Informatie

Dorien Knockaert

Afbeelding

Lente in de stad en hop, de potten gaan weer buiten. Eentje met basilicum, eentje met rozemarijn, eentje met citroenverbena. De romantiek! Het plezier! En de ravage na enkele weken, helaas, wanneer de plantjes er verdord bij staan.

Zo ging het vorig jaar bij mij. Inspiratie genoeg dus voor een eerste-hulpartikel in De Standaard Magazine (7 mei 2011), met wijze raad van kruidenkweekster Yo De Beule. Dit jaar breng ik ze in de praktijk. Beloofd!

1. Ik heb mijn verdorde kruidenplantjes na de zomer flink gesnoeid en binnen laten overwinteren. Bestaat er een kans dat ze nu weer opleven? ‘Veel kruiden zoals basilicum, dille en koriander zijn eenjarig en keren hoe dan ook niet terug. Met wat geluk zaaien ze zichzelf uit in hun pot, maar doorgaans moet je ze opnieuw zaaien in nieuwe, voedzame grond. Laat je kruiden tegen de herfst toe om zaadjes aan te maken, droog die op een krantenpapiertje en bewaar ze in een luchtdoorlatend zakje. In het voorjaar kun je enkele zaadjes verdelen over vakjes van een eierdoos, die je vult met potgrond. Zo krijg je miniplantjes die je kunt verpotten zodra het buiten warm wordt.’

‘De mediterrane kruiden zoals tijm, rozemarijn en marjolein kunnen wel jaren na elkaar blijven leven. Ze overleven een winter op het terras best goed. Maar als ze aan het eind van de zomer volledig verdord waren, hebben ze vermoedelijk de geest gegeven. Soms lijkt het maar alsof ze verdord zijn. Dat kun je testen door onder aan de stengel wat van de buitenkant weg te krabben. Als daaronder groen zit, leeft de plant nog en kan hij weer groeien.’

‘Snoeien is een goed idee wanneer je ziet dat je planten wat kwakkelen. Binnen overwinteren is dan weer een slecht idee.’

2. Mijn grootste terras is gericht op het zuiden en ’s zomers is het er snikheet. Zijn er kruiden die er kunnen gedijen? ‘Een terras op het zuiden is eigenlijk perfect voor veel kruiden. Om te beginnen kunnen alle mediterrane kruiden er prima gedijen. Imiteer een rotsbodem door de kruiden tussen stenen te planten – een bak met bouwafval waartussen je de kluiten klemt, kan al prima zijn. Geef ze vooral niet te veel water of voeding.’

‘Ook subtropische planten als citroenverbena en ananassalie zouden het goed moeten doen op dat terras. Basilicum heeft wel wat schaduw nodig, net als peterselie en kervel. Zet ze daarom achter een andere plant. Ze hebben ook meer water en voeding nodig dan mediterrane kruiden.’

3. Welke kruiden voelen zich goed op een terras met weinig zonlicht? ‘Aan de noordkant zijn de meeste planten niet gelukkig, maar toch volstaat het voor sommige soorten al dat ze een stukje van de dag zonlicht krijgen. Probeer het eens met Roomse kervel, pepermunt, lavas, citroenmelisse, bieslook of peterselie. Ze zullen er wel minder fors groeien dan op een zonnigere plek, en ze hebben meer extra voeding nodig.’

4. Met een buurtgenote wil ik minituintjes aanleggen aan de rand van speelpleintjes en grasveldjes. Welke kruiden zijn daarvoor geschikt? ‘Hou er rekening mee dat het bij guerrilla gardening vaak meer om het signaal gaat: het is leuk dat plots minituintjes opduiken op onverwachte plekken, maar ze krijgen het hard te verduren. Daarom doen de meeste mensen het met opvallende, niet al te tere bloemen. Kruiden zijn minder geschikt, omdat ze traag groeien en niet zo zichtbaar zijn. Je zou kunnen proberen om eerst een plekje te claimen met bloemen en er dan ook gaandeweg eetbare dingen te planten. Vermijd dan plaatsen waar veel auto’s en honden de boel bevuilen.’

5. Hoe weet ik of de grond en de lucht in de stad zuiver genoeg zijn? ‘Tja, het gaat wel om de lucht die jij dag in, dag uit ademt. Eet je af en toe wat blaadjes die erin opgegroeid zijn, dan zal dat vermoedelijk weinig verschil maken. Ik zou geen kruiden telen op plaatsen die rechtstreeks in de uitstoot van auto’s liggen, al kun je die vuiligheid er in principe ook gewoon af wassen.’

‘Hou je kruiden in potten, dan is elke potgrond geschikt, al geef ik zelf de voorkeur aan biologische. Als je je kruiden in volle grond kunt laten groeien, dan kun je altijd een bodemstaal laten onderzoeken bij de Bodemkundige Dienst van België.’

6. Ik plant mijn kruiden in een pot met een afwatergat, geef ze veel water en een plekje in de zon. Toch loopt het bijna altijd mis. Wat doe ik verkeerd? ‘Bij mediterrane kruiden is het probleem vaak dat ze te veel water krijgen, maar ook te kleine potten kunnen kruiden de das omdoen. Hoe groot je pot moet zijn, hangt af van de beoogde grootte van je plant, maar één plantje heeft toch al gemakkelijk een pot ter grootte van een emmer nodig. Wil je dat je tijmplantje uitgroeit tot een bosje van veertig bij veertig centimeter, dan mag de bak zeker niet kleiner zijn.’

7. Ik dacht het perfecte plekje gevonden te hebben voor mijn kruidenpotten: binnen, achter een raam waar de zon haast de hele dag door schijnt. Maar al snel waren mijn plantjes geplaagd door kleine vliegjes en schimmelachtige substanties. Quid? ‘Dat was dus een heel slecht plekje. Binnen achter glas staan kruiden te warm en te broeierig. Dat is een situatie waarin schimmels en vliegjes toeslaan. Hou je kruiden zo veel mogelijk buiten. Hou wel rekening met de herkomst van je plantjes. In het voorjaar komen ze uit een warme serre of een warm land, ook al koop je ze hier op de markt. Dan moeten ze nog wennen aan ons klimaat en zet je ze het best elke dag maar even buiten, telkens wat langer.’

8. Vaak blijf ik zitten met een half afgeknipt potje bieslook, basilicum of rozemarijn uit de supermarkt. Is er een kans dat die overleven in een terraspot? ‘De meeste plantjes uit de supermarkt zijn tamelijk hopeloos, omdat ze op een heel specifieke manier gezaaid zijn. Kijk maar eens naar de kluit in zo’n potje: het gaat niet om één mooi uitgegroeide plant, maar om tientallen kleintjes. De zaadjes zijn heel kort op elkaar gezaaid, zodat de plantjes sneller zouden groeien om licht te krijgen. Op die manier kunnen ze niet uitgroeien tot een volwassen plant.’

9. Mijn ultieme kruidendroom is een weelderige dragonplant, maar het wil niet lukken. Help! ‘Echt lekkere dragon kun je niet zaaien, die kan enkel uit een stekje groeien. De zaadjes die te koop zijn, zijn van Russische dragon. Die ziet er veel forser uit, maar mist smaak en aroma.’

‘Wil je zelf een dragonplant houden, dan moet je dus een plantje kopen, en ook daar eerst goed aan ruiken om na te gaan of het geen Russische is. Bescherm de plant tegen felle regen, volle zon en vermijd dat hij overvoed wordt of te droog staat.’

10. Welke kruiden zijn nu eigenlijk het gemakkelijkst te houden in potten? ‘Eigenlijk zijn heel veel kruiden geschikt. Het enige nadeel van een pot is dat de plant voor voeding en water op jou is aangewezen. Hou voor ogen hoe elk kruid in zijn natuurlijke omgeving zou groeien en simuleer die natuur zo veel mogelijk.’

Yo De Beule is de vrouw achter Duizendblad, een ecologische kruidenkwekerij in Sint-Katherina-Lombeek,www.duizendblad.be

Reacties

One Comment

Post a comment
  1. Nadine #
    april 4, 2012

    Bedankt voor de tips! Heb meteen de webwinkel van Duizendblad geprobeerd (ben dol op webwinkels)… hoop dat ik snel kan zaaien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS