Informatie

Dorien Knockaert

Vorig weekend kookten we bij DOK in Gent met restjes. Winkelrestjes. Afdankertjes die de mensen van Victoria Deluxe waren gaan ophalen bij supermarkten. Ik viste ze allemaal op uit bakken en zakken en probeerde ze zodanig uit te stallen dat de dappere zielen die zich hadden ingeschreven voor de workshop, niet zouden gaan lopen.Dat zag er zo uit:

En drie uur koken later zag het resultaat er zo uit:

Iedereen trots, en terecht. Want restjeskoken is altijd een beetje levens redden. En het is niet overdreven om je erop toe te leggen, als je weet dat dertig tot vijftig procent van al het geproduceerde voedsel ergens tussen boer en bord verloren gaat. Maar het is vooral plezierig. Lekker los, lekker je neus volgen.
Goed, wat viel er in de praktijk te leren? Allerlei kleine trucjes, maar vooral veel manieren om selderij en knoflook te verwerken, want die twee samen vormden zowat de helft van onze afvalberg.
– Van knoflook kan je knoflooksoep maken. Grote stukken zacht en lang (lang!) stoven met wat ui tot alles zacht en zoet is, dan royaal paprikapoeder toevoegen en bouillon. (Zit je toevallig met een overdosis soepballetjes en spek, dan passen die er ook wel bij en krijg je zowaar een soep waarmee je iemand kan doodslaan.)
– Van knoflook kan je ook knoflookpuree maken. Hele teentjes pellen en zeer zacht bakken in olie met een snuif zout. Op een heel laag vuur laten karamelliseren. Daarna pureren, op smaak brengen en gebruiken als sausje, broodbeleg, in aardappelpuree, op toastjes…
– Rauwe selderij en knoflook vormen gelukkig ook een goed duo. Denk: dunne selderplakjes, romige dressing met een klein beetje geperste look.
– Een salade van vervallen rijstvermicelli, selderij en feta? Het kan, als je erin gelooft.
– Maar selderij doet het ook prima in een aardbeienyoghurtdrankje. Eerst mixen, dan zeven.
– Gebakken rijst met courgette en aardbeien: ja hoor! Courgette meebakken met wat knoflook, alles op smaak brengen met limoen, aardbeien rauw toevoegen.
– Kropsla wordt helemaal happy van gesnipperde uien, gebakken champignons en vinaigrette.
– Rode sla laat zich prima bakken: in kwarten snijden en kort aanbakken in een hete pan met olie.
– Verwelkte wilde asperges krijgen een flinke kick van een fetadressing.
– Elk restje is het begin van een nieuw recept. Schilder het op een tegel en hang het naast uw koelkast.


Een glimp van de eerste keukenkar van DOK, een mobiele kitchenette/zwaar gepimpte winkelkar voor mensen die hun kookkunsten al eens graag op losse schroeven zetten.

(Met dank aan de mensen van DOK, Victoria Deluxe en Vooruit voor de foto’s)

Reacties

4 Reacties

Post a comment
 1. juni 14, 2012

  waaaw, inspirerend!

 2. Tatine #
  juni 15, 2012

  Die keukenkar lijkt me wel wat. Misschien indienen voor de uitvinderswedstrijd. Zie ik al staan in tuinen en naast bbq’s. Of naast tenten en mobilhomes op de camping.

 3. juni 17, 2012

  Ziet er geweldig uit…hopelijk werkt het inspirerend voor velen!

 4. tijsvastesaeger #
  juni 18, 2012

  Het was heerlijk! Zowel het opeten als het mee helpen klaarmaken. De gebakken rijst met aardbeien vond ik het meest gewaagde experiment, maar zelfs die combinatie bleek geweldig. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS