Informatie

Dorien Knockaert

Koolrabi is zo’n beetje het kneusje geworden van de Jonge-Slaclub. Ik kon er ook nooit eens gewoon iets positiefs over schrijven. Mijn lezers, anders altijd zo stil, kwamen ervan in opstand. Maak er eens een salade van met appel, citroen en linzen, suggereerde de ene. Stoof je koolrabi mee in een tajine met raapjes, courgette en pompoen, zei nog een andere. Ooit schijnen bloggers invloedrijke figuren geweest te zijn die de geesten met een vingerknip konden doen keren, maar die trein heb ik duidelijk gemist.
Want ja, ik ga het natuurlijk toegeven: eigenlijk is er helemaal niet zoveel mis met koolrabi. Het stinkt soms, maar wie knapt daar nu op af.
Onlangs kocht ik volledig vrijwillig een koolrabi, omdat hij een prachtige paarse knol met zachtgroene sprieten had, en ik best wel weer een een koolrabislaatje wou maken. Daar heb ik zelfs al een routine voor, in drie stappen. Eerst snijd ik de koolrabi aandachtig in plakjes, dun genoeg om er veel dressing onder te krijgen, dik genoeg om de salade krokant te houden. Dan maak ik een pittige mosterdvinaigrette, lichtjes gezoet met honing. En ten slotte pluk ik er wat verse kruiden bij, liefst extra geurige zoals basilicum of koriander.
Meer heeft zo’n koolrabi niet nodig om elegant onder de mensen te komen. Maar als ik een bolletje mozzarella in de koelkast heb, snijd ik dat er ook nog bij. Koolrabi Caprese noem ik dat dan. Alsof ik een make-overprogramma voor verwaarloosde groenten aan het presenteren ben.

Koolrabi Caprese

Voor 2-4 personen
1 koolrabiknol, geschild
Enkele takjes basilicum en/of koriander, gewassen en geplukt (peterselie en dragon zullen ook wel lekker zijn)
4 el olijfolie
1 el azijn
1 el mosterd (graantjesmosterd is hier leuk voor)
1/2 tl honing
peper, zout
1 bol buffelmozzarella

1. Maak de vinaigrette door de olie, azijn, mosterd en honing te mengen en op smaak te brengen met peper en zout. De hoeveelheden hierboven zijn te relativeren; stuur de verhoudingen bij naar smaak.
2. Snijd de koolrabi in plakjes van enkele millimeters dik; ze moeten nog net knapperig zijn. Een mandoline is hier handig voor. Snijd de mozzarella in iets dikkere plakken.
3. Schik de plakjes dakpannetjesgewijs op een schaal, sprenkel er de vinaigrette over en strooi er de kruiden over.

Reacties

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS