Informatie

Dorien Knockaert

Je hebt twee soorten groenten. Eerst zijn er de zomertomaten, rucola en aubergines; de dingen die je altijd wel in huis wilt hebben. En dan is er de rest. De knollen, wortels en kroppen die je begroet met mild pessimisme, als zorgenkindjes op een verjaardagsfeestje. Oh koolrabi, ik wil je echt graag zien, maar wat moet ik met je doén?

Venkel was tot voor een jaar zo’n groente voor mij. Ik kwam niet verder dan wat stoven en bakken, en combineren met vis. Nu eet ik nauwelijks vis, dus dat was lastig.

Maar je bent Jonge Sla of je bent het niet, dus stortte ik me op de venkelknol. Deze couscous en deze ovenschotel waren eerste bescheiden successen. En toen, floep, sprong de Foeniculum vulgare ineens naar die andere groep groenten en was er nauwelijks nog iets waarbij ik géén venkel wou eten. Ik mengde krokante stukjes onder kruidige bulgur met feta, nootjes en rode biet; schaafde hem à l’improviste fijn bij de pasta met citroenroomsaus en gaf hem een hoofdrol in deze salade.

Maar het liefst van al marineerde ik hem in frisse olijfolie met gemalen venkelzaad en serveerde ik hem met kappertjes, verse geitenkaas en lekker brood. ‘Serveren’, jawel, zoals de goddelijke huisvrouwen doen, want het werd een waar feestnummer. En dat voor venkel.
Het idee voor de combinatie heb ik uit het fijne kookboek Arabia, van Nadia Zerouali en Merijn Tol. Ik paste de afwerking wat aan en koos voor verse geitenkaas in plaats van de verse ricotta die zij aanprijzen. Vooral omdat ik voor verse ricotta helemaal naar een chique stadsbuurt zou moeten fietsen, me dus eerst zou moeten omkleden en mijn haar zou moeten fatsoeneren (wat eigenlijk zinloos is als je toch gaat fietsen). Ik zou er nog net geen nieuwe auto voor moeten kopen. Het rijkeluiskindje op het verjaardagsfeestje, zeg maar.
Als antipasto/ voorgerecht voor 4 personen:
1 venkelknol
1 el venkelzaad
zeer flinke snuif zeezout
ca. 1,5 dl lekkere olijfolie
½ citroen
2 el kappertjes
olie om te frituren
1 vers zacht geitenkaasje (Le Larry is heel geschikt, o.m. te koop bij Delhaize)

1. Maal het venkelzaad met het zeezout fijn in een vijzel of een molentje (maar niet per se zo lang tot het een homogeen poeder is) en meng het resultaat met de olijfolie.
2. Schaaf de venkel met een mandoline in dunne linten. Houd wat plukjes groen opzij, als garnituur. Meng de venkellinten royaal met venkelolie, breng alles op smaak met citroensap en eventueel extra zout en zet het voor enkele uren in de koelkast.
3. Spoel de kappertjes af en dep ze droog.
4. Verhit een bodempje olie in een klein steelpannetje en frituur er de kappertjes in. Laat ze uitlekken.
5. Strooi de kappertjes over de venkel en serveer er de kaas bij.

Timing:
– Idealiter maak je het venkelmengsel enkele uren op voorhand. Als je de venkel langer marineert, wordt hij zacht, maar zal hij nog altijd lekker zijn. De venkelolie kan je enkele dagen of zelfs langer op voorhand maken

Reacties

7 Reacties

Post a comment
 1. september 14, 2011

  Ik vind venkel zàlig! Ik ga dit receptje zeker eens proberen. 🙂

 2. september 14, 2011

  Oh Dorien, gij schrijft toch zo schoon.
  Over legumen seg.
  Straf.

 3. september 15, 2011

  Mmm venkel. Ik eet het supergraag, maar kom ook niet veel verder tot rauw in een slaatje of gestoofd bij vis. Tijd om jouw receptje eens uit te proberen! Waarom frituur je die kappertjes eigenlijk?

  • oktober 2, 2011

   Hey Sas, sorry voor het late antwoord. Als je kappertjes frituurt, krijgen ze een wat stevigere buitenkant, wat leuk aanvoelt in je mond. Knapperig is veel gezegd, maar het gaat die richting uit. Als je weinig tijd hebt, kan je ook ongefrituurde kappertjes toevoegen.

 4. september 25, 2011

  Een tip voor koolrabi. Een salade van in schijfjes fijngesneden, rauwe koolrabi en appel, samen met linzen. Met wat citroensap over de koolrabi en appel. Lekker, hoor!

Trackbacks & Pingbacks

 1. Groenten voor een hele week « Jonge Sla
 2. Alles over tuinfeesten | JONGE SLA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS