Informatie

Dorien Knockaert

Van alle taarten is rabarbertaart mij misschien wel het liefst. Taart is altijd op het randje van te zoet, te vettig, te geraffineerd. Gaat er rabarber bij, dan zit je heel duidelijk aan de juiste kant van het randje.
Rabarber komt bovendien in zo’n zalige overvloed, die zich uitstrekt van april tot juli. Ik koop er zelden, want ik krijg er vaak, van vrienden die er in hun tuin hebben – of die er op hun beurt hebben gekregen. Niet iedereen is immers een rabarbermens.
Deze week kreeg ik rabarber van een collega. Een enorme zak. Zijn moeder wou ervan af en hij wou er ook van af. En ik zat daar op kantoor met die enorme zak rabarber, te dagdromen over alle taarten die eruit zouden voortkomen.
Dit is de eerste. Prima voor een koffiepauze op een lange maar zonnige werkdag thuis.
Ook Arend, passant in mijn koffiepauze, vond het lekker. Al moet ik toegeven dat het fotografisch bewijs daarvoor niet helemaal overtuigt.

Het recept is er nog eens eentje van Smitten Kitchen – waar is de tijd dat bijna al mijn recepten van Smitten Kitchen kwamen. Ik herinnerde me uit die tijd dat ze nogal extreem dol is op kaneel, dus nam ik voor de kruimellaag wat minder kaneel dan ze voorschreef, en ook wat minder gemberpoeder. Er is zo’n Angelsaksische traditie om die smaken aan rabarber te koppelen, maar ik zie er nog altijd het briljante niet van. Volgende keer laat ik de kaneel en de gember helemaal weg en draai ik een beetje citroenzeste in de kruimels. Tenzij het tegen dan herfst is, en ik het recept gebruik voor appels. En als ik deze kruimelcake ooit met peren maak, dan mag er kardemom in.

Kruimelcake met rabarber
Op basis van een recept van Smitten Kitchen

Genoeg voor en vorm van ongeveer 20 x 20 cm:
Voor de rabarberlaag:
ca. 250 g rabarber, in stukjes van ongeveer 1 cm dik (schillen niet nodig)
2 tl maiszetmeel
ca. 40 g suiker
Voor de kruimellaag:
50 g suiker
50 g donkerbruine suiker
115 g boter
zuinige 1/2 tl kaneel en 1/4 tl gemberpoeder
> OF: fijngeraspte zeste van 1/4 citroen
150 g bloem
snuifje zout
Voor de cakebodem:
80 g zure room
1 groot ei
1 eidooier
2 tl vanille-essence
125 g bloem
100 g suiker
1/2 tl bakpoeder
1/2 tl baksoda
1/4 tl zout
6 el zachte boter
Voor op het eind:
bloemsuiker

1. Meng de rabarberstukjes met de suiker en het maiszetmeel. Zet opzij.
2. Maak het kruimeldeeg. Smelt daarvoor de boter en klop er de suiker en de specerijen of citroenzeste onder. Roer er dan met een spatel of houten lepel de bloem met het snuifje zout door, tot het een stevig deeg is. Zet het deeg opzij (niet te warm).
3. Verwarm de oven voor tot 180°.
4. Maak het cakebeslag. Roer eerst in een klein kommetje de zure room, het ei, de eidooier en de vanille-essence. Meng dan in een grote kom de droge ingrediënten. Klop er de zachte boter onder, met een mixer, plus één eetlepel van het roommengsel, zodat je een samenhangend deeg krijgt. Mix daarna de helft van het resterende roommengsel erdoor tot het helemaal is opgenomen, en dan de tweede helft. (Ik weet niet waarom Deb van Smitten Kitchen het in die volgorde doet, maar het geeft wel een leuke consistentie. Volgende keer probeer ik het eens in de klassieke volgorde: eerst boter + suiker, dan eieren, dan bloem en room. Benieuwd of het verschil merkbaar is)
5. Vet het bakblik in. Zet een half koffiekopje van het cakebeslag opzij. Bedek met de rest van het beslag de bodem van het bakblik. Spreid daarover de rabarberstukjes uit. Schep daarop de rest van het beslag. Dat moet niet egaal zijn, hier en daar een schepje is oké.
6. Verdeel ten slotte het kruimeldeeg over de cake, in stukjes van ongeveer een dobbelsteen groot.
7. Bak de cake in ongeveer drie kwartier goudbruin. Als je een houten prikker in het midden steekt en terugtrekt, mag er geen beslag meer aanhangen. Laat de cake een vijftal minuten afkoelen in het blik, kiep hem daarna voorzichtig uit het bakblik en laat hem afkoelen op een roostertje. Strooi er door een zeefje wat bloemsuiker op.

Reacties

3 Reacties

Post a comment
 1. Barbara #
  juli 24, 2012

  Arend vond het zeker lekker, hij spreekt er nog van!

 2. raf #
  juli 27, 2012

  Ik ook.

 3. augustus 15, 2012

  Ziet er zeer lekker uit! Rabarber is inderdaad heel lekker. Maak ik eens binnenkort voor de rabarber de geest geeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS