Informatie

Dorien Knockaert

STOP
HIER
IS ‘T
PERZIKEN
Het staat op een bord naast de weg en naast dat bord staat een meisje in en roze eighties-topje, klaar om perziken te verkopen aan autobestuurders met goede reflexen. Ik koop nooit steenwegfruit, omdat ik het altijd pas te laat in de gaten heb. Maar je ziet ook geen perziken meer langs Vlaamse steenwegen. Het bord en het meisje staan op een foto in een boek over Groenten en fruit vroeger en nu. Ze tonen hoe het vroeger was. Nu is het anders, nu rijden de perziken over de steenweg, van een perzikenvlakte in een zuidelijk land naar een koelcel van een fruithandelaar.
Vorig jaar heb ik nog moeite gedaan om inlandse perziken te vinden, tevergeefs. En dat terwijl wij vroeger een hele perzikengaard in de tuin hadden. En dat terwijl Noord-Hageland tot in de jaren tachtig een trotse perzikenstreek was, met Perzikenfeesten en een Perzikenkoningin. En dat terwijl de perzik een van de prachtigste dingen uit de godganse schepping is.
We mogen de perzik niet laten schieten. Ze is te mooi en te lekker. Ik snap dat het voor fruitboeren moeilijk is om met perziken tegen Frankrijk en Italië te concurreren. Maar als iedereen nu al eens een perzikenboompje in zijn tuin zou planten? Mocht er daar nog plaats zijn? Ik lees hier dat je het brave boompje ook tegen een muur kunt laten groeien. Dat opent perspectieven, zelfs in onze stadstuin waar elke vlek zonlicht kostbaar is.
Maar goed, vandaag eten we perzikensalade en het enige wat uit de tuin komt, is de bloem die ik erop gelegd heb. Het is Oost-Indische kers, een mooi plantje met een zeer zachte smaak, dat hier geweldig flink groeit. Ik heb het niet opgenomen in het recept, want je kan het haast nergens kopen, je vindt het alleen in tuinen. En het is niet zo belangrijk. Niet zo belangrijk als perziken.

Salade van perzik en tomaat
Lunch voor 1 persoon of bijgerecht voor 2 personen:
1 rijpe perzik, geschild en in pinkdikke halvemaantjes gesneden. Soms is de schil zo dun dat je hem niet moet verwijderen.
6 à 8 kerstomaatjes, in kwartjes
Flinke el amandelen, grof gehakt
1 el pijnboompitten
Blaadjes van een takje basilicum + een takje citroenverbena en citroenmelisse zijn hier ook heel lekker, mocht je dat in de tuin hebben
Citroensap, olijfolie, cayennepeper, zout

1. Rooster de amandelen en de pijnboompitten in een heet, droog pannetje tot ze goudbruin beginnen te kleuren.
2. Meng de perzik en de tomaat, strooi er de noten, pitten en basilicum over, breng op smaak met olijfolie, citroensap, cayennepeper en zout.

Combinatietip: waarschijnlijk is mozzarella hier nog wel lekker bij.

Reacties

4 Reacties

Post a comment
 1. Sarah #
  juni 19, 2012

  Ook ik heb als kind herinneringen aan takken die zwaar doorwogen van de perziken in de kempische tuin.
  Wij hebben 1 boompje in onze eigen tuin, het doet het jammer genoeg niet goed, maar we dragen er zorg voor!

 2. juni 20, 2012

  Aangezien wij in het Hageland wonen ben in van plan om onze boomgaard aan te vullen met een perzikboom. Er zou zelfs nog een oud ras te krijgen zijn genaamd ‘peche de binkom’.

 3. juli 16, 2012

  goh, en ik heb nog wel getwijfeld tussen perziken en pruimen, en koos voor dat laatste. Omdat de perzikenboom fragieler is, geloof ik – misschien was dat net een reden om het wel te doen.

 4. tinne #
  augustus 6, 2012

  voor ’t moment heerlijke perzikken in Gelrode te koop- mmmmmmmmmm ,ik haast me er straks alweer naar toe…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS