Informatie

Dorien Knockaert


Tuinbonen. ’t Is zo’n groente die je nooit hebt leren klaarmaken en daar is een reden voor: als je ze eenmaal goed gedopt hebt, houd je nauwelijks iets over.
Uiteraard zijn ze toch de moeite waard en deze tuinbonenhummus is een uitstekend eerste recept. Makkelijk, en ook geschikt voor de wat oudere bonen die ik vaak op de markt zie liggen, en die niet zo geraffineerd smaken als hun jongere broertjes. Je kan hem op toastjes serveren als een hapje, maar ook als fris gezelschap bij een stevige minestrone, een zeevruchtensoep of een lasagna.
Tegenwoordig lees ik vaak dat ze ook ‘labbonen’ heten. Een tuin of een lab: ik weet wel wat ik leuker vind.

Crostini met tuinbonenhummus, naar een recept uit van Sarah Raven’s Garden Cookbook
Voor 6 personen:
150 g tuinbonen, gewogen nadat je ze uit de peul gehaald hebt (koop zo’n 400 g ongedopte bonen)
1/2 citroen met een schone schil
olijfolie
peper & zout
een klein stukje pecorinokaas
Blaadjes van enkele takjes munt, fijngehakt.
½ baguette, ciabattabrood of iets dergelijks
1 teentje knoflook, doormidden gesneden

 1. Kook de tuinbonen in ongeveer 5 minuten gaar. Koel ze daarna af in ijskoud water. Als je tijd hebt, kan je nu best ook de kleine vliesjes rond de bonen verwijderen; dat geeft een frissere kleur en smaak (maar wel minder hummus).
 2. Pureer de bonen met een flinke scheut olijfolie. Breng de puree voorzichtig op smaak met citroensap, zeste, veel peper, zout, munt en meer olijfolie. Dek de puree meteen goed af en zet hem koud, hij verliest snel zijn frisse kleur (lang op voorhand maken is geen goed idee).
 3. Snijd schijfjes van het brood, wrijf ze in met olijfolie en wat peper en zout en rooster ze in een hete grillpan. Wrijf ze in met knoflook en schep er een flinke portie hummus op. Werk ze af met wat geschaafde pecorino.

Reacties

3 Reacties

Post a comment
 1. juli 18, 2011

  Ik at tuinbonen onlangs voor het eerst in een groentenpaella en ik vond het dopwerk ook echt wel de moeite waard! Ze zijn toch niet te vergelijken met andere bonen of erwten vind ik. Een spannende smaak! Deze hummus wil ik ook zeker eens proberen.

 2. Nadine #
  juli 9, 2012

  Ik vond het dopwerk niet storend, eerder aangenaam en wat een prachtige kleur nadien! Bij dit gerechtje moet je wel opletten dat je er ook weer niet te veel citroen bij doet. Dat gaat snel overheersen… Enkele druppels en je hebt een overheerlijke hummus! Makkelijk en lekker.

 3. juli 9, 2012

  Ja, da’s waar. Ik heb het een beetje aangepast in het recept, nu (‘voorzichtig’). Merci!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS