Informatie

Dorien Knockaert

Ik probeer voortaan ook weekmenu’s te maken!
Omdat ik er niets dan goede dingen over hoor:
het zou lang verdwaalde sokken weer samen brengen,
psychoanalyse, gelnagels en bachbloesems overbodig maken
en verhinderen dat de postbode altijd aanbelt als je je zakkigste pyjama aan hebt.
Ook moet gezegd dat de coördinatie tussen kopen, koken en eten hier wel wat beter kan.
En dat ik soms
echt wel
baat heb
bij meer
structuur.
Voila.
Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag kookt mijn man en warm ik al dat lekkers ’s avonds op in de kantoormagnetron. Love love love. Alleen het veggiegehaktbroodje (aka notenpaté) heb ik zelf gemaakt, enige tijd geleden, en daarna ingevroren en nu weer ontdooid. Jaja.
Vrijdag probeer ik nog eens een pastinaaksoep. Ik heb ook een plannetje om mijn klassieke preitaart wat te pimpen en draai de bietjes, wortelen en raapjes die zijn komen aanwaaien, in een fris slaatje. Als ik ergens mee scoor, zet ik het op de blog.
Zaterdag ga ik koken en bijkletsen bij een vriendin. Ze is al 21 jaar een van mijn beste vriendinnen; het heeft geen zin om me gesofisticeerder voor te doen dan ik ben. Het worden fishcakes volgens dit beproefde recept: lekkere ongecompliceerde comfort food (ook enigszins geïnspireerd door een restje heek in de diepvriezer dat mij begint te irriteren). En een hemels dessert.
Ergens in het weekend hoop ik ook linzensoep te fiksen voor maandag. Ik heb een paar weken geleden al een recept geprobeerd van Maria Elia, met rode linzen, specerijen en sinaasappel. Klonk geweldig, vond ik, maar het smaakte niet zo. SOS Dorien zal er eens wat aan sleutelen, zie.

Oh ja, het ontbijt van de week bevalt me voorlopig wel. Bircher muesli heeft als basis geweekte havervlokken – niets voor mensen met een prutfobie, wel iets voor mensen die graag gezond ontbijten maar een maag met een ochtendhumeur hebben. Meestal gaan er vooral geraspte appels en wat water bij, en vlak voor het serveren yoghurt en honing. Dat heb ik al eens geprobeerd, maar het was niet lekker. Gelukkig heeft Skye Gyngell een beter idee: ze weekt de havervlokken in sinaasappelsap met sinaas- en citroenzeste eronder. Aha!

Bircher muesli (recept uit Mijn keukengeheimen van Skye Gyngell)

Voor 5 stevige porties:
250 g havervlokken
sap van 2 sinaasappels
fijne zeste van 2 sinaasappels en 1 citroen (voor een uitgesproken zesty smaak; wie voorzichtig wil beginnen, kan het op 1 sinaasappel houden)
1 dl water
1/2 liter yoghurt
2 grote appels
Vloeibare honing
Geroosterde en gehakte noten.

1. Meng de haver met het sap, het water en de zeste. Zet het mengsel in een goed gesloten bakje in de koelkast; het kan een dag of vijf als basis voor je ontbijt dienen.

2. Meng er voor het eten per portie zo’n 100 g yoghurt, een halve geraspte appel en honing naar smaak onder. Strooi er wat noten over.

Reacties

6 Reacties

Post a comment
 1. Barbara #
  februari 17, 2011

  Hier ook aangewaaide pastinaken, benieuwd naar de soep! x

 2. zen #
  februari 17, 2011

  alweer een zieltje voor het weekmenuten gewonnen 😉

 3. zen #
  februari 17, 2011

  oja, en je kan bij mij een recept voor pastinaak-looksoep vinden die errug lekker is

 4. peter #
  juli 1, 2011

  Ik week al jaren havervlokken (of havermout) een nachtje (of meer nachtjes) in water om het de volgende dag met wat andere ingrediënten door de yoghurt te roeren. Nu hoorde ik dat je haver altijd moet koken omdat het dan beter verteert. Het probleem is echter dat ik gekookte haver vies vind. Die klonters brrrr.
  Wordt geweekte haver echte slechter opgenomen???

  • juli 9, 2011

   Hé Peter,
   Dat weet ik ook niet zo goed. Ik heb de indruk dat geweekte haver prima verteert, maar kan daar geen wetenschappelijke uitleg bij geven. Sorry!

Trackbacks & Pingbacks

 1. Eindelijk, ontbijt | Jonge Sla

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS