Informatie

Dorien Knockaert

Kun je dat geloven, dat ik ooit een vrouw was die alleen van zomergroenten hield? Om maar te zeggen: er is altijd hoop. Laatst strandden er bijvoorbeeld drie knolselders in ons huis en ik vind dat geen probleem. Ik heb er een heleboel interessante recepten bij verzameld waarvoor ik geen tijd heb. Maar dit snelle slaatje van geroosterde knolselderij blijkt gelukkig een uitstekend bijgerechtje voor de herfst.
Snel is een zeer relatief begrip. Er zijn slimmere mensen dan ik om daarover uit te weiden. Wel kan ik zeggen dat dit snelle slaatje toch nog een halfuur onderweg is eer je het op kunt eten. Ik noem het snel omdat je er weinig werk aan hebt – de oven doet het werk terwijl ik mijn aandelen check, mijn personeel evalueer en de schoolagenda’s van mijn vijf kinderen teken. Of terwijl ik eens mijmerend in mijn compostvat ga poken met een stok.
Ik voegde kikkererwten toe, omdat ik er nog in de koelkast had die dringend op moesten. Ze pasten bij de rest, maar waren niet belangrijk voor de smaak.

Fris slaatje van geroosterde knolselderij
bijgerecht voor ca. 4 personen (de hoeveelheden en verhoudingen zijn nogal relatief, er kan eigenlijk niets mis gaan, zolang je niet zuinig bent met citroen en peterselie)
1/2 knolselder, schoongemaakt, geschild, in dobbelsteentjes gesneden
olijfolie
flinke snuif zout
snuif gemalen korianderzaad
snuif cayennepeper
enkele takjes salie en/of rozemarijn (een tl gedroogde rozemarijn kan ook)
citroen
blaadjes van een half bosje platte peterselie

1. Verwarm de oven voor tot 220°.
2. Schep de knolselderblokjes in een kom. Giet er een flinke scheut olie op en voeg zout, korianderzaad, cayennepeper en de rozemarijn/salie toe. Roer goed, zodat alle blokjes volledig ingesmeerd zijn. Spreid ze uit over een grote ovenschaal of een bakplaat die je bekleedt met bakpapier of zilverpapier. Rooster ze tot ze vanbinnen gaar zijn en donkere randjes krijgen. Laat ze wat afkoelen.
3. Schep de blokjes weer in een kom (mag dezelfde kom zijn) en breng ze op smaak met citroensap en misschien nog wat olijfolie, zout of cayennepeper. Strooi er de fijngesneden peterselie op.

Combinatie: lekker bij deze paddenstoelen-aardappeltaart.

Reacties

One Comment

Post a comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Jonge Sla

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS