Informatie

Dorien Knockaert

Soms is het leuk om de wereld op te delen in twee soorten mensen. Ik vind dat zelfs bijna altijd leuk.
Zo heb je twee soorten mensen: zij die papjes troostend vinden en zij die ervan walgen.
Mijnheer Jonge Sla zit in de tweede groep, mevrouw Jonge Sla in de eerste. Daarom grilt ze altijd haar polenta, zo wil hij er toch nog wel van eten. Maar eigenlijk is polenta dus maïspap. Italianen zijn er nogal op gesteld en volgens de trendwatchers zou het in 2010 megahip voedsel worden, maar ze hadden dus geen rekening gehouden met die tweede helft van de mensheid.
Gegrilde polenta is heerlijk bij een stevig paddenstoelenstoofpotje, ratatouille of geroosterde zomergroenten.

Gegrilde polenta
(met dank aan Alice Waters, die het heel goed uitlegt in haar boek Chez Panisse Vegetables)
Voor vier personen:
140 g polenta (maïsgriesmeel)
ca. 2 eetlepels boter
peper, zout
Timing: de bereiding neemt 10 à 40 minuten in beslag, maar als je de polenta wilt grillen, moet ze wel eerst minstens twee uur rusten. Echt zoiets om een dag op voorhand al klaar te zetten, dus.

   

 1. Breng 750 ml water aan de kook en los er een bescheiden theelepel zout in op. Voeg geleidelijk te polenta toe, terwijl je stevig roert met een klopper. Blijf kloppen, tot de polenta zijn zetmeel afgeeft en er sprake is van een papje. Roer vanaf nu regelmatig met een houten lepel.
 2. Kijk op de verpakking naar de kookinstructies. Als die het hebben over een vijftal minuten koken, dan heb je snelkookpolenta gekocht en is ze dus al zo goed als klaar. Als het over 30 à 40 minuten gaat, dan ben je nog even bezig. Regelmatig roeren met de houten lepel, zodat de pap zeker niet aanbrandt, en kleine beetjes water toevoegen als hij lijkt te gaan uitdrogen.
 3. Als het griesmeel gaar is en er dus geen harde korrels meer in zitten, laat het dan zo’n 10 minuten afkoelen. Roer er daarna de boter onder en breng het op smaak met peper en zo nodig nog zout.
 4. Vet een vorm in met min of meer de oppervlakte van een grote IJsboerke-doos (sorry, ik kan op niets beters komen!). Verdeel de polenta over de bodem; ze zou ongeveer 2 à 3 cm hoog moeten komen (als dat niet klopt, neem dan een andere vorm – niet zo’n wiskundig genie, ik). Strijk de bovenkant glad en laat alles afkoelen, eerst een uur buiten de koelkast en dan nog minstens een uur in de koelkast, onder plasticfolie.
 5. Wanneer de polenta mooi opgesteven is, kan je ze uit de vorm kiepen, in stukken snijden, bestrijken met een beetje olijfolie en grillen in een gloeiend hete grilpan, zodat je mooie streepjes krijgt.

Als je de polenta niet wilt grillen, maar als pap wilt serveren, kook dan een even grote hoeveelheid in 1 liter water en volg het recept tot en met stap 3.

Reacties

5 Reacties

Post a comment
 1. februari 18, 2011

  Ja, ik ben van de categorie voor papjes, jammie. En voor polenta. Gegrild doe ik niet zo vaak, toch weer eens maken!

 2. februari 18, 2011

  Awel, ik ga dat eens proberen. Ziet er in elk geval heel goed uit.

 3. zen #
  februari 21, 2011

  merci voor de handleiding, moet ik dat al niet meer opzoeken.

 4. februari 22, 2011

  Geef mij toch maar de pap! Een bouillonblokje in het kookwater doet ook wonderen. Het is dan geen “pure” polenta meer, maar wel lekker!

Trackbacks & Pingbacks

 1. Polenta, eindelijk « Op den Buiten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS