Informatie

Dorien Knockaert

Soms kom je zo uitgehongerd thuis dat het al meer dan genoeg geduld vergt om snel wat restjes bijeen te gooien. En soms komt daar dan een heerlijk nieuw gerecht uit voort. Dit bonenkommetje bijvoorbeeld. Vorige week uitgevonden, intussen al twee keer opnieuw gemaakt.
Het is op z’n lekkerst als je alles in laagjes op elkaar drapeert en er dan toastjes of geroosterd brood in dipt. Evenwichtig genoeg voor een doordeweeks avondmaal, lekker genoeg voor een feestelijk aperitief. Maar uiteraard kan je er ook een smaakbom van een boterham van maken, door gewoon al die laagjes tussen je brood te steken.
Een paar opmerkingen over de smaken, die ook voor andere gerechten van pas kunnen komen:
– Laag 1 is wittebonenpuree. Smakelijk dat dat kan zijn! Ik dacht tot nu toe dat dat proefde zoals kikkererwtenhummus maar dan anders. Nee hoor, het proeft boterig, romig en fijn. Het helpt als je de bonen zelf kookt, in smaakvol kookwater (voeg kruiden, knoflook en wat groentenrestjes toe om van het water een bouillon te maken, en vis die er weer uit voor je de bonen pureert). Het helpt zeker ook als je een subtiel snuifje gerookt paprikapoeder in de puree draait.
– Gebakken uien met venkelzaad! Ik wist al dat ze heerlijk samengaan met tomaten en met geitenkaas. Maar bij bonenpuree doen ze dus evengoed wonderen. (En afgelopen weekend pepte ik er ook mijn minestrone mee op.)
– De gegrilde paprika verving ik op een van mijn bonendipsessies door tomatentapenade en dat ging ook.
– De kruiden kan je laten afhangen van wat je in huis of in de tuin hebt. Als er dragon tussen zit, is het helemaal feest (past ook weer perfect bij al die andere dingen).

Bonendip met alles erop en eraan
1 koffiekop gekookte witte bonen (houd het kookvocht opzij als je ze zelf kookt)
olijfolie, citroen, zout en chilipoeder naar smaak
mespunt pimenton de la vera (gerookt paprikapoeder, verkrijgbaar bij Dille & Kamille of bij http://www.gekruid.be)
1 ui, gesnipperd
1 zuinige theelepel venkelzaad (verkrijgbaar in het kruidenrek van de meeste supermarkten en bioshops)
1 rode paprika (of een paar lepels tomatentapenade)
handje verse kruiden (peterselie, basilicum, munt en/of dragon, liefst minstens twee soorten)

1. Leg de paprika in zijn geheel in een ovenschaaltje onder de ovengrill en draai hem geregeld om, tot alle kanten verschroeid zijn. Doe hem in een kom en dek die af met plasticfolie. Laat hem afkoelen, verwijder daarna de schil en de zaadlijsten. Snijd hem in zeer dunne reepjes.
2. Pureer intussen de bonen in een hakmolentje of met een mixer. Voeg een scheut olie en kookwater (of kraantjeswater) toe tot je de gewenste smeuïgheid hebt. Breng de puree op smaak met citroensap, zout, chilipoeder en gerookt paprikapoeder. Goed zouten, want de rest van het kommetje zout je minder of niet.
3. Bak intussen ook de ui, in een royale laag olijfolie met een snuif zout en het venkelzaad. Begin op een hoog vuur, maar temper het na een minuutje roerbakken. Laat de ui een tiental minuten zacht worden.
4. Schep de bonenpuree in een kommetje. Schep daarop de nog warme uien. Drapeer er de paprikareepjes over en strooi er tot slot de kruiden op. Niet roeren, dan lijkt het nergens meer op! Dip er toastjes in, zelf gemaakte of uit een pakje.

Reacties

3 Reacties

Post a comment
 1. november 27, 2013

  Hallo,
  Via onze website http://www.volrecepten.be kunnen onze bezoekers grasduinen in meer dan 51.000 recepten vermeld in blogs en websites. Bovendien hebben we voor onze bloggers een lijst met Topblogs samengesteld, waar u andere bloggers kunt vinden én uw eigen blog kunt toevoegen: http://www.volrecepten.be/topblogs-met-recepten. Wij indexeren uw recepten zodat onze bezoekers ze via onze zoekmachine kunnen vinden. Bovendien is Volrecepten.be volledig gratis!
  Waarom niet lid worden van deze grote familie?
  Wij zijn ook aanwezig op http://www.facebook.com/VolreceptenBelgie!
  Breng ons een bezoek!

 2. Helena #
  juni 25, 2014

  Dag Dorien,
  Dankjewel voor je Uit Eten-rubriek, ik ben constant op zoek naar nieuwe veggie(vriendelijke)-eetadresjes. Hier 2 adresjes die zeker de moeite zijn, voor zover je ze nog niet kende: Lukemieke in Leuven (volledig vegetarisch, 90% plantaardig) en Mille in Mechelen (geen vaste kaart maar 90% vegetarisch/vegan)

  Doei!
  Helena

Trackbacks & Pingbacks

 1. Bulgur met ovengroenten « Jonge Sla

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS