Informatie

Dorien Knockaert

Het begon met Mme Zsazsa, die op restaurant warmoes in witte saus had gegeten en zich afvroeg hoe dat zo lekker kon zijn. Ik kon me daar iets bij voorstellen. Veel zelfs. Maar mijn koelkast zat vol andere groenten. Een halve witte kool bijvoorbeeld, die er al irritant lang in lag.
Dus probeerde ik mijn gedachten te verzetten en vroeg ik op mijn facebookpagina wat inspiratie voor witte kool. ‘Gewoon in witte saus, met puree’, was de eerste suggestie. Ik vond dat zeer overtuigend. En ik had dat nog nooit gegeten, dus eigenlijk was het helemaal niet zo gewoon.
Het werd een beetje obsessief.
Straks komt er een vriendin met wie ik sushi ga maken. Maar ik heb me nog snel even op de kool gestort.
Ah.
Morgen maak ik er puree bij.

Witte kool met witte saus
Als bijgerecht voor 4 personen of hoofdgerecht voor 2 personen:
1/4 witte kool (geen al te grote), in dunne reepjes gesneden
1/3 tl karwijzaad
1/4 tl fenugriekzaad
dragonazijn of andere frisse kleurloze azijn
olijfolie
zout
15 g boter
20 g bloem
klein teentje knoflook, gehakt
klein of half laurierblad
3,5 dl koude volle melk (of magere melk met een scheut room)
peper, zout

1 Verhit een beetje olijfolie in een grote pot of pan die je kan afdekken. Doe er de karwij en fenugriek bij en laat ze mee opwarmen, tot ze beginnen te verkleuren. Temper het vuur, voeg de kool toe met een flinke snuif zout en roer alles goed om. Dek de pan af en laat de kool zachtjes garen in zijn stoom. Roer er op het eind naar smaak een klein scheutje azijn onder.
2 Maak intussen de bechamelsaus. Verhit de boter en bloem in een steelpan tot de boter gesmolten is, roer goed, temper het vuur, voeg de knoflook en de laurier toe en laat het mengsel wat uitdrogen, tot het naar koekjes begint te ruiken. Regelmatig roeren. Voeg de melk in één keer toe, zet het vuur weer harder en blijf rustig met de klopper roeren terwijl de melk opwarmt, tot het kookpunt. De saus zal gaandeweg dikker worden. Wordt hij te dik, voeg dan een beetje melk toe. Breng op smaak met zout en peper.
3 Giet de saus over de kool.

Reacties

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS