Informatie

Dorien Knockaert

Speciaal voor de mensen die aan hun Dagen zonder Vlees begonnen zijn: een vega-voorraad-toptien. Met veel nuffige fips.

 1. Noten en pitten. Rooster ze een tiental minuutjes in de oven of kort in de pan en strooi ze over slaatjes, ovenschotels, pastagerechten, ontbijtgranen, wokschotels en wraps voor instant smaak en crunch (én voedingswaarde). Pijnboompitten en walnoten zijn goed ingeburgerd, maar ook pompoenpitten, amandelen, hazelnoten en pecans heb ik graag altijd in huis. Pinda’s zijn dan weer lekker bij Thaise curry’s; pistaches in pilavs. Bon, ik heb er flink wat kastruimte voor over. (Bewaar ze in de kast; in de zon worden ze snel ranzig)
 2. Parmezaan. Parmezaan laat zowat alles lekker afsmaken (is dat algemeen Vlaams?). Toch alles wat in de Italiaanse sfeer zit. Heb je pasta, pijnboompitten, parmezaan en één of andere groente in huis, dan komt de avond goed. (Voor de volledigheid: de meeste harde kazen zijn met dierlijk stremsel gemaakt, dat afkomstig is uit kalvermagen. Wie zoekt, vindt ook 100% vegetarische versies)
 3. Tortilla’s (wraps). ’t Zijn manteltjes waar je geweldig creatieve mengsels van groente, kaas, pitten, noten, bonen, kikkererwten enzovoort in kan steken. Je kan ze ongemoeid laten, al zijn ze lekkerder als je ze, netjes rond je vulling geplooid, heel even in een geoliede pan bakt. (Niet alle voorverpakte tortilla’s zijn even goed; ik gok doorgaans op de zachtere of biologische varianten)
 4. Fetakaas. Pittig slaatje + fetakaas + brood = perfect.
 5. Olijven of kappertjes. Voor pasta’s, rijstschotels, lekkere boterhammen, salades, tapenades. Kappertjes zijn altijd in hun sas bij tomaten of noten.
 6. Kikkererwten, in blik of gedroogd. Voor hummus, Indiase en Midden-Oosterse stoofpotjes, maaltijdsalades, zelfgemaakte veggieburgers en falafel… Wel eerst even verse peterselie of koriander in huis halen. En checken of je nog een citroen hebt liggen – you should!
 7. Zure room. Heerlijk bij wraps en bonengerechten in Mexicaanse stijl, bij hartige pannenkoeken, bij bietjes en savooikool (met wat mierikswortelrasp erdoor gemengd), in soep, bij pasta… ’t Is de mayonaise van de fijnproever, zeg ik u.
 8. Bladerdeeg in de diepvriezer. En je bent vertrokken voor een quiche, galette of andere hartige taart. Daar kan echt niks mis mee gaan. Filodeeg is ook interessant: het vraagt wat meer geduld, maar je kan er een heel feestelijk resultaat mee boeken. En nu de lente eraan komt, kunnen we weer spanakopita maken!
 9. Komijn. Ah, zo lekker bij peulvruchten, in wortelslaatjes, in curry’s en roerbakgerechten… Vaak is het een heel goed idee om de zaadjes even te roosteren voor je ze verder verwerkt.
 10. Pimenton de la vera. Oftewel: gemalen gerookte paprika. Geeft soepen, stoofpotjes, eiergerechten enzovoort een intens, gerookt aroma – het effect dat vleeseters uit een goed stukje spek halen. Toch is dit een wat lastige tip, want je vindt die pimenton niet zo makkelijk. Ik kocht de mijne bij Dille & Kamille, maar daar schijnt hij nu niet meer voorhanden te zijn. Ik heb eens gelezen dat Delhaize ook pimenton de la vera verkoopt, maar dat heb ik nog niet gecheckt. Ken je een adresje, laat het dan weten.
 11. En de vleesvervangers? Tja, dat vind ik zo’n wat onappetijtelijk begrip, alsof vegetariërs van namaaketen moeten leven (vegetariërs is me trouwens ook nogal een woord. Vegeterende Ariërs, iemand?). Eigenlijk gebruik ik ze niet zo vaak, omdat ik ook niet zo gehecht ben aan het idee dat een bord netjes 1/3 groente, 1/3 koolhydraten en 1/3 eiwitrijk voedsel moet bevatten. Soms lust ik wel eens een veggiebraadworst uit de biowinkel bij stoemp, stukjes tofoe in iets oosters of lekkere rooktofoe in de erwtensoep. Seitan en tempeh vragen een behendigheid waar ik me nog niet op toegelegd heb; op zich zijn ze best moeilijk van smaak. Al wil ik binnenkort zeker eens het recept van Avalon voor hun ‘tempeh Reuben’ proberen. En seitanstoverij, daar heb ik ook al veel goeds over gehoord. Onder meer dat je er frieten bij mag eten, en mayonaise!

Haalden de toptien net niet: rozijnen, verse rozemarijn en koriander, dragon- en balsamico-azijn, halloumikaas. En dat citroenen, olijfolie en eieren iets hebben met keukengeluk, dat wist u al. Morgen: de vijf beste Kookboeken zonder Vlees!

(Foto: George Eastman House Collection)

Reacties

12 Reacties

Post a comment
 1. Barbara #
  maart 10, 2011

  Jep, de dagen zonder vlees zijn gestart, zij het met gisterenavond een snelle groentenrestjesomelet (ik noem dat dan gewoon frittata di verdure dat lijkt al appetijtelijker). Maar goed, de smaak was zeker oké..!
  De top10 wordt zeer geapprecieerd, nu weten ze hier in huis dat ik niet de enige ben die overal noten in – en op strooit!

 2. maart 10, 2011

  Even over die noten en pitten. Je raadt aan om ze in de kast te bewaren, is dat echt noodzakelijk? Bij mij staan ze in glazen potten op een rekje omdat ik ze zo mooi vind… Er komt wel nooit zon bij, mag het dan?

 3. maart 10, 2011

  Ja hoor, dat mag; ’t is nu niet zo dat ze dan na twee dagen al ranzig zijn. Maar hoe donkerder en koeler je ze bewaart, hoe langer ze lekker blijven. (Dat geldt trouwens ook voor meel en granen, voor olie, voor specerijen…)

 4. maart 10, 2011

  Ik heb zaterdag bij Dille en Camille in Antwerpen nog pimenton de la vera gevonden. Er stond nog een grote voorraad.

 5. maart 11, 2011

  Oh, keigoed voor morgen, kan ik eindelijk Vegetarisch genieten weggooien.

 6. maart 11, 2011

  SCHITTEREND BLOG!!!!! PROFICIAT! Meteen gepost op facebook voor dagen zonder vlees als ultieme tip!

 7. maart 11, 2011

  Je moet, als je ooit met seitan kookt, eens kijken in het boek van Peter Berley, Seitan Bourguignon denk ik. Dat was mijn eerste keer seitan en het was, mits wat aanpassingen, verrukkelijk. Ook al ben ik niet seitan-minded.

 8. maart 11, 2011

  En dan vergat ik nog yoghurt te vermelden!

 9. Barbara #
  maart 13, 2011

  Dorientje, ik was blij verrast jouw blog te vinden op de site van Dagen Zonder Vlees, maar de link hierboven naar Dagen Zonder Vlees geeft mij bij een fout, kan dat?

 10. maart 13, 2011

  Dat klopte, maar ’t is aangepast. Merci!

 11. Sjattie #
  maart 14, 2011

  Pimenton de la vera is bij Dille & Kamille Turnhout ook nog verkrijgbaar.

 12. floor #
  augustus 16, 2011

  Ik ben wat laat, maar voor wie deze post nog raadpleegt: op het Sint-Jacobs in Gent is een fan-tas-tisch-e winkel met (oa) kruiden waar elke (hobby)kok nuts voor zou gaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS