Informatie

Dorien Knockaert


(Foto: Ann Vertriest)

Dat moet hier gedaan zijn met altijd die oneerbiedige sneren naar de wijn van de Wereldwinkel. Want wat dronken wij bijna tien jaar geleden op de Grote en Voorspoedige Bruiloft van mijnheer en mevrouw Jonge Sla? Los Robles, wereldwinkelwijn. En wat kreeg ik zaterdag na mijn Enorm Spannende Boekpresentatie op Veggielicious uit handen van de lieve mensen van EVA? Een fles Otoňo, wereldwinkelwijn. Wereldwinkelwijn hoort bij de grote momenten des levens zoals fletse pistolets bij de zondagmiddag en turnzakjesgeur bij de eerste tentnacht van de zomer. Wie dat niet snapt, mist iets.
Dat moet hier gedaan zijn met altijd alles gratis weg te geven! Ik zal mijn boeken wel tegen 22,5 euro proberen te verkopen, terwijl Ann ze gewoon gratis weggeeft. Weet ge wat ge bij mij gratis kunt krijgen? Een pot choco.
Vijf potten uitstekend gequoteerde choco van Oxfam mag ik hier uitdelen onder de enthousiastelingen die in de commentaren op hun communieziel beloven dat ze mijn boek zullen kopen hun tip voor een lekker winterslaatje achterlaten. Zaterdag, op de dag van de Wereldwinkel, kies ik de vijf winnende tips, mochten jullie er meer dan vijf geven.
Dat moet hier gedaan zijn met nooit iets in de commentaren te schrijven. Jonge Sla slaat ook weleens graag een praatje.
Nee, serieus. Dat moet hier gedaan zijn met almaar producten te kopen waarvan we geen flauw idee hebben hoe ze geoogst of gemaakt zijn, waar en door wie. Ik weet hoe traag dat gaat, om in de winkel dingen af te leren. Om de romantiek van een boeket snijbloemen af te zweren. Om de koffie te kopen van het keurmerk in plaats van de koffie van Clooney. Om thee te vinden die eerlijk is én lekker genoeg om te blijven verleiden.
Ik weet ook hoe traag het gaat om zelf hazelnoten te rapen en pellen, in plaats van dat door Turkse kindjes te laten doen. Maar ik denk dat ik het kan leren, gaandeweg.

Reacties

24 Reacties

Post a comment
 1. mick #
  oktober 9, 2012

  MMM Choco. xx

 2. fiekefatjerietjes #
  oktober 9, 2012

  Ha, ik heb dat ook, dat ik het soms wel fijner zou vinden als mensen eens wat meer een berichtje achterlaten :-).
  Een van mijn favoriete winterslaatjes: veldsla met witlof mengen met stukjes appel en stukjes mandarijn. Rozijntjes door mengen en stukjes geroosterde hazelnoten toevoegen. Met een dressing naar keuze!

 3. elke #
  oktober 9, 2012

  Een lekker herfstslaatje: venkel en rode ui in de oven garen; rucola, noten en rozijnen erbij. Met een simpele dressing van zonnebloemolie en balsamicoazijn. Heerlijk met kazen en een stuk brood.

 4. oktober 9, 2012

  hela, aan mij zal het niet liggen he, van uw reacties. 😉 ik heb helaas niet echt een recept voor een winterslaatje :s ik dacht dat we verniet een recept voor choco van u gingen krijgen…

 5. Geertrui #
  oktober 9, 2012

  Gelijk welk winters slaatje wordt lekker als je er avokado, walnoten en appel door mengt en er van die mooie cirekeltjes op maakt met balsamicocreme! En drink er aub een lekker glas wereldwinkelwijn bij!

 6. Barbara L. #
  oktober 9, 2012

  veldsla, warme rode biet en warme crottin de chavignol, met lekker veel noten en een beetje honing en beetje oude balsamico… smakelijk :)!

 7. oktober 9, 2012

  ik denk: aardappeltjes in schil met wat grof zeezout erop + gegrilde aubergine + een beetje geitenkaas. of parmezaanse schilfers.
  Komt zomaar ineens in me op.
  (hoewel, het is geen echt aubergine-seizoen meer. Verdien ik dan wel een chocopot?)

 8. oktober 9, 2012

  Mmm choco, ik doe graag mee! Hier enkele van mijn favoriete winterslaatjes:

  – quinoa met rode biet en geitenkaas: http://saskookt.blogspot.be/2012/05/quinia-met-rode-biet-en-geitenkaas.html

  – quinoa met peterseliepesto, hazelnoten en paddenstoelen: http://saskookt.blogspot.be/2012/05/quinoa-met-peterseliepesto-hazelnoten.html

  – warme salade met witloof, tempeh en aardpeer: http://saskookt.blogspot.be/2012/04/warme-salade-met-aardpeer.html

  – salade van radicchio met bloedsinaasappel, mozzarella en croutons: http://saskookt.blogspot.be/2012/03/salade-van-radicchio-met.html

  – winterposteleinsalade met dadels en geitenkaas: http://saskookt.blogspot.be/2010/10/winterposteleinsalade-met-dadels-en_2221.html

  Laat het smaken!

 9. oktober 9, 2012

  hèhè, je hebt er ook last van gebrek aan reacties, maar kijk: ge deelt eens iets uit, en de reacties stromen binnen… ik hoef geen choco, en ik maak ook niet dikwijls winterslaatjes – voor ideeën kom ik dan ook altijd naar hier. als ik iets maak in de winter dan is het stoofpotterij of chutneys… hmmm ook lekker.

 10. Bie #
  oktober 9, 2012

  Witte kool met gedroogde veenbessen en rozijnen die wat geweld zijn in sinaasappelsap. De vinaigrette bestaat uit sap van geperste (wijn)appelsienen met wat olijfolie, peper en zout. Afwerken met pompoenpitten. Superlekker en eens iets anders dan ovenschotels met witte kool.
  Het boek staat trouwens op mijn lijstje, ik ben heel benieuwd.

 11. Isabel #
  oktober 9, 2012

  witte kool – wortel slaatje: witte kool en wortels raspen. Veganaise en soyayoghurt (naturel) erdoor mengen. Rozijntjes toevoegen. Smakelijk!

 12. oktober 9, 2012

  Ik ontdek net je blog. Leuk!

  Dat moet hier inderdaad gedaan zijn met dat onbewust consumeren. Serieus.

  Aan een receptje kan ik je niet helpen, tenzij door te verwijzen naar http://www.evavzw.be/recepten. Mijn favoriete receptendatabank. En mijn favoriete organisatie 😉

 13. Nathalie #
  oktober 10, 2012

  gegrilde butternut squash schijfjes met een beetje ras el hanout of gerookte paprika, kekererwten, rucola, en een dressing op basis van tahin en oranjebloesemwater. smullen!

 14. Lotte #
  oktober 10, 2012

  Onder het mom ‘haal in de winter de zomer in huis’ stel ik voor: een slaatje met witloofreepjes, gekarameliseerde (warme) appeltjes, walnoten, blokjes oude kaas en voor de flexitariërs (warme) spekblokjes of scampi’s. En voor nog meer zon op je bord: het slaatje besprenkelen met een zachte currysaus (maar volgens mij ook heerlijk met balsamico).
  Misschien niet meteen kandidaat voor de originaliteitsprijs, maar wel superlekker!

 15. oktober 10, 2012

  Mijn favorietje: Rode biet (die 45min in folie met olijfolie en wat kruiden in de oven heeft gestaan) in plakken gesneden, met wat prinsessenboontjes (de allerlaatste oogst, als er nog zijn), stukjes appel, rucola en/of veldsla en misschien wat geitenkaas. En nog wat noten. Mmmm. Kwijl.

 16. oktober 10, 2012

  Ik hoef geen choco, maar heel lekker is mozzarella met appelblokjes, pijnboompitten, p&z, balsamicoazijn en olie. te pimpen met witloof, veldsla,… ’t ziet er niet uit, maar man, lekker!

 17. oktober 10, 2012

  Oh, ook rauwe rode biet, met appeltjes, beide in dunne frietjes gesneden. Daarbij noten en rozijnen. Olijfolie en wat balsamicoazijn. En dat minstens een halve dag laten trekken, dan verdwijnt de grondsmaak van de bieten. Mmm.

 18. oktober 10, 2012

  Mijn voorstel: peren in partjes gesneden, schimmelkaas, gandaham (voor zij die willen) en walnoten, geserveerd op een bedje van veldsla, en met een dressing op basis van balsamico, olijfolie, beetje mosterd én blauw druivensap!

 19. Sanne #
  oktober 10, 2012

  In tegenstelling tot “derde keer goede keer”, wil ik wel choco, maar maak ik bijna nooit winterse slaatjes.
  Hmmm, moeilijk.
  Al lijkt geitenkaas met gestoofde appeltjes en wat goeie ouwe perensiroop, mij wel een heerlijke combinatie. Voor de goodwill er nog wat quinoa ondersmijten, en je hebt een kant-en-klare maaltijd in no time.
  Om dan onder een dekentje te gaan zitten met een dik boek en een pot choco (met lepel). Om te lezen over goed eten 🙂

 20. Peggy #
  oktober 11, 2012

  Awel, als je toch vist naar reacties, dan krijg je ze 🙂
  Mijn favo winters slaatje is met gestoomde en gemarineerde rode bietblokjes (olijfolie+griekse wijnazijn+look), in de oven gegaarde zoete aardappel met rozemarijn, knapperige ijsbergsla, frisse komkommerblokjes, julienne van koolrabi, besprenkeld met een vineagretje van graanmosterd, scheutje bio-honing, olijfolie en kefir. Hmmmmmmm……..
  Met de choco van oxfam maak ik een snelle maar lekkere choco-tas-cupcake!

  • Peggy #
   oktober 11, 2012

   Oops, ik ben de gebakken pleurottekes nog vergeten toe te voegen!
   Dus bij deze…

 21. Ilse #
  oktober 11, 2012

  ik kan begrijpen dat je graag reacties krijgt, maar weet dat ik vanuit Madrid meelees (en ja, uiterst zelden reacties achterlaat)…ben geen fan van choco (moet zijn dat de kwattachoco uit mijn jeugdherinneringen gewoon onevenaarbaar is 😉 ), maar een winterslaatje voor mij is wat er lokaal van goeds voorhanden is op dat moment, dus hier kan dat een groen slaatje met artisjokken zijn of een carpaccio van erg verse wilde paddestoelen die je hier overal vindt…afwerken met een goede vinaigrette op basis van moutarde à l´ancienne en wat gebroken walnoten, en smikkelen maar!

  • oktober 11, 2012

   Dag Ilse,
   Dat je in Madrid meeleest is op zich al fantastisch!
   Dorien

Trackbacks & Pingbacks

 1. Nog choco « Jonge Sla

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS