Informatie

Dorien Knockaert

Nog in de categorie Snel & Simpel: een selderijslaatje waarvoor ik inspiratie haalde uit Moro East, een van mijn lievelingskookboeken. Ik kook er niet zoveel uit, maar ik kijk er heel graag in, omdat de foto’s zo mooi zijn en het allemaal zo klopt.

Het is een afscheidsboek: Sam en Sam Clark, de mensen van het Londense restaurant Moro, begonnen eraan toen ze hoorden dat hun volkstuin in Oost-Londen ten dode opgeschreven was. Het hele tuintjesterrein zou worden platgesmeten voor een nieuwbouwproject. Moro East documenteert de laatste zomer met recepten, aardse foto’s, anekdotes en portretten van tuinders. Deze pompoenilav, die ik elke winter wel een paar keer maak, is trouwens ook geïnspireerd op een recept uit hun tuinen.
Ik paste het slaatje wat aan, omdat het een weekavond was en ik niet veel in huis had. De Clarks gebruiken walnoten, ik nam hazelnoten en dat ging prima. Ik gebruikte ook wat minder selder, wat ik volgende keer weer zou doen. Voorts eet een of ander beest alle peterselie in onze tuin op, maar de andere kruiden doen het wel goed, dus is dit de zomer aan het worden waarin ik peterselie stelselmatig vervang door een rijkelijk geparfumeerd boeketje gemengde tuinkruiden. Leuk.
Zoals ze nu is, is deze salade een bijgerechtje dat nog iets zouts & stouts aan zijn zijde verdraagt. Ik at er gebakken aardappelen en een restje linzen bij en dat klopte als een bus. Ook bij dingen van de barbecue past het waarschijnlijk prima. Wil je er een hoofdgerecht van maken, dan lijkt het simpelste me om er wat schapenkaas op te leggen.

Salade van bulgur, selderij en granaatappel
(vrij naar Moro East van Sam & Sam Clark)

Voor 4 personen:
100 g bulgur
280 g selderij, in plakjes gesneden (houd een handje mooie blaadjes apart)
Pitjes van 1/2 granaatappel (heb je geen granaatappel, dan lukt het waarschijnlijk ook wel met sinaasappel of bessen)
100 g hazelnoten, grof gehakt
1 bosje tuinkruiden, grof gehakt (ik mengde munt, oregano, citroenverbena en bieslook, maar het mag ook gewoon peterselie zijn)
Dressing:
Pitjes van 1/2 granaatappel
1/2 knoflookteentje, geperst
8 el olijfolie

1 Doe de bulgur in een kom en zet hem nipt onder water. Check na 10 minuten of hij een goede beet heeft. Voeg water toe als hij nog te hard is en giet water af als hij al zacht genoeg is, maar niet alles heeft opgeslorpt.
2 Maak intussen de dressing. Doe daarvoor de pitjes in een grote zeef, met daaronder een kom. Pers de pitjes uit met je handen – opgepast voor vlekken op je kleren. Als je ze allemaal hebt leeggeknepen, duw ze dan nog eens goed aan met een pollepel. Meng het sap met knoflook en olijfolie.
3 Meng alles en breng de salade op smaak met peper, zout, olijfolie. Strooi er de selderijblaadjes over.

Reacties

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS