Informatie

Dorien Knockaert

Mevrouw Jonge Sla is verhuisd. Drie keer. Eerst: van een appartement in een drukke, zotte straat naar een rijhuis in een tuintjesbuurt. Een week later: van de cultuurredactie naar de redactie van De Standaard Magazine. En nu ook stilaan van dit bijna onzichtbare wordpressblogje naar de grote wereld van DS Online.
Voor een vrouw die van traag en grondig houdt, is dat veel.

Er is zo’n foutje in ons brein waardoor we, net als we er het meest nood aan hebben, niet toekomen aan de dingen die ons in de plooi doen vallen. Veel werk en we stoppen met sporten. Veel zorgen en we stoppen met praten. Veel onrust en we stoppen met koken. Zeker twee weken heb ik niet gekookt. Geen tijd. Geen energie. Geen zin. Geen inspiratie. Geen eten in huis.
Dat laatste klopte natuurlijk niet; de koelkast mocht dan onderbevoorraad zijn, ik werd er bij het verhuizen ten overvloede aan herinnerd hoe waanzinnig veel eten ik in huis had. Rijst! Ontelbare keren bijgekocht terwijl er nog in voorraad was. (Raar genoeg deed ik hetzelfde met anijszaad. Heeft iemand leuke recepten?)
Bon, na lang broeden en veel goede voornemens kreeg ik mezelf zo ver om in mijn nieuwe buurtsuperette wat groente te gaan zoeken. Het werd een bloemkool, want af te leiden uit de promotie is het bloemkolentijd.
Bloemkool met rijst, dus. En de kop is er weer af. Er is genoeg routine teruggekeerd voor een wekelijkse groentenmand en dezer dagen vind ik overal noten en kastanjes. Inspiratie die maar van de straat te plukken is.
Wie was er verhuisd? Ik niet; ik woon nog altijd in mijn keuken.

Pilav met aardappel
 Dit is een soort basispilav, met behalve rijst enkel uien, aardappelen en specerijen; een snel en smaakvol bijgerecht. Heb je meer ambitie,
Voor 4 personen:
200 g basmatirijst, die je in lauw water laat weken terwijl je de andere ingrediënten klaarmaakt
200 g aardappelen, geschild en in blokjes van 1,5 cm gesneden
400 ml kokend heet water
40 g boter (of margarine, voor de veganisten)
3 uien, in fijne halve ringen gesneden
1 klein kaneelstokje (ca. 4 cm; of een snuif kaneelpoeder)
1 tl gemalen kardemom
½ tl komijnzaad
2 el pijnboompitten
2 el rozijnen
peper, zout
Stuk bakpapier

1. Verhit de boter in een gietijzeren kookpot. Bak de uien kort op een hoog vuur, tot ze zacht beginnen te worden, en zet het vuur daarna heel laag om ze in minstens 10 minuten te laten karameliseren, samen met de komijn en een snuif zout en peper. Voeg na 5 minuten de kardemom, kaneel, pijnboompitten en rozijnen toe.
2. Voeg de afgegoten rijst toe en de aardappelen. Zet het vuur hoog, roer alles goed om en giet het water erbij. Bedek alles met een stuk bakpapier en zet het deksel op de pot. Laat de pilav eerst 5 minuten op een hoog vuur koken en dan nog vijf minuten op een heel laag vuur.
3. Zet het vuur uit, laat de pilav nog enkele minuten rusten en roer hem daarna om. Breng hem op smaak met zout en peper.

Bloemkool met amandelen en broodkruim

Voor 4 personen:
1 bloemkool, in kleine roosjes gesneden
60 g amandelen, grof gehakt
2 sneden brood, in heel kleine blokjes gesneden (ik gebruikte rozijnenbrood van de dag tevoren en dat bleek heel geschikt)
paprikapoeder
olijfolie, boter (of margarine), peper, zout

1. Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan met een dikke bodem. Bak de bloemkoolroosjes met wat peper en zout op een hoog vuur zodat ze goudbruine kantjes krijgen. Laat ze daarna onder een deksel nog wat verder garen, maar niet te lang, ze moeten niet zachter dan beetgaar worden.
2. Laat in een ander pannetje wat boter met olie (of geklaarde boter) smelten en bak er de croutons goudbruin en knapperig in. Bak de amandelen kort mee.
3. Bestrooi de bloemkool met een beetje paprikapoeder en het amandel-broodkruimmengsel.

Reacties

2 Reacties

Post a comment
  1. september 16, 2011

    Dat komt allemaal goed. 😉

  2. september 29, 2011

    Geniet van alle nieuwe dingen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS