Informatie

Dorien Knockaert

Schermafbeelding 2012-12-31 om 18.18.28
Ik hou er wel van, de lijstjestijd. De mooiste platen van het jaar, de beste boeken, de pakkendste films, de verleidelijkste restaurants, de knapste tv-programma’s. ‘Zo was beeldende kunst in 2012’, ‘dit waren de concertrevelaties’. In de lijstjestijd lijkt het even alsof cultuur ons lange leven is, het enige waarbij we stil willen staan, het enige waarin we hoofdzaak van bijzaak moeten scheiden. Mooi is dat. Maar ik geraakte dit jaar amper op restaurant, las geen romans, keek hooguit wat tv (vooral naar Borgen, heerlijk). Ik kan alleen maar zeggen: zo was ons eten in 2012.

2012 was het jaar waarin we hier en daar komaf maakten met iets gortigs. Kippenbatterijen werden verboden en ingeruild voor grotere (maar nog steeds erg krappe) kooien en scharrelstallen. Veel supermarkten bieden intussen in hun eierrek alleen nog scharreleieren aan – al zitten er in hun wafels, mayonaise en andere bereidingen nog altijd kooi-eieren. Diezelfde supermarkten begonnen vlees van gecastreerde varkens te mijden, brachten de duurzaamheid van hun visrayon in kaart en zoeken stilaan alternatieven voor palmolie uit regenwoudgebied. Zodra iets een symbool wordt van dierenmishandeling of roofbouw, zoekt de supermarkt nu een compromis, zou je kunnen stellen. Gelukkig groeiden ook de Voedselteams en CSA-boerderijen, slimme, socialere alternatieven voor die altijd wat halfslachtige supermarktmentaliteit.

Maar eigenlijk lagen van zulke dingen niet zoveel mensen wakker. Plots was daar een boek over gezond eten en hoe we allemaal langer zouden leven als we elke dag havermout aten. Dus ging iedereen havermout eten. Mensen vroegen me vaak wat ik vond van De Voedselzandloper en ik had daar niet zo’n snedig antwoord op. Het is niet het soort boek wat mij aanspreekt, het is niet het soort visie waar ik heil van verwacht. Maar als Vlaanderen er gezonder van leert eten, kennismaakt met tofoe, linzen en walnoten, dan is dat prima. Ik vond het vooral jammer dat de reacties vaak zo hysterisch waren, zowel de enthousiaste als de kritische.
Als het over eten gaat, schijnen we te houden van welles-nietesspelletjes. Van wonderdiëten. Van zwarte lijsten vol sluipend gif. Van superfoods. Van gegoochel met studies en wetenschappelijke termen. Van simpele oplossingen waar je bij voorkeur ook tien kilo bij vermagert. Dat leerde ik in 2012, en dat het niet evident is om zulke kwesties in een bredere, socialere context te bespreken. Eigen lijf eerst.
Er verschenen dit jaar opvallend veel krantenartikels die biologische voeding meenden te ontmaskeren: bio is niet gezonder! Dat ging dan over enkele heel specifieke gezondheidseffecten die niet van tel bleken bij mensen die biologisch aten. Over de gezondheid van vogels, bijen, grond, water en lucht werd niet gerept. En ook niet over de vele beperkingen waar ons voedingsonderzoek mee te kampen heeft.
Dat vond ik op een of andere manier typisch 2012. Vaak moest ik denken aan een citaat van een Amsterdamse wetenschapper, Louis Bolk (1866 – 1930): ‘Hoe ruimer zou onze opvatting van het leven zijn, indien het ons gegeven ware dit eens te bestuderen met verkleinglazen.’

Gelukkig was 2012 ook het jaar waarin de Flemish Foodies onze gastronomie injecteerden met een flinke dosis speelsheid, toegankelijkheid en liefde voor de natuur. Ik had zelf het geluk om te gaan eten bij Kobe Desramaults en dat was een van de meest vervoerende maaltijden van het jaar.
Gelukkig was 2012 ook het jaar waarin Antwerpen zijn Biodroom kreeg en Vlaanderen zijn Thuisafgehaald.be, mijn persoonlijke favorieten in een verfrissende hitparade van buurtmoestuinen, volkskeukens, daklandbouw en andere experimenten.
Gelukkig was dit jaar ook een groot en meeslepend avontuur voor mij persoonlijk, mocht ik brooddozen vullen voor Plan B en feestjes bouwen met Kim, mocht ik op onderzoek voor De Standaard, kreeg ik een column in DS Magazine en schreef ik, wonder boven wonder, een echt boek. Ik kan alleen maar superlatieven en sentiment aan de dag leggen voor de mensen die ik onderweg leerde kennen, de hulp die ik kreeg, de gulle reacties.
Ja, 2012 gaf zin om bezig te blijven, verbonden te smeden, om altijd maar beter en beter te eten, om meer te weten, door te denken, scherp te blijven kijken, van gedachten te wisselen. En dat is precies wat ik ook u toewens.

Dienstmededelingen op de valreep

* De tekening hierboven kwam ik tegen op de geweldige site van Charlotte Dumortier, die heel leuke culinaire tekeningen maakt.
* Ik werd in de lente enigszins overdonderd door de Liebster Blog Award die ik kreeg van Brussels Foodie. Eigenlijk hoorde ik die door te geven aan enkele andere lieve, kleine blogs. Ik kreeg het toen niet over mijn hart, ik dacht: het fijne aan bloggen is net dat je er niet op beoordeeld wordt, dus wil ik ook niet oordelen. Maar hé, Vertellementen en Sarah Zegt Hallo zijn toch echt wel héél lieve blogs, en ook een beetje klein. Bovendien bleken Marie (van Vertellementen) en Sarah schatten van mensen, die me geweldig geholpen hebben bij het uittesten van de recepten voor het boek en die na de publicatie onvermoeibare supporters bleken. Champagne dus voor meine kleine Liebste Blogsterkens. En voor u allen, want u was weer een geweldig publiek.

Liebster-Blog-Award

Reacties

4 Reacties

Post a comment
 1. Mme Zsazsa #
  december 31, 2012

  Als dat 2012 was, wat moet 2013 dan wel niet worden!?

 2. januari 3, 2013

  Maar seg! Ik begin hier te blozen!
  Ik vind jullie ook lief, Dorien en Marie.
  xx

 3. januari 4, 2013

  Sarah heeft het blijkbaar zelf nog niet gemerkt, maar ik wel want ik kende haar nog niet en wilde dus op de link klikken: van “Sarah Zegt Hallo” gaat het rechtstreeks naar Vertellementen. En neen, omgekeerd is dat niet zo 🙂

  • Hilke #
   januari 6, 2013

   Awel, ik heb je blog en boek graag gelezen in 2012!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS