Informatie

Dorien Knockaert

aardappelen met eekhoorntjesbrood

Op Amerikaanse blogs worden de leukste winterberichten geschreven in de sneeuwstormdagen. Dikke wolken en metershoge sneeuwdekens leggen alles lam, mensen blijven dagenlang binnen en moeten een tunnel graven naar de brievenbus, de elektriciteit valt uit, grote Russische romans worden herlezen bij een theelichtje, kortom, het zijn de ideale omstandigheden om het te hebben over waarlijk verwarmende gerechten, troostkost uit de voorraadkast. Dat hebben wij hier natuurlijk niet.
Maar we hebben wel de verloren, luie dagen tussen Kerstmis en nieuwjaar. Ik raak dan doorgaans een beetje ondergesneeuwd in verstrooidheid en winterslaap. Op zo’n dag maakte ik aardappelen met eekhoorntjesbrood.

Aardappelen met eekhoorntjesbrood
Voor 3-4 personen (als je er nog iets bij eet zoals een salade) – de precieze verhoudingen doen er niet zo toe, ik heb ze zelf ook niet zo goed gemeten:
40 g gedroogd eekhoorntjesbrood
5 aardappelen
1 tl gedroogde rozemarijn
1/2 tl gedroogde marjolein
zout, peper, olijfolie

1. Doe het eekhoorntjesbrood in een kom en overgiet het met kokend water. Laat het minstens 20 minuten weken, of tot je ze moet toevoegen aan de aardappelen.
2. Verwarm de oven voor tot 250°, of zo warm je oven kan worden (op 200° lukt het ook wel).
3. Schil de aardappelen en snijd ze in plakken van ongeveer 1 cm dik (als je gehaast bent, kan je de schil er ook aan laten). Leg de plakken in een ovenschaal, strooi er de rozemarijn en marjolein over, en een heel royale snuif zout. Giet er een scheut olie over en meng goed, zodat de aardappelplakken helemaal ingesmeerd zijn met olie. Zet de schaal in de oven.
4. Giet het eekhoorntjesbrood af door een zeef en vang het weekwater op. Het is heerlijke bouillon voor soep, saus of risotto! Laat wel even het gruis bezinken en giet het water dan, zonder het gruis, over in een bokaal. Spoel het eekhoorntjesbrood nog even af onder de kraan. Meng het in een kommetje met een scheut olie.
5. Als de aardappelen beginnen te bruinen, voeg dan het eekhoorntjesbrood toe en laat alles verder roosteren in de oven tot de aardappelen gaar zijn, met knapperige randjes.

Combineertip:
Lekker met een eenvoudige salade van zeer fijn gesneden kool en zelfgemaakte mayonaise (winkelmayonaise is hiervoor te zoet), of met waterkers en vinaigrette, of rucola. Ook lekker als bijgerecht.

Reacties

4 Reacties

Post a comment
 1. Anja #
  december 31, 2012

  Klinkt zalig lekker!

 2. december 31, 2012

  Ga ik zeker eens uitproberen!
  Beste wensen 😉

 3. februari 28, 2013

  Wat een smullie recept!

  Als zelfmaakmayo geen optie is, is Belze mayonnaise echt een aanrader, zuiver en met een heeel licht zuurtje. Zoner toevoegingen!

  En: als je zelf eens eekhoorntjesbrood wilt bakken, mag ik dan mijn blog aanprijzen? Daar staat een smakelijke variatie daarvan 😉

  Groet!
  Prakkie

Trackbacks & Pingbacks

 1. Bulgur met ovengroenten « Jonge Sla

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS