Informatie

Dorien Knockaert

Het wordt menens, met de daklandbouw. Of toch al een klein beetje meer menens dan vorig jaar. Kijk maar!
* In Antwerpen is, boven op een leegstaand kantoorgebouw in de IJzerlaan, Stadsvers gelanceerd, een dakmoestuin van 2.000 vierkante meter die vooral aan restaurantjes levert (foto hierboven). Onder andere bij Zum en Het Duvels Genot kan je van de oogst gaan proeven. Het is een onderneming van Greenmarx, het bedrijf dat ook achter de Moestuinbox zit. Greenmarx hoopt binnenkort nog meer stadsdaken te kunnen inpalmen met tomaten en courgetten.
* In Berlijn zijn ze natuurlijk altijd nog wat bijdehanter. Daar werken ze aan een stevige viskwekerij/moestuin op het dak van een voormalige mouterij: eerst komt een laag visbakken, daarboven komen waterbedden voor de groenten. Het afvalwater van de vissen voedt de groenten en een deel ervan keert gezuiverd terug naar de vissen. ‘Aquaponics’ heet zo’n systeem en het ontwerpbureau ECF (Efficient City Farming) is erin gespecialiseerd, het maakt ook viscontainers/serres voor restaurants. Allemaal dingen waarvoor het nu nog klanten aan het zoeken is, maar de interesse zou groot zijn. Wat de slimme jongens in het ongewisse laten, is hoe zo’n afvalwatermeloen smaakt. En ook: wat al die baarzen op het dak te eten moeten krijgen. Toch weer vis uit de zee, allicht. Het zijn nu eenmaal roofvissen, die krijg je geen meloenschillen verkocht.
* In het Nederlandse Alphen aan den Rijn komt een moestuin op het dak van een supermarkt. De lokale vestiging van C-1000 maakt er duizend vierkante meter voor vrij en zal de groenten gewoon beneden verkopen. Slim of stomme marketing? Alleszins leuk om over te discussiƫren.
* Wie op zijn eigen dak wil gaan boeren, kan inspiratie, advies of een volledige aanleg gaan halen bij de Dakboerin, een Haarlemse die het dakboeren graag uitdraagt. ‘Een daktuinderij heeft alle voordelen van een regulier groendak: isolatie, regenwaterafvang, leefruimte voor insecten en vogels, maar daarbij ook gezonde eetbare (lekkere!) producten’, schrijft ze op haar site. ‘Grond is schaars in de stedelijke gebieden, maar daken… die zijn er genoeg.’ Helaas ook veel schuine daken en daar heeft de Dakboerin (nog) geen tuinontwerp voor.

Reacties

3 Reacties

Post a comment
 1. Nadine #
  juni 7, 2012

  Leuk idee voor mensen met een plat dak, zoals ik…. jammer dat ik zo’n hoogtevrees heb!

 2. juni 10, 2012

  En hop, ook in Amsterdam groeit een leuke daktuin, voor en door (en boven) de mensen van een groot kantoor: http://www.foodlog.nl/artikel/3000-vierkante-meter-daktuin-bij-amsterdam/

 3. eva #
  juni 17, 2012

  Dit is ook een mooie: http://www.brooklyngrangefarm.com/about/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS