Informatie

Dorien Knockaert


Vorig jaar pakte ik, zeker van mijn triomf, uit met dé chocoladetaart. Jaja, een hit was het. Maar eigenlijk ben ik er zelf nooit zo dol op geweest.
Deze frambozentaart bevalt me veel, veel beter. En ze is plezieriger om te maken. Dé frambozentaart, dus.
(De volgende dé-taart is appeltaart, verwacht ik)
Het idee om bladerdeeg, amandeldeeg en frambozen te combineren haalde ik uit het kookboek Kitchen classics: Lekker buiten eten. Ik zette het recept naar mijn hand, met dank aan mijn grootmoeder, van wie ik leerde dat frangipane wel wat zelfrijzende bloem kan gebruiken.
Het moeilijkste aan deze taart is het bladerdeeg, maar dat probleem kan je omzeilen door kant-en-klaar te kopen. (Dit zou ik niet schrijven als ik zelf de ultieme truc al kende om stressloos bladerdeeg te maken. Helaas, die zoektocht is nog aan de gang.)
Het charmantste is de citroenzeste. Wat een opkikker kan dat toch zijn! Het duurde even eer ik over mijn citrusschil-trauma* heen was, maar nu draai ik geurige schilletjes in gebak, salades, pasta’s, sausjes en zelfs kikkererwtenburgers.

* Tweede leerjaar, Jong Slaatje heeft in haar roekeloosheid een stuk sinaasschil gegeten, het is tekenles (op zich al een vernedering) en haar maag weigert de schil te verteren. Meester Erik negeert haar lichtjes gealarmeerd opgestoken hand. Zij ziet zich na enige tijd genoodzaakt om de hele tekenles dan maar onder te kotsen. Klinkt rebelser dan het toen voelde. (Smakelijk!)

Frambozentaart
Bakvorm:
20 x 20 cm of een even grote langwerpige vorm met rechte randen
 Ingrediënten:
Genoeg bladerdeeg om de bodem van de vorm te bedekken
300 g frambozen (vers of diepvries)
170 g suiker
150 g boter
3 eieren
2 el fijngeraspte citroenschil (van 2 à 3 citroenen)
125 g gemalen amandelen
50 g zelfrijzende bloem
bloemsuiker, om te garneren

 1. Verwarm de oven voor tot 200°. Bekleed een vlakke bakplaat met bakpapier en leg daarop het bladerdeeg in de vorm van je bakvorm. De oppervlakte moet minstens enkele centimeters groter zijn, want het bladerdeeg krimpt tijdens het bakken. Prik hier en daar met een vork in het deeg om te voorkomen dat het te veel opbolt. Bak het een tiental minuten, tot het goudbruin is. Snijd het daarna op maat van de bakvorm, zodat het de bodem netjes kan bekleden. Het is niet erg als de bodem niet uit één stuk bestaat, maar een puzzel is van 2 of 3 stukken. Straks komt er toch nog een tweede deeg op dat alles aaneenlijmt.
 2. Zet de oven op 180°. Vet de bakvorm in en leg er een stuk bakpapier in, dat aan beide zijden wat over de rand hangt, zodat je straks makkelijk de taart uit de vorm kan liften. (Je kan het bakpapier van daarnet hergebruiken). Leg er de bladerdeegbodem in.
 3. Klop de boter met de suiker tot een luchtig mengsel, het best met een elektrische mixer. Voeg de eieren één voor één toe en klop elk ei onder de massa voor je het volgende toevoegt. Mix daarna ook de citroenschil door het mengsel. Het kan gebeuren dat je deeg er wat gekabbeld uitziet, maar dat is niet erg.
 4. Roer met een spatel de amandelen en ten slotte de bloem door het deeg.
 5. Bestrijk de bladerdeegbodem met het amandeldeeg (voorzichtig, zodat je het bladerdeeg niet kapotmaakt). Leg er de frambozen op. Bak de taart in ca. 40 minuten tot het amandeldeeg mooi gerezen is en bovenaan gebruind. Het moet niet helemaal droog zijn zoals een cake, maar ook niet pappig. Laat de taart een vijftal minuten wat afkoelen in de vorm, lift ze er daarna uit en laat ze helemaal afkoelen op een roostertje.
 6. Bestrooi de taart voor het serveren met wat bloemsuiker. Dat lukt het beste met een zeefje.

Reacties

13 Reacties

Post a comment
 1. juli 10, 2011

  njam, foto’s om zo in te bijten!

 2. juli 12, 2011

  MMM, dit ziet er erg lekker uit, dit voeg ik toe aan mijn lijstje van dingen die ik wel eens wil uitproberen! Je hebt boendien een erg leuke schrijfstijl, een plezier om te lezen! (en ik voel met je mee om het sinaasappelschil-incidentje :-))

  Groetjes
  Marian

 3. joyce de badts #
  juli 12, 2011

  jaah ik heb ‘m mogen proeven – ’t is een topper!

 4. juli 13, 2011

  Hmmmm…. ik ga dit eens proberen met verse pruimen. Kan ook niet slecht zijn. 😉

 5. Nacha #
  mei 21, 2012

  Deze taart is ZALIG! De combinatie van de frambozen, citroen, amandelen, bladerdeeg. Dit wordt ook één van mijn toppers, bedankt voor het recept!

 6. Nadine #
  juni 7, 2012

  Ik heb dit gemaakt met aardbeien! Was ook erg lekker.

 7. oktober 9, 2012

  Moet ik eens proberen! Klinkt heerlijk.

 8. Elisabeth van der €edt #
  juni 24, 2013

  waarom kan ik de Frambozentaart niet afprinten?

 9. pedro bruyland #
  augustus 8, 2014

  ongelooflijk lekkere taart en eenvoudig receptje! Hemels met enkele vers versnipperde amandelen er op!

 10. fem #
  juli 15, 2015

  H-E-E-R-L-I-J-K !!! Had citroen en limoen in huis, dus rasp van beide… tastes jummie 🙂

 11. carolien #
  augustus 11, 2015

  mmmmm… heb de taart 40 min in de oven gehad (heb nogal een turbo oven dus neem meestal iets kortere tijd) maar de binnenkant is nog steeds vloeibaar? Moet ik ‘m dan gewoon laten afkoelen of nog langer in de oven laten…

 12. Maxim van Rijs #
  november 9, 2015

  Heerlijk taartje!! Perfecte combo van het zachte/zoete van het amandelbeslag met het frisse van citroen en frambozen. We hebben er erg van genoten! Dank!

Trackbacks & Pingbacks

 1. Citroentaart « Jonge Sla

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS