Informatie

Dorien Knockaert

Onze familie is nogal van de uitzwermende soort, dus als we dan eens samenkomen, vieren we altijd wel iemands verjaardag. Of het nu Kerstmis, Pasen of Sint-Basilissa is. Vandaag was het Sint-Basilissa (die van Wikipedia), maar we vierden nog even Pasen. En ook alvast mijn verjaardag. Taart dus!
Ik wou per se nog eens perentaart bakken, al zijn peren na Pasen eigenlijk veel overtijdser dan vijgen.  Toch was het lekker, want ik had een heel goed recept, van de immer trefzekere David Lebovitz. Hij maakt het vooral met pitfruit in de zomer, ik vind het perfect voor peren.
Lekker met wat walnoten erbij, en warme kousen, en centrale verwarming. Een herfstige Sint-Basilissa dit jaar!

Perencake
naar een recept van David Lebovitz
Voor de fruitlaag:
3 grote peren, geschild en in achtsten gesneden
45 g boter
135 g suiker
Voor de cakelaag:
115 g boter
150 g suiker
1 tl vanille-extract
2 grote eieren, op kamertemperatuur
210 g bloem
1 1/2 tl bakpoeder
1/4 tl zout
125 ml melk (geen magere) op kamertemperatuur

1. Neem een grote, stevige pan die zowel op het vuur als in de oven kan, en smelt er de boter voor de fruitlaag in, samen met de suiker. Als je zo’n pan niet hebt, smelt de boter en suiker dan in een gewone pan en zet een taartvorm klaar om ze straks in over te gieten. Laat de suiker volledig smelten en licht bruinen in de boter (opgepast, heet!). Haal daarna de pan van het vuur en verdeel het karamelmengsel over de bodem (van de taartvorm, indien nodig). Laat het afkoelen en schik er daarna pas de stukken peer op.
2. Verwarm de oven voor tot 200°.
3. Klop de boter voor het cakebeslag op met de suiker. Klop het vanille-extract eronder en daarna, één na één, de eieren.
4. Meng de bloem met het bakpoeder en het zout. Spatel de helft van dat mengsel rustig onder het beslag, roer er daarna de melk bij en daarna de andere helft van de bloem.
5. Spreid het beslag uit over de laag peren. Niet te veel stressen over oneffenheden, het zal zich in de oven wel zetten.
6. Bak de cake ongeveer een dik halfuur, tot hij wegkrimpt van de randen en in het midden net gestold is.
7. Laat de cake een kwartier afkoelen, snijd de randen los met een scherp mes, leg een platte schaal op de pan en kiep de cake op de schaal (opgepast, heet). Dit kan je niet meer doen als de cake volledig afgekoeld is, want dan is de karamel onderaan gestold en kleeft alles vast aan de pan. Rustig opwarmen op een zacht vuur en het lukt wel weer. Bij het uitkiepen blijven er altijd wel wat kleine stukjes aan de pan hangen, en kan er hier en daar iets verzakken. Dat is niet erg. De cake zal in al zijn ambachtelijkheid mooi en zeer lekker zijn.

Reacties

4 Reacties

Post a comment
 1. maxdevis #
  april 15, 2012

  Upside-downcake, een klassieker. Dat wordt zeer veel gemaakt met perziken en als je het echt retro wilt, dan maak je het met ananas en van die opgelegd kersen.
  Njam

 2. prinses op de kikkererwt #
  september 4, 2014

  Net op tijd :). Had uit medelijden met de marktkraamster die haar peren niet verkocht krijgt aan Rusland, drie kilo peren gekocht. Merci, Dorien!

Trackbacks & Pingbacks

 1. Polentataart | Food first, then morals
 2. Handletteren | mooi ding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS