Informatie

Dorien Knockaert

Deze tortilla maakte ik al een tijdje geleden, toen we eens te veel eieren hadden. Maar dat klopte toen niet helemaal. Want tortilla is een picknickhapje. Te verorberen met stokbrood, bier en de geur van opgewarmd gazon.
Als je terugdeinst voor wat vet, stop dan maar met lezen. Want een Spaanse tortilla moet geolied zijn, vind ik. Vroeger vond ik dat niet en maakte ik iets gelijkaardigs met gekookte aardappelen. Gaat wel, natuurlijk, maar het smaakt helemaal anders. Dan liever een kleiner stukje van de ongecensureerde versie, met een bekertje lichte gazpacho of een frisse kruidensalade erbij voor het evenwicht.
Zelf maak ik van het tortillabakken graag een avontuur, door de tortilla om te keren in de pan nog voor hij goed doorbakken is. Ik heb mij laten wijsmaken dat dat de traditionele manier is. Maar als je het liever veilig en proper houdt, kan je de bovenkant ook gewoon laten garen onder de grill.

Spaanse tortilla
(recept uit het uitstekende kookboek Moro)

Voor een grote pan vol, als picknickhapje voor een 10-12 mensen:
2 grote uien, in dunne ringen gesneden
700 g vaste aardappelen, geschild, in de lengte gehalveerd en in schijfjes van 5 mm gesneden
6 eieren
olijfolie
frituurolie
peper en zout
1. Bestrooi de aardappelschijfjes met 1/2 tl zout om er wat vocht aan te onttrekken, meng ze en laat ze uitlekken in een vergiet.
2. Bak intussen de uien. Verhit daarvoor een royale bodem olijfolie in een stevige pan. Roerbak de uien heel kort op hoog vuur, strooi er dan een snuif zout over en laat ze in ongeveer een halfuur zacht worden en karamelliseren. Roer af en toe om te vermijden dat ze aanbakken. (Intussen kan je je bijgerechtje fiksen) Laat ze uitlekken in een zeef wanneer ze gaar zijn, en vang de olie op in een kommetje.
3. Dep de aardappelschijfjes droog en frituur ze in sudderend hete olie (niet kolkend heet). Ze moeten zacht worden zonder te bruinen. Laat ze goed uitlekken.
4. Roer de eieren los en meng er de uien en aardappelen onder. Breng op smaak met peper en misschien nog wat zout (maar je hebt al zout toegevoegd aan de uien en aardappelen).
5. Als je de tortilla niet gaat omdraaien in de pan, maar kiest voor de makkelijkere manier onder de grill, verwarm dan de grill voor.
6. Verhit de olie van de uien (desnoods met nog wat verse olie erbij) opnieuw in de zware pan, op hoog vuur. Als de olie begint te dampen, giet er dan het eiermengsel in, terwijl je de pan heen en weer schudt. Temper het vuur en bak de eieren drie tot vijf minuten zonder te roeren, tot de onderkant gebruind is. Zet de pan dan onder de grill om de tortilla verder te laten garen. Of draai de tortilla om in de pan door een grote platte schaal op de pan te leggen, vast te klemmen met een opgerolde theedoek en de inhoud in één beweging op de schaal te kiepen. Morsig wordt het sowieso, want de eieren zijn nog niet helemaal gestold. Zet de pan weer op het vuur, verhit wat extra olie en laat de tortilla er weer in glijden. Schud wat met de pan om alles weer gespreid te krijgen en bak de tortilla in enkele minuutjes gaar. Helemaal glad en samenhangend ziet mijn tortilla er op die manier nooit uit, maar ik noem dat ambachtelijk.

Reacties

3 Reacties

Post a comment
 1. maart 23, 2012

  Hoi Dorien,

  Wat een heerlijk recept lijkt me dit. Nu heb ik zelf op mijn blog daar ook aandacht aan besteed, maar ik blijf benieuwd naar andere versies. Maar ook de manier waarop jij de bereiding beschrijft! Geweldig. Koken is vooral plezier en genieten. Dat weet jij goed te verwoorden met alle relativiteit van dien. Een stijl die ik herken, maar waar ik ook erg van geniet.

  Dank voor de informatie.
  Ik ga jouw blog in de gaten houden hoor!

  Groet!
  Prakkie

 2. maart 26, 2012

  Doet me denken aan Spanje, zalig daar… een tortilla tussendoor!

 3. Raf Knockaert #
  april 12, 2012

  Dorien, je hebt de knoflook vergeten. Tortillas kunnen ook heel makkelijk in de oven in plaats van onder de grill;
  Paps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS