Informatie

Dorien Knockaert

1. Plenty. Zo heet ook de Nederlandse vertaling, jawel. Een verleidelijk kookboek van de Londense kok Yotam Ottolenghi, die niet eens zelf vegetariër is, maar wel graag vegetarisch kookt. Pittige rode linzen met komkommeryoghurt, omelet met snijbiet en saffraan, bitterzoete salade… Kijk, dat is een man met smaak en verbeelding. Zo zagen ze het ook op de redactie van The Guardian en ze vroegen hem om wekelijks een vegetarisch recept te posten op hun website. Plenty is grotendeels een bundeling van die recepten, daarom is het volledig vleesloos en bevat het geen desserts, in tegenstelling tot Ottolenghi’s eerste kookboek, dat ik bijna even graag heb (en dat gewoon Ottolenghi heet).
Online koken met Ottolenghi kan dus ook en het kost niks, in tegenstelling tot dit boek (29,95 euro). De uitgever moet daar ook bij stilgestaan hebben, want Plenty is een allerleukst hebbeding geworden.
2. Vegeterranean. Weer een Engelse titel, maar ’t gaat ook hier om een Nederlandse vertaling. Het boek bundelt sfeerbeelden en recepten van het vegetarische hotel Montali in Umbrië. Stel u daar vooral niets geitenwollensokkerigs bij voor. Veel gerechtjes ogen mooi en bijzonder, zonder dat er uren werk of moeilijk vindbare ingrediënten voor nodig zijn. Minder sexy dan Plenty, maar zeker zo bezield. Het boek dat je wilt hebben als je je hele (niet-vegetarische) familie een feestmaal gaat voorschotelen; al biedt het natuurlijk ook inspiratie om je doordeweekse gewoontes uit te breiden.
3. Kitchen classics: Vegetarische gerechten. Een pak minder uitgesproken en persoonlijk dan nummer 1 en 2, maar ik kan me inbeelden dat dat voor veel mensen net een pluspunt is. Veel leuke recepten, veel inspiratie (vaak uit het Oosten), geen blabla, aantrekkelijke foto’s. Heel betaalbaar ook: 12,44 euro (bij Azur).
4. Verrassend veggie. Pas verschenen en ik heb het nog niet, maar ik kijk er zo naar uit, dat ik het best al wel even wil tippen. ’t Is een kookboek van Philippe Van den Bulck, de man die één keer per maand een puur plantaardig gastronomisch diner op tafel tovert bij Eva. De receptjes die ik al van hem zag op de Eva-website, doen het beste hopen: licht, verfijnd, creatief.
5. Rebar Modern Food Cookbook. Oké, dit boek is niet vertaald, maar ik word er zo blij van. Het verscheen in 2001, maar kreeg een vleugje hippieflair mee. Het bundelt recepten en ademt de sfeer uit van Rebar, een eethuisje in het Canadese Victoria. Funky en heel bruikbaar, met onder meer een prima recept voor paddenstoelen-notenburgers en veel inspiratie voor wraps, quesadilla’s, salsa’s enzovoort. En nu we toch in het Engels aan het koken zijn: ook The modern vegetarean kitchen van Peter Berley is uitstekend, maar minder charmant.

Plenty en Verrassend veggie liggen in de boekhandel, want ze zijn pas uit. De andere zijn nog verkrijgbaar bij Azur.be of Amazon.

PS: Wie gaat er mee naar Jamie Oliver om hem zover te krijgen dat hij ook eens een vleesloos kookboek maakt?

Reacties

5 Reacties

Post a comment
 1. maart 12, 2011

  Merci, Dorien. Nu weet ik weer wat ik wil krijgen op mijn verjaardag binnenkort 🙂 Peter Berley is niet sexy, dat is. Maar zijn boek is wel één van de boeken die nooit naar mijn zolder in een doos verdwijnen.

 2. maart 12, 2011

  Ja, Berley is zo zen met eten. En ik heb echt iets geléérd van hem. (’t Is maar dat ik zoveel mogelijk Nederlandstalige-en-nog-verkrijgbare boeken in die topvijf wou)

 3. zen #
  maart 12, 2011

  ik wil wel mee naar Jamie, no prob!

 4. maart 13, 2011

  Bedankt voor de tips!

 5. mau_. #
  maart 20, 2011

  Naar ’t schijnt in Jamie al bezig met een veggie kookboek 🙂 Het zou eerder een bundeling worden van de veggie recepten die in z’n eerder boeken al verschenen zijn.

  Het boek van philippe hebben we op EVA kantoor 😉 en dat is echt mooi en interessant geworden! n
  Net als Plenty, een super mooie uitgave idd. Vegeterranean vind ik persoonlijk niet echt iets, overal die kaas. maja, smaken verschillen hé.

  grtjs van op het EVA kantoor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS