Informatie

Dorien Knockaert

Goed, waar waren we gebleven?
Taart?
Dat wordt dan sinaastaart. Een van mijn favorieten, tegenwoordig. Da’s een beetje raar, want zelf eet ik eigenlijk liever appeltaart, maar daarvoor heb ik nog altijd het ultieme recept niet gevonden. Terwijl dit helemaal is wat een sinaastaart moet zijn. Nu ja, ’t is een cake, om precies te zijn. Appelsienencake.

Sinaastaart van Ottolenghi

Voor de cakelaag:
50 g bloem
1 tl bakpoeder, onder de bloem gemengd
½ tl zout
200 g boter, op kamertemperatuur
200 g suiker
3 eieren, losgeklopt
2 à 3 tl oranjebloesemwater
240 g gemalen amandelen
120 g snelkookpolenta (als er op de verpakking staat dat je hem 5 minuten moet koken, is het snelkookpolenta. Klassieke polenta moet zeker een halfuur koken en wordt hier niet veel verkocht)

Voor de sinaaslaag:
90 g suiker
2 el water
20 g boter, in stukjes
2 à 3 sinaasappels, biologisch of goed geschrobd

1. Verwarm de oven voor op 170°. Neem een ronde vorm van ca 20 cm doorsnede of een vierkante van 20 x 20 cm (doe ik altijd). Vet hem in en bekleed hem helemaal met bakpapier. Als je een springvorm gebruikt, let er dan op dat je hem zodanig bekleedt, dat er zeker geen vocht langs de onderkant kan lekken – dit is een upside-down cake, de sinaasappels liggen tijdens het bakken onderaan en verliezen sap.
2. Maak de karamel die op de sinaasappels komt. Roer het water onder de suiker in een stevige steelpan en breng de suiker langzaam aan de kook. Het water zal gaandeweg verdampen en de suiker bruinen (goed in het oog houden). Als de suiker een mooie karamelkleur heeft, haal je de pan van het vuur en voeg je de boter toe (gezicht op veilige afstand houden, want het grote temperatuurverschil kan gloeiend hete spetters doen opspringen). Roeren en onmiddellijk over de taartbodem verdelen (perfect uitspreiden gaat niet, want de karamel stolt direct, maar dat is niet erg).
3. Rasp het oranje laagje van de sinaasappelschillen met een fijne rasp. Zet de zeste afgedekt opzij. Snijd de rest van de schil van de sinaasappels weg met een scherp mes. Snijd elke sinaasappel in zes mooie schijfjes – bij mij lukt dat het best met een goed broodmes. Verwijder de pitten. Bedek de taartbodem met sinaasschijfjes.
4. Klop de boter met de suiker tot een romige massa (best met een elektrische klopper). Voeg al kloppend beetje bij beetje de eieren toe. Klop er daarna de zeste en het oranjebloesemwater onder, en daarna de amandelen, polenta en bloem met bakpoeder.
5. Spreid het deeg uit over de sinaasappels in de bakvorm. Voorzichtig: de sinaasappelschijfjes moeten mooi naast elkaar blijven liggen.
6. Bak de cake ongeveer drie kwartier, tot een houten prikker die je in het midden steekt, er droog weer uitkomt.
7. Haal de cake uit de oven en laat hem 5 minuten rusten. Niet langer, want dan gaat de karamel aan het bakpapier kleven. (Als je hem per ongeluk toch langer laat afkoelen, warm hem dan eerst weer wat op in de oven of op een warme plaat) Klem een roostertje, plat bord of taartkartonnetje op de taartvorm en kiep de cake in één beweging uit de vorm (klinkt spannender dan het is). Haal het bakpapier eraf. Laat de taart verder afkoelen.

Reacties

One Comment

Post a comment
  1. januari 31, 2011

    Als die even lekker is als mooi, dan ga ik ‘m zeker eens uittesten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS