in de buurt van het Westergaspark, makkelijk te bereiken met de bus of met goede voeten vanaf het Centraal Station. Ook de foto bovenaan is van De Culinaire Werkplaats, beide beelden zijn screenshots van hun site)
* Als je overdag in de onmiddellijke buurt van het Centraal Station iets zoekt, is Niemeijer een verademing tussen de snacktenten en de coffeeshops. Het is een broodwinkel met achteraan tafeltjes, waar je rustig en smakelijk kunt ontbijten of lunchen. Ik at er eens samen met Jihyun Ryou, de ontwerpster van in de intussen redelijk beroemde groentenbewaarbakjes. Een fijne middag was dat.
* Een vaste waarde is Bagels & Beans. Dat is in Amsterdam intussen een redelijk uitgebreide lunch- en koffieketen, maar de sfeer is nog altijd ongeforceerd en het aanbod plezierig en verzorgd. Denk bagels, sapjes, koffie, mooie keuze thee. (In alle winkelbuurten)

EN NUTTIG
* Ik hoor veel goeds over allerlei b&b’s, maar als je lekker ouderwets en gemakzuchtig op hotel wilt, is Estherea uitstekend (merci voor de tip, Lien!). Het interieur is een soort kruising van klassieke hotelstijl en rozige Hollandse bloemenkitschrandom-05_4, met hier en daar een knipoog naar rariteitenkabinetten en misschien zelfs Chinese restaurants. Niet meteen hoe ik mijn huis zou inrichten, maar wel trefzeker: het voelt luxueus zonder dat het intimideert. En vooral: alles is tot in de puntjes verzorgd, dus is het een goed hotel. Vriendelijke mensen, gratis koffie, thee en gebak, mooie tegeltjes in de badkamer, goed regelbare verwarming, leuke room service. En heel centraal gelegen.
* Voor mooie tweedehandskleren, één adres: Wini in de Haarlemmerstraat, op wandelafstand van het Centraal Station.
* Eigenlijk ging ik naar Amsterdam voor deze avond, vol liedjes van Annie MG Schmidt030-groet-anniemgschmidt. Mijn man werkte daaraan mee, vandaar, want nee, ik kende van Annie MG Schmidt ook alleen maar de kinderboeken. Haar liedjes zijn even goed, zo bleek, en ze werden prachtig vertolkt door onder anderen Spinvis en Eefje De Visser. Binnenkort komt er een cd van uit en die heet De Supersonische Boem.

Reacties

8 Reacties

Post a comment
 1. januari 20, 2013

  Altijd leuk zo’n tips! Weet jij dan ook waar ik massa harina kan vinden (buiten op het web?)

  • januari 20, 2013

   Masa harina heb ik zelf eens gevonden in een latinowinkel (iets Braziliaans of zo) op de Paardenmarkt in Antwerpen. Als je met je rug naar het Sint-Jansplein staat, is het aan je rechterkant. Dat was wel alweer even geleden.

 2. Karen #
  januari 20, 2013

  ha Dorien ik was in Antwerpen en heb daar je boek gekocht. Wat een prettig leesbaarboek met nuttige info en lekkere recepten. Ik kom niet uit Amsterdam maar weet wel wat goede adressen om daar te eten. Groet

  • januari 20, 2013

   Ha Karen, dank je. En, ga je je adressen verklappen aan ons? Groet!

   • Karen #
    januari 21, 2013

    Maar natuurlijk! Duende tapas Spaans op de Lindengracht, Balthazars keuken op de Elandsgracht, Spanjer en van Twist op de Leliegracht, Stout (lekkere lunch!) in de Haarlemmerstraat en duurder maar goed is de Kas, ben ik nooit geweest. Bij deze een kleine aanvulling op jouw lijst. Mochten we nog een keer afreizen naar Antwerpen dan graag tips retour! Mooie witte maandag! Goede groet Karen

 3. Tine #
  januari 21, 2013

  Ha die heerlijke brunch in de Mozaïek! Werkelijk onovertroffen. Dat doet me weer zin krijgen om naar A’dam te gaan. Meteen een paar van die nieuwe adresjes uitproberen.

 4. april 24, 2013

  ” Ik hoor veel goeds over allerlei b&b’s”, mogen wij weten over de welke??

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS