Informatie

Dorien Knockaert

De eerste herfstige rodekool die in de groentenmand belandt is hier altijd een feestje. Bloemige aardappelen zullen we erbij eten! En vegetarische braadworsten! Het recept van Sos Piet zullen wij gebruiken! En ik zal mij diep verbonden voelen met de buur- en bakkersvrouwen die mij ooit zo imponeerden met hun exotische rodekoolverhalen (in mijn eigen familie heb ik nooit – nooit! – rodekool op tafel zien verschijnen).

Bon, dan volgt de morning after. Véél dat dat is, zo’n rodekool. En zoet, en soppig, en het ruikt zo naar kool.

Dus staat er, vroeg op het seizoen, altijd al een flink restje rodekool met appel in onze diepvriezer. Te wachten en te wachten. Tot ik uit opruimdrang nog eens een rodekoolmoment ensceneer. Maar van spontane euforie is dan helaas geen sprake meer.

Sneu. En dan heb ik het nog niet over de tweede rodekool die bij ons belandt.

De derde daarentegen, daarmee gaat het prima. Hij is al half opgegeten, met smaak. Omdat ik ineens bedacht dat ik vast ook wel eens iets anders zou kunnen maken van zo’n knap rood kooltje. Een ‘warm red cabbage salad’ bijvoorbeeld, gebaseerd op het recept van 101 Cookbooks (dat op zijn beurt gebaseerd is op het Complete Tassajara Cookbook). Je kan dit soort-van-slaatje warm eten als bijgerecht, of afgekoeld (maar beter niet koelkastkoud) bij nog meer salades en dips. Het is ook prima als een licht hoofdgerecht, met extra feta en lekker brood. Aardappelen zou ik er niet bij eten, zeker geen bloemige.

Voor drie – vier personen:
60 g pompoen- en/of zonnebloempitten
1 tl bruine suiker of rietsuiker
400 g rodekool (ongeveer een halve), in dunne reepjes gesneden en ontdaan van de harde kern en nerven
2 sjalotjes, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
50 g rozijnen
1 tl gehakte rozemarijn
2 el balsamicoazijn
60 g fetakaas, verkruimeld (neem meer als je er een hoofdgerecht van maakt; laat hem rustig weg als je veganistisch eet – rooktofu zou dan een lekker alternatief kunnen zijn)
olijfolie
peper, zout

 1. Rooster de pitten in een droge, hete pan tot ze beginnen te bruinen. Voeg de suiker toe en roer die, terwijl hij smelt, onder de pitten. Strooi er een snuif zout over. Laat de pitten afkoelen in een bord (en niet in de pan, want dan gaan ze daaraan vastplakken).
 2. Verhit een scheut olijfolie in een grote pot. Stoof de sjalotjes met wat zout glazig, voeg de knoflook toe en laat hem even garen. Voeg de kool met de rozemarijn en nog wat zout toe en roerbak hem tot hij wat zachter wordt.
 3. Voeg de azijn toe, samen met bijna alle rozijnen. Laat de kool nog wat verder garen. Pas op dat hij niet aanbrandt en ook niet te gaar wordt; er moet beet aan blijven.
 4. Roer het merendeel van de feta en van de pitten onder de kool. Breng het mengsel verder op smaak met zout, peper en misschien nog wat azijn. Strooi er voor het serveren de resterende feta, pitten en rozijnen over.

Reacties

7 Reacties

Post a comment
 1. Liez #
  maart 3, 2011

  mjammie, ga ik zeker proberen!
  Rauwe rode kool vind ik ook altijd heel lekker, dan lijkt het een beetje alsof het zomer is, het seizoen van de slaatjes :o)
  rode kool in reepjes, nootjes en rozijntjes erbij, een beetje balsamico- (of frambozen)azijn erbij, een lepeltje yoghurt en mengen mengen mengen (eventueel wat citroensap en honing ook en alle soorten kruiden die je in je rekje staan hebt)

 2. zen #
  maart 3, 2011

  Alé jong, ik zit ook te knutselen met rode kool 😉

 3. maart 3, 2011

  Mmm ziet er heerlijk uit! Zelf ben ik ook nog niet verder geraakt dan rode kool met appeltjes, maar het moest maar zo lekker niet zijn!

 4. Tin #
  januari 30, 2013

  heerlijk slaatje. ik at het met een restje geitenkaas (om de restjesfilosofie in de praktijk om te zetten). heerlijk.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Kasten zonder Vlees « Jonge Sla
 2. Wortelslaatje « Jonge Sla
 3. Uw restjes | JONGE SLA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS