Informatie

Dorien Knockaert

En hop, nog een extra argument voor de pittenpaté van hiernaast: je kan er worstenbroodjes van maken. Zo bedacht ik toen ik op het einde van 2011 een overdosis paté had gebakken. Het werd de geknipte partyfood voor een oudejaarsavond in een Ardense blokhut.
Mijn man bemerkte dat er niet echt worsten in te bespeuren vielen, maar ik heb altijd gevonden dat de lekkerste worstenbroodjes eigenlijk gehaktbroodjes zijn.
Lang geleden, heel lang, mocht ik op vrijdag al eens spijbelen van de kleuterklas en nam mijn mama me mee naar de markt. Daar kreeg ik een groot, vers worstenbrood, bros bladerdeeg gevuld met gehakt. Perfect. Soms miste ik daardoor een verjaardagsfeestje in de klas, wat mij dan op maandagochtend omzichtig gemeld werd. Alsof ik mijn worstenbrood had willen inruilen voor een halfverdroogd verjaardagscakeje, en mijn mama voor een kakelende kleuterklas.
Later, op de middelbare school, waren de curryworstenbroodjes in zwang. Echt troep voor pubers. We kochten ze onderweg naar huis en aten ze op op de fiets. Kort na de bakker kwam een stevige helling. Happen naar adem en happen naar worstenbrood gaan niet goed samen, zeker niet als je neus begint te lopen. Maar ook dat had ik ervoor over.
Om maar te verklaren waarom ik zo blij ben dat ik nu in een handomdraai mijn eigen worstenbroodjes kan bakken. Vegetarische worstenbroodjes. Want de tijden veranderen.

Vegetarische worstenbroodjes
Voor 12 tot 15 kleine worstenbroodjes:
1 potje pittenpaté (ongeveer 1/3 van dit recept; ik vermoed dat het ook wel werkt met de ‘kruidige paté’ van Abinda uit de biowinkel)
1 rol bladerdeeg

1. Verwarm de oven tot 200°.
2. Knip het bladerdeeg in stroken van ongeveer een wijsvingerlengte breed en anderhalf keer zo lang. Leg er een worstje paté in (ongeveer een eetlepel) en rol ze dicht. Leg ze op een bakplaat en bak ze goudbruin in de oven. Niet te veel piekeren over de vorm; het mag er een beetje schattig uitzien, vind ik.

Reacties

4 Reacties

Post a comment
 1. mick #
  januari 30, 2012

  5 voor mij aub

 2. januari 30, 2012

  en dan nu de appelbollen?

 3. sarah #
  december 29, 2015

  Mmm, ik heb wel zin in een uitdaging! Mag(moet?) met mijn leerlingen op school voor 100 mensen mini worstenbroodjes maken als hapje op een receptie. Ik zag zo op tegen gehakt kopen, laat staan klaarmaken. Deze namiddag maak ik alvast een portie voor ons gezin, eens kijken hoe ze bevallen. En als ze bevallen…dan maken we ze volgende week voor 100 man! Spannend.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Kerstmis, het menu « Jonge Sla

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS