Informatie

Dorien Knockaert

Eten weggooien is altijd een beetje rouwen. Je zou dus denken dat ik het allang heb afgeleerd, maar nee, ik ben ook maar een mens enzovoort. Onlangs schreef ik voor De Standaard Magazine over koken met restjes. Restje: tien nuttige tips. Hier voor u gerecycleerd. Aanvullen, he.

Aardappelschillen: maak ze schoon, frituur ze, zout ze en je hebt chips. (Niet gezond in grote hoeveelheden – dat is chips trouwens nooit)

Kookwater van groente, aardappelen, peulvruchten, pasta en rijst doet het prima als bouillon voor soepen, sauzen en risotto. Zeker als je ook nog wat weekwater van gedroogde paddenstoelen bewaard hebt.

Over risotto gesproken: ook dat is een prima basis om overschotjes bereide groente te verwerken. Geroosterde pompoen, gebakken bloemkool, bonen, asperges, tomatensaus: gewoon aan het eind toevoegen, als de rijst gaar is.

• Nog zo’n Italiaanse toverformule is minestrone, een maaltijdsoep waarin allerlei stukken groente gaan die je anders zou weggooien: broccolistronken, radijs- en selderijblaadjes, koolnerven. Vuistregel: alle harde groente moet je kleinsnijden en samen met ui en selderij lang (lang!) stoven, tot je bijna een compote hebt. Alle tere blaadjes gaan er pas aan het eind in. En halverwege, nadat je water hebt toegevoegd aan de bijna-compote, kun je een parmezaankorst in de soep gooien en even laten meesudderen.

• Oud brood kun je, als het kurkdroog is, verkruimelen tot paneermeel. Halfdroog laat het zich gewillig tot croutons verwerken: oven voorverwarmen op 200 °C, brood in blokjes snijden, scheutje olie en een snuif specerijen of kruiden in een kom doen, broodblokjes erdoor en tien minuten bakken op een bakplaat.

• Het groen van prei en selderij, de steeltjes van paddenstoelen en peterselie, de botjes van kip en de graten en koppen van magere zeevis kun je bijhouden (desnoods in de diepvriezer) om bouillon te maken. Groentebouillon hoeft niet per se een klus te zijn: gooi wat groenterestjes, kruiden, ui en knoflook in het kookwater wanneer je bonen, kikkererwten of linzen kookt. Je kookwater wordt zo bouillon.

Steeltjes van verse koriander zijn smaakbommetjes. Bewaar ze (ook in de diepvriezer) en verwerk ze, fijngehakt, in curry’s of in hummus.

• Gekookte aardappelen nemen in de koelkast soms storende smaken op. Je kunt ze ook minstens een dag op het aanrecht bewaren als je ze daarna bakt of in koekjes of soep verwerkt.

• Stap af van het idee dat een klein overschotje het bewaren niet waard is. Enkele lepels pasta kunnen een smaakmaker zijn voor soep of frittata, een klein restje soep kan een stoofpot verrijken, een klein kommetje rijst wordt een heel bord nasi goreng.

• Een restje verse kruiden kun je met wat olie en nootjes of pitten verhakken tot pesto, of met boter en zout tot kruidenboter. Tip: vries ze in in ijsblokjesbakjes, maak ze los en bewaar ze in zakjes, zodat je ze in kleine porties kunt gebruiken. Om pasta te pimpen, bijvoorbeeld.

(Foto van mijn koelkast: Ivan Put)

Reacties

2 Reacties

Post a comment
  1. Tinne #
    mei 1, 2012

    Mijn oma maakt altijd aardappelpuree met radijsjesloof. Ik weet niet hoe veel loof ze juist gebruikt, maar ’t is erg lekker.

  2. Nadine #
    mei 7, 2012

    Kippen zijn ook goede restjes-verwerkers!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS