Informatie

Dorien Knockaert

Ik ben eigenlijk te moe om nog te schrijven. Maar ook wel trots op deze risotto. Omdat hij helemaal plantaardig is. Geen boter, geen parmezaan, niks.
Risotto is een van mijn lievelingsbereidingen geworden. Echt zo’n lossepolsformule, handig om restjes groenten op te maken en bodempjes wijn. Best wel ecologisch, als je ’t zo bekijkt. Daarom wou ik er een plantaardige versie van hebben, om de bal mooi binnen te koppen.
Het idee om bonenpuree te gebruiken in plaats van boter (of mascarpone) haalde ik uit een Italiaans kookboek, dat is dus blijkbaar nog authentiek ook (je kunt natuurlijk ook bonenpuree én boter toevoegen). De parmezaan begon ik stilaan onvervangbaar te achten toen ik van een van de handige koks van De Beek de tip kreeg om geroosterde sesam in de plaats te gebruiken.
Geroosterde en gekneusde sesam met zeezout heet in natuurwinkelkringen gomasio. Toen ik klein was, aten we in de kleuterklas allemaal samen droge bruine boterhammen met gomasio of met appel. Zonder boter. Zonder dat we stout geweest waren. Raar toch, dat ik niet graag naar school ging. En dat ik op zondag begon te trippen als onze papa thuiskwam met pistolets en kip-curry, vleessla, ringworst en Franse kazen van de beste charcuteriewinkel van de Kempen. Oh, wonderlijk contrast.
Goed, die gomasio was op zich zo slecht nog niet en ik zou mij nu weleens over dat trauma mogen zetten. Die kleuterjuf zette ook maar gewoon haar eerste stapjes in de cucina povera.
Nog even melden dat de knolselder, na jaren van onverholen argwaan, stilaan mijn vertrouwen begint te winnen.
En zo sluiten we deze avond af met niets dan goed nieuws. Een een diepe geeuw.

Armemensenrisotto met knolselder en paddenstoelen
1 ui, gesnipperd
Enkele takjes tijm
Flinke mespunt pimenton de la vera (kan je weglaten als je het niet hebt, maar het is leuk om te hebben)
250 g risottorijst
1/2 glas witte wijn
ca. 500 ml bouillon (je ziet pas tijdens het koken hoeveel je precies nodig hebt)
200 g paddenstoelen, in stukjes (voorkeur voor oesterzwammen)
300 g knolselder, in dobbelsteentjes
Snuif gemalen korianderzaad
150 g gekookte kikkererwten (of bonen)
3 el sesamzaad
Takje platte peterselie
Olijfolie, zout, peper, citroen

 1. Verwarm de oven voor tot 225°. Bekleed een bakplaat met zilverpapier (kan je nog wel een paar keer hergebruiken). Doe de knolselder in een kom met een scheut olijfolie, peper, zout en koriander. Roer goed om, zodat alle blokjes ingesmeerd zijn. Verspreid ze over de bakplaat en rooster ze zo’n 20 minuten, tot ze zwarte randjes beginnen te krijgen.
 2. Stoof intussen de ui met wat zout, tijm en pimenton de la vera in olijfolie, in een grote pan. Voeg de rijst toe en roerbak hem tot hij glazig wordt. Blus met witte wijn en voeg dan pollepel na pollepel bouillon toe, tot de rijst gaar is.
 3. Bak intussen de paddenstoelen met wat olie in een schroeiend hete pan. Mix de kikkererwten met een schepje bouillon en een scheut olie tot een puree.
 4. Rooster het sesamzaad in een droog pannetje tot de zaadjes beginnen te springen. Niet te veel laten verkleuren. Plet ze in een vijzel, met een theelepel grof zeezout. (Je kan ook kant-en-klare gomasio kopen in de biowinkel)
 5. Roer de kikkererwtenpuree onder de risotto. Hij moet mooi smeuïg zijn (op de foto ziet hij er wat droog uit, omdat hij daar al een nacht in de koelkast gestaan heeft). Voeg de knolselder en de paddenstoelen toe. Breng op smaak met peper, zout, citroen en olijfolie. Strooi er fijngesneden peterselie en sesam op.

Reacties

5 Reacties

Post a comment
 1. maart 21, 2012

  Dat klinkt heerlijk!

 2. Nadine #
  april 23, 2012

  Ik heb dit gemaakt en het was ook heerlijk! Ik deed er nog twee wortels bij en voor de bouillon gebruikte ik een Aziatische kruidenblokje. Met de gramosio (zelf gemaakt) viel het ook bij mijn vriend enorm in de smaak, die normaal gezien een zware kaas-liefhebber is. Maar hij miste de kaas niet bij dit gerecht. Zeer geslaagd.

 3. Wim Mathijssen #
  oktober 18, 2012

  Ik vraag me af, waar de naam ‘armemensenrisotto’ vandaan komt. Bij de groothandel Sligro kost 2 ons shiitake 3,50 euro ofwel 17,50 per kilo. Ik ben echt benieuwd wat de prijs van een gerecht moet zijn om het tot de arme keuken te kunnen rekenen. Risottorijst is ook niet de goedkoopste en witte wijn zie ik ook niet op de tafel der armen verschijnen.
  Maar verder denk ik dat het een recept is dat ik graag wil proberen.

 4. oktober 27, 2013

  Ik ben absoluut geen fan van knolselder, maar in dit recept lust ik het wel!

Trackbacks & Pingbacks

 1. Groenten voor een hele week « Jonge Sla

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS