Informatie

Dorien Knockaert

Ik heb hier het perfecte boek gevonden voor alle mensen die vinden dat er dit jaar wat weinig zomer aan de zomer zit. Het heet Met Mest en Vork en ik lees er elke dag een klein beetje in.

Toen ik het pas gekregen had, schreef ik er het volgende over en ik zou het nog altijd niet anders verwoorden:

Hebt u een hekel aan nat gras, kippengekakel en kevers, sla dit stukje dan over. Voor alle anderen is Met Mest en Vork een vakantie van zeshonderd pagina’s. Alma Huisken en Doortje Stellwagen zijn de hoeders van De Groene Luwte, een ecologische tuin in de buurt van Groningen. Voor dit boek beschreven en fotografeerden ze een jaar in hun tuin. Met veel kleur en liefde, veel rust en kennis, en met recepten voor elke maand.
In juni schaft de pot onder meer romige aardappelsoep met bosui en dragon, in juli zijn er ‘sperzieboontjes met 20 (!) knoflooktenen’, in augustus kun je ‘vederlicht gezoet pruimensap’ maken. Een boek dat gonst, kriebelt en ongegeneerd naar tuin ruikt.
(DS Magazine, 12 mei)

Het is een van de leukste, mooiste, rijkste boeken over eten die ik ken. Ik heb er ook al drie recepten uit bereid, waarvan de aardappelsoep met dragon me het best beviel. Die beviel me dan ook werkelijk goed.

Aardappelsoep met dragon uit Met Mest en Vork van Alma Huisken & Doortje Stellwagen

(De foto van de soep bovenaan in dit bericht is gemaakt door Ivan Put, die tegenwoordig al eens in mijn keuken rondhangt)
Voor 4 personen:
50 g roomboter
425 g nieuwe aardappelen
125 g lente-ui
1,5 tl zout
Vers gemalen zwarte peper
2-2,5 el dragonblaadjes, fijngehakt
900 ml groentebouillon
125 ml volle melk (of half melk, half room)

1. Maak de aardappelen schoon en snijd ze in dobbelstenen.
2. Smelt de boter op een tamelijk hoog vuur in een grote soeppan met een stevige bodem. Schuimt de boter, voeg dan de aardappelen en lente-uitjes toe en schep ze 1 minuut om. Breng op smaak met peper en zout. Sluit de pan en laat 6 tot 8 minuten op een laag vuur garen.
3. Voeg de dragon en bouillon toe. Laat koken tot de aardappelen precies gaar zijn.
4. Pureer een kwart van de soep en giet terug in de pan. Proef en breng eventueel verder op smaak met peper en zout. Giet de melk bij de soep tot ze de gewenste consistentie heeft.
5. Serveer in mooie, wijde kommen, gegarneerd met extra dragon.

Ondertussen, in mijn eigen luwte, wordt het ook wat groener. Kijk maar eens naar die dragon:

De rabarber, die ik al bijna had opgegeven, toen hij plots een groeischeut kreeg:

Van de 7.281 rucolazaadjes die ik uitstrooide, zijn er toch wel zeker vijf tot plantjes uitgegroeid!

En de salie is heel happy bij de betonstichel, alleen weet ik nooit goed wat ik daar ’s zomers mee moet doen.

Maar het grootste succesverhaal van ons tuintje is de oregano, die werkelijk overal opduikt. Iemand een plantje?

Reacties

8 Reacties

Post a comment
 1. Mme Zsazsa #
  juli 10, 2012

  Awel, ik heb dat boek al zes keer vastgepakt en evenveel keer weer weggelegd.
  Ik vind het een lelijk boek.

 2. juli 10, 2012

  Allee gij. Die foto’s zijn toch mooi? Het is leuk geschreven! Het is grondig gedocumenteerd. Die tuin ziet er zalig uit! Dat leeft echt, vind ik, dat boek. Hoe vaak zie je zoiets nu?

 3. juli 10, 2012

  Rabarber is echt straf. Toen wij vorig voorjaar onze tuin helemaal omploegden, ontdekten we een baby-rabarber, maar we hadden hem dus per ongeluk al mee verhakseld. Maar ha, je zou hem nu eens moeten zien, de reusachtige sloeber! (alhoewel dat ook vrijwel het enige is dat echt goed groeit, helaas)

 4. juli 10, 2012

  Oh, salie? Ik doe dat altijd in mijn vinaigrettekes. (PS: ik ken het boek niet. maar ik vind de titel niet zo smakelijk – toch niet voor een kookboek? maar waarschijnlijk is het meer dan een kookboek?)

 5. juli 12, 2012

  Bij keelpijn in de zomer één remedie: verse saliethee 😉

 6. Nadine #
  juli 13, 2012

  Inderdaad, zo appetijtelijk geschreven, dat ik de soep voor vanavond op de menu gezet heb!
  Mij maak je altijd blij met een oregano plantje. 😉

 7. Nadine #
  juli 13, 2012

  Ineens een kans om mijn nieuwe mixer te proberen vanavond… 700W… Laat nu ook de pestos maar komen!!

 8. juli 16, 2012

  Als kind kreeg ik een overdosis salie-pastilles bij keelpijn. Smaakt afschuwelijk, maar mijn moeder deed me geloven dat het lekker is. Nu heb ik een dubbel gevoel bij salie (die welig groeit in mijn tuin). Heerlijk wel in botersaus bij tortelloni, maar zomers is dat niet. Dragon kan dan weer in zoveel, heerlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS