Informatie

Dorien Knockaert

In een hete juniweek van 2010 ging ik, voor De Standaard Magazine, op zoek naar de lekkerste ijslollyrecepten. Het moest snel gaan, want de zomerstop stond voor de deur, dus riep ik de hulp in van twee tovenaars: Laurent en Vincent Folmer, de broers die de keuken van Couvert Couvert bezielen.
Sterrenchefs die tijd willen maken voor ijslolly’s: ik vond hen al sympathiek nog voor ik hen ontmoet had. En het werd alleen maar beter: de broers haalden de prachtigste ijsjes voor ons boven, assisteerden ons minzaam bij de wat overmoedige fotosessie in de brandende zon en beantwoordden al mijn vragen over hun bessen- en kruidentuin, ook al deden die niet echt ter zake. Weinig klanten gaan op verkenning in die tuin, zei Laurent met een klein beetje spijt, ook al reserveren ze een tafel op het terras. Dat vond ik wel herkenbaar: als je deftig gaat eten, denk je automatisch dat je nergens aan mag komen en niet op het gras mag lopen.
Laurent maakte tijd om nog een eindje onder de parasol te zitten vertellen, over fietstochten door de heuvels en wat voor eetbaars je daar allemaal van kan meebrengen, over de bijzondere moestuin waar hij zijn groenten vandaan haalt, over de zadenbank van Kokopelli, een Franse organisatie die strijdt voor het behoud van groentendiversiteit.
Gastronomie kan soms zo onverwaand zijn, ze kan ingaan op levensgrote vragen.
En de lolly’s? Daar heb ik er nu toch al drie van gereproduceerd, netjes volgens het recept van de Folmers, en met succes. Omdat het bessentijd is: vandaag de rodebessen- en rabarberlolly. Een verrassend sterke combinatie.

IJslolly van rode bes en rabarber (recept van Vincent & Laurent Folmer voor De Standaard Magazine)
Voor een tiental lolly’s (afhankelijk van de vormpjes):
700 g rode bessen
300 g rabarber
180 g blonde kandijsuiker (of gewone suiker

 1. Mix de rabarber en de bessen en zeef het mengsel.
 2. Voeg de suiker toe en mix alles nog even. Vul de vormpjes en zet ze in de diepvriezer. Daar gaan de lolly’s wel even mee; deel ze dus niet meteen allemaal uit, maar hou er een paar apart, voor jou alleen, na een lange werkdag.

Tip: Je kan speciale ijsvormpjes met bijbehorende lollystokjes gebruiken: heel handig, maar niet altijd mooi. Als je minder voor de hand liggende vormpjes of stokjes neemt – je kan zelfs bessentakjes gebruiken – bedek de open kant van het vormpje dan voor het invriezen met wat zilverpapier en prik daar het stokje door, zo blijft het op zijn plaats.

Reacties

3 Reacties

Post a comment
 1. juli 18, 2011

  Wat een geweldige foto alweer!

 2. juli 13, 2014

  Sweet blog! I found it while surfing
  aroundon Yahoo News. Do you have any tips on how to get
  listed in Yahoo News?I’ve been trying for a while but I nevedr seem to gett there!

  Cheers

Trackbacks & Pingbacks

 1. Yoghurtlolly’s met thee en citroen « Jonge Sla

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS