Informatie

Dorien Knockaert

geroosterde groenten met bulgur

Daarnet stond ik met de moeders en vaders aan de schoolpoort. Nam ik de trap naar het godsdienstlokaal. Kuste ik een krullenbol. En zei ik: ’t is echt heel heel koud, ik denk dat je je muts wel kunt gebruiken.
Ja, voor mij is dat een avontuur.
We dronken een warme choco in de taverne op de hoek, bespraken wat we zouden eten (en vele andere dingen zoals de dansles, tweelingen, een boek over de oceaan en sommige kinderen die hun ouders als boekentasslaafje gebruiken), overliepen mijn boodschappenlijst en schrapten alles waar ze geen heil in zag, tot er eigenlijk niets meer stond. We reden langs de bioshop en vergaten dessert te kopen. Wel ontdekte ik dat daar ergens achteraan in het magazijn een geheime wc is voor kleine meisjes die ineens dringend moeten.
Toen ik daarna in de keuken stond en mijn krullenbol met een boek en een hongertje in de zetel zat, bedacht ik dat ik op deze blog wel wat vaker dingen mag zetten waar echt heel weinig werk aan is en waar je toch gezellig samen van kunt eten.
Bulgur met ovengroenten bijvoorbeeld.
Over ovengroenten kan ik maar blijven doorbomen, met reden: er is weinig werk aan, ’t smaakt altijd, en je neemt gewoon de groenten die je in huis hebt/waar je zin in hebt/die de kinderen lusten. Groenten roosteren is iets voor alle seizoenen. De enige groenten waar het bij mijn weten niét goed mee gaat, zijn bladgroenten, witloof, kolen en broccoli (kan wel maar ik vind het niet zo lekker), komkommer en selderij. Ideale roostergroenten zijn wortelen en knollen allerhande, aangevuld met iets zomers of pompoen, aardappelen, soms een appeltje.
Het lekkerst bij ovengroenten vind ik aardappelpuree of bulgur. Je kunt ze ook kleinsnijden en mengen met pasta en kaas, of in de risotto. Ovengroenten blijven zeker enkele dagen goed. Je kunt een reusachtige berg groenten roosteren (in porties, zie hieronder) en er de eerste dag veel van eten bij bulgur, de tweede dag een spaghetti of lasagne mee maken (naar dit recept bvb) en de derde dag het restje in de risotto mengen, of met wat bouillon tot soep mixen.

Meer zorgeloze weekavondrecepten:
Pompoengratin met geitenkaas en hazelnoten
Tarte tatin van tomaatjes
Tarte tatin met wintergroenten
Aardappelen met eekhoorntjesbrood
Noedels
Lauwe zomerpasta met tomaat en gegrilde paprika
Spaghetti met citroen (en ’s zomers ook deze spaghetti met snijbonen en deze met aubergine)
Salade van witloof, mandarijn en halloumi
Panzanella
Boontjes op z’n Bengalees
Linzen met snijbiet
Stoofpot van aardappel, tomaat en paprika

Ovengroenten met bulgur
Voor 4 personen:
2 uien, 4 wortels, 1/4 knolselder, drietal teentjes knoflook of een gelijkaardig volume aan andere groente (eindeloze combinatiemogelijkheden met pompoen, courgette, aubergine, paprika, venkel, tomaat, rapen, pastinaak, peterseliewortel, rode biet, aardappel, aardpeer. Op de foto zie je een versie met wortel, peterseliewortel, venkel en paprika)
1/2 tl gemalen korianderzaad
1/4 tl venkelzaad
chilipoeder (in de mate dat eventuele kinderen dat verdragen)
zout
olijfolie
Ook lekker hierbij: blaadjes van enkele takjes rozemarijn, een snuif gedroogde oregano (en aarzel niet om nog iets anders te proberen)
300g bulgur
citroen
handje rozijnen (de zwarte mollige van bij de Marokkaan vind ik het lekkerst)

1. Bereid de bulgur. Ofwel kook je hem in ruim gezouten water, giet je hem af wanneer hij gaar is, spreid je hem uit op een schaal en roer je er met een vork wat olijfolie en citroensap onder, met de rozijnen. Ofwel laat je hem weken in koud water, laat je hem vlak voor het opdienen uitlekken en breng je hem ook weer op smaak met olijfolie en citroensap (plus de rozijnen). (Ik verkies tegenwoordig meestal de koude methode)
2. Verwarm de oven voor tot 250° (220° als het een hevige oven is).
3. Schil de groenten en snijd ze allemaal in ongeveer even grote stukken. Meestal zijn die bij mij ongeveer zo groot als sinaasappelpartjes, maar het is zoals je wilt. Hoe groter de stukken, hoe trager ze garen. Knoflookteentjes laat je in hun schil zitten.
4. Doe de groenten in een grote ovenschotel, strooi er de specerijen en een snuif zout op en giet er een royale scheut olijfolie over. Roer goed, zodat alle groenten helemaal ingesmeerd zijn. Zet de schaal in de oven en laat de groenten in ongeveer een halfuur garen, tot ze donkere randjes krijgen. Belangrijk is dat je maar één laag groenten in de schotel hebt – laat je niet verleiden om in één keer een dubbele portie te roosteren, werk beter in twee opeenvolgende porties. Als je veel groenten tegelijk in de oven steekt, zit de oven binnen de kortste keren vol damp en kunnen de groenten niet lekker karamelliseren.
5. Serveer de bulgur met daarop de groenten. Als het goed is, heb je onderaan in de ovenschotel een klein beetje olijfoliejus. Niet achterlaten!

Bijgerecht: bonenpuree met gemarineerde tomaat
een extreem vereenvoudigde versie van dit heerlijke hapje
Voor 4 personen:
1 mok/blik gekookte witte bonen (zelf koken met wat knoflook, ui, tijm, laurier, peterseliesteeltjes, venkelzaad en zout geeft het lekkerste resultaat)
olijfolie
citroen, chilipoeder, zout
Enkele lepels gekonfijte of half gedroogde tomaten, of volledig gedroogde die je een dag laat weken in olijfolie

1. Mix de bonen met een scheut olijfolie en een scheut kookwater tot een smeuïge pasta. Breng op smaak met zout, chilipoeder, citroensap en misschien nog wat extra olie.
2. Snijd de tomaten in heel dunne reepjes en leg ze op de bonenpuree.

Reacties

10 Reacties

Post a comment
 1. praetershoek #
  januari 15, 2013

  Leuk stukje. 🙂
  En? En? Heeft ze flink gegeten?

  Mijn kinderen boycotten de maaltijd al eens met “eik! da’s kei vies!” of “iklustdani”
  Gelukkig zijn kippen niet zo kieskeurig.

 2. Mie #
  januari 15, 2013

  Oh tof zo’n recepten!

 3. Karin #
  januari 16, 2013

  Dit is precies wat ik vandaag nodig had, een gemakkelijk recept dat ik nog snel klaar kon maken voor ik weer weg moet. De groenten zitten al in de oven, de pasta kookt, de gemarineerde tofu is aan het bakken. Ik kan bijna eten.

 4. Barbara #
  januari 17, 2013

  Oh dit vind ik echt een kei schattig stuk! En praktisch 🙂

 5. januari 17, 2013

  En ik ben blij dat je blijft doorbomen over ovengroenten. Zo simpel en altijd lekker. Merci voor de inspiratie!

 6. Mine #
  januari 18, 2013

  Ik heb dit gisteren gemaakt en zelfs mijn extreem weinig complimentjes gevende op mijn eten-vriend heeft meermaals gezegd dat het lekker was. Ik heb het wel geserveerd met geroosterde quinoa en champignonsaus ipv bulgur en had geen venkelzaad. Ook lekker dat chilpoeder bij de groentjes! Je hebt me onlangs ook op het idee gebracht om eens mosselen te maken. Leuke blog, doe zo voort!

 7. februari 5, 2013

  Ik maak dti wel eens met couscous! Superlekker!

Trackbacks & Pingbacks

 1. | JONGE SLA
 2. In a manner of speaking » Blog Archive » Week 30/5/2015 – 5/6/2015
 3. Wat eten we? Blinde vink – Ann, Frank en de Kinderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS