Informatie

Dorien Knockaert

Ik woon hier graag, in Borgerhout bij het Boelaerpark. Al was het maar vanwege de beroemde gastronomische trekpleisters! Aan de overkant van de rotonde: taverne Erasmus, bekend bij het VTM-publiek van die ene historisch troosteloze aflevering van Chef in Nood (en sinds kort gesloten). Achter het Arenazwembad: den Tsjaplin, het curieuze café van de ex-drummer van Deus. En aan de andere kant van het park: Het Draakske, oftewel de frituur die zowat duizend keer in de gazetten heeft gestaan als het favoriete adres van een N-VA-kopstuk op wiens naam ik nu even niet kan komen. Allee dingske.
Die frituur heeft nu een onverwoestbare faam in heel Deurne en omstreken, maar ik weet vooral dat je er in het weekend on-waar-schijnlijk lang op je frieten moet wachten. Meer dan een uur. Toen mijn man daar een keer vastzat en ik thuis gek zat te worden van de friethonger, heb ik bij wijze van afleiding mijn frietkotbijgerechtjes op punt gesteld. Dingen die een frietje van het kot nog beter tot zijn recht doen komen. Niet meer dan vijf minuten werk!
De geheime frietsaus hield ik een tijd geheim omdat ik ze zo geniaal vond en dacht dat niemand anders erop zou komen (*dollartekens in mijn ogen*). Ze bestaat uit mayonaise en umeboshipasta, een raar ding uit de macrobiotische keuken, dat eens in mijn koelkast belandde toen ik een alternatief brouwseltje tegen maagpijn wou uitproberen.
Ook kook ik altijd een ei voor bij mijn frieten, maar daarvan kennen jullie het recept vast wel.

Slaatje voor bij frieten
Mengen, naar smaak:
– Handvol platte peterselieblaadjes
– Schepje kappertjes
– Citroen, olijfolie, peper, zout

Instant uienpickles
Mengen en even laten trekken:
– Sjalotje of kleine ui, in dunne ringen
– Flinke scheut azijn (geen te zoete)
– Zout

Geheime frietsaus
Mengen, naar smaak:
– Mayonaise (best zelf gemaakte, een zoete winkelvariant lijkt me niet zo geschikt)
– Umeboshipasta (uit de biowinkel)

Reacties

4 Reacties

Post a comment
 1. juni 4, 2012

  Amai, ware het niet dat ik van 10 kilo’s lichaamsgewicht probeer af te komen, ik zou ze morgen op de menu zetten die frieten!
  Ge woont trouwens op een boogscheut van mijn grootmoeder! Ik ken de hoekskes en kantjes van uw buurt. 😉

 2. Nadine #
  juni 5, 2012

  Hmm, zelf mayonaise maken, hoe was dat ook al weer? Heb mijn grootmoeder dat vroeger wel eens zien doen…..

 3. Ann #
  juni 7, 2012

  Ja, dat is iets lekker hè, die umeboshipasta. Ik gebruik het nog niet zo lang, maar maakte er ook al eens een dressingachtig sausje mee met mayonaise en yoghurt. Lekker dat dat was, ik krijg er terug het water van in mijn mond. 🙂
  En inderdaad een leuke buurt daar; ik heb er ook nog gewoond!

 4. mei 16, 2013

  Amai, ik zal die umeboshipasta eens moeten uitproberen. 🙂 Nog nooit van gehoord. Ik ben benieuwd! Heeft je saus dan een naam?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS