Informatie

Dorien Knockaert

Twee jaar geleden is dat al, dat ik voor De Standaard Magazine naar het Leuvense restaurant Couvert Couvert reed om er ijslolly’s te leren maken. Niet zomaar ijslolly’s om je kinderen even mee zoet te houden. Nee: ijslolly’s die echt, echt lekker zijn.
Het was er zo’n mooie namiddag, daar in Leuven, dat ik me voornam om er snel eens te gaan eten. Op een zomeravond, op het groene terras in de glooiende tuin. Dat is er natuurlijk nog niet van gekomen. Maar de lolly’s maak ik intussen wel in een handomdraai. Vorig jaar beschreef ik hier al de bessen-rabarberlolly: alle frisheid op een stokje. Hier volgt de yoghurtlolly met citroen en thee. Vraag me niet welke de lekkerste is.
Het groene topje dat je op de foto ziet, is een detail dat ik aan het recept heb toegevoegd, om de lolly wat frivoler te maken. Daarvoor zette ik wat matchathee (dure knalgroene poederthee), goot ik kleine beetjes in de punten van de lollyvormpjes en liet ik die bevriezen voor ik er de yoghurt op goot. Voor de smaak moet je dat allemaal niet doen: het yoghurtmengsel is echt wel het lekkerste. Je kunt er trouwens ook schepijs van maken. Dan vries je het gewoon in één bakje in en roer je het tijdens het bevriezen geregeld grondig om (zo ongeveer om het halfuur, tot je het serveert).

IJslolly’s van yoghurt met citroen en thee
Voor een flinke lading ijsjes (aantal hangt af van de vormpjes die je gebruikt:)
100 g water
100 g suiker
Geraspte schil van 1 biocitroen (alleen de gele laag)
10 g gunpowderthee
500 g volle yoghurt (voor de veganisten: met sojayoghurt moet het ook wel lukken, al klikken de smaken dan allicht iets minder)

1. Breng het water met de suiker aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Voeg de thee en de citroenschil toe en neem de pan van het vuur. Laat 3 minuten trekken.
2. Zeef het mengsel en roer er de yoghurt onder. Vul er de vormpjes mee en vries ze in.

(Illustratie uit het heerlijke ‘Floddertje’ van Annie M.G. Schmidt)

Reacties

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS