Informatie

Dorien Knockaert

Dit is een van mijn lievelingsrecepten deze winter. Het is feestelijk en troostelijk, het is winters en zuiders, het is kruidig en boterig, het is Perzisch en het is pompoen. Het is vooral niet zomaar rijst. Nu gij.

Pompoenpilav

Voor 4 personen:
500 g kastanje- of butternutpompoen, geschild en in dobbelsteentjes gesneden
300 g basmatirijst
450 ml groentebouillon
1 grote of 2 kleine uien, in fijne ringen gesneden
1 tl zout
2 el olijfolie
Flinke pluk saffraandraadjes (ca 50 draadjes) of een flinke mespunt poeder (als je vies bent van saffraan, kan je hem gewoon weglaten)
100 g boter
Kaneelstokje (ca. 6 cm)
4 pimentbolletjes (allspice), geplet in de vijzel
> in plaats van het kaneelstokje en de pimentbolletjes kan je ook 1 tl spekulaaskruiden gebruiken
15 g rozijnen, gehakt
50 g pistachenoten, niet gezouten, wel gepeld. Alternatief: amandelen, gehalveerd
½ tl gemalen kardamom of zaadjes uit 4 peulen, geplet
300 g romige volle yoghurt
peper, zout
Extra:
granaatappel
Ook nodig:
bakpapier

1. Laat de rijst weken in een kom gezouten lauw water.
2. Verwarm intussen de oven voor tot 220°. Meng 2 el olijfolie en ½ tl zout onder de pompoen, zodat alle stukjes ingesmeerd zijn. Verspreid ze over een bakplaat of grote ovenschotel, die je met zilverpapier kan bekleden om aankoeken te voorkomen. Steek de pompoen voor ongeveer 20 minuten in de oven, tot de stukjes zacht zijn, maar niet plat.
2. Meng de saffraan in een kommetje met 3 el kokend water en doe er de helft van de boter bij. Zet dat mengseltje opzij om op het einde toe te voegen. Als je geen saffraan gebruikt, voeg dan op het einde gewoon de gesmolten boter toe.
3. Smelt de rest van de boter samen met het kaneelstokje en het piment (of de spekulaaskruiden) in een zware kookpot waar je een goed sluitend deksel bij hebt (dat deksel is voor straks). Als de boter gaat schuimen, voeg je de uien en ½ tl zout toe. Roerbak de ui 10 tot 15 minuten op een matig vuurtje, tot hij helemaal zacht is en lichtjes gebruind. Voeg dan de noten, rozijnen en kardamom toe. Roerbak nog tien minuten, niet te heet.
4. Giet de rijst af en spoel hem onder de kraan. Voeg hem toe aan de uien en roer alles goed om. Voeg de bouillon en de pompoen toe en breng alles aan de kook. Dek het af met een stuk bakpapier en zet het deksel op de pan. Laat het zo 5 minuten doorkoken op een hoog vuur en daarna 5 minuten sudderen op een klein vuurtje. Haal het deksel en het bakpapier eraf en sprenkel de saffraanboter over de rijst (niet roeren). Zet het deksel weer op de pot en laat alles nog minstens tien minuten trekken. Als je de rijst pas later serveert, laat de pot dan gewoon zo staan en warm hem voor het opdienen weer rustig op, op een heel laag vuurtje.
5. Breng intussen de yoghurt op smaak met peper en zout. Serveer hem bij de pilav, die je kan versieren met granaatappelpitjes.

Bijgerechtjes:

Appelchutney

Hier vind je het recept.

Geroosterde uien met granaatappelgremolata

Voor 6 personen:
6 kleine rode uien, in kwartjes gesneden (vermijd dat de kwartjes uiteenvallen, door mooi door de kern van elke ui te snijden)
5 el olijfolie
4 el granaatappelmelasse (vind je in Midden-Oosterse en Turkse winkels)
2 el rode-wijnazijn
1 el fijngehakte verse rozemarijn
1 tl grof zout
peper
Voor de gremolata:
2 tl sinaasappelzeste
1 el fijngehakte platte peterselie
Pitjes van een halve granaatappel

 1. Verwarm de oven voor op 200°. Bekleed een bakplaat met zilverpapier.
 2. Meng de olie, granaatappelmelasse, azijn, rozemarijn, peper en zout in een kom. Haal er voorzichtig de uienkwartjes door; ze moeten goed ingesmeerd zijn, maar zo weinig mogelijk uiteenvallen. Leg ze naast elkaar op de bakplaat. Giet er de rest van de marinade over. Bak alles in de oven tot de uien boter zijn en de marinade stroperig, ongeveer 20 minuten of wat langer. Als de uien taai blijven, voeg dan wat meer zout toe. Als ze dreigen aan te branden, pak ze dan in in het zilverpapier en laat ze zo verder garen.
 3. Meng de gremolata en strooi hem voor het serveren over de uien.

Je kan de uien tot een dag op voorhand roosteren, inpakken in het zilverpapier en zo weer kort opwarmen in de oven wanneer je aan tafel gaat. Dat is voor feestjes zelfs een goed idee, want het verhindert dat je huis en je kleren naar uien ruiken op het moment dat je gasten toekomen. De gremolata maximum enkele uren op voorhand maken, en pas vlak voor het serveren toevoegen.

Torentjes van notenpaté

Voor 3 ronde aardewerken mini-terrines (momenteel hot in de supermarkten) of 1 langwerpige patévorm:
130 g gekookte volle rijst
5 champignons, in dunne schijfjes
1/4 groene paprika, in kleine stukjes
½ ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook
½ tl komijnzaad
4 theelepels gedroogde tuinkruiden (oregano, marjolein, tijm, dragon)
50 g geroosterde cashewnoten (7 minuten in een oven op 180° laten bruinen)
70 g versgemalen amandelen
30 g broodkruim
160 g gemalen kaas, best een mix, bvb gruyère, manchego en wat pecorino
3 eieren
150 g ricotta
2 tl gehakte peterselie
peper
tamari
olijfolie
Garnering:
200 g hazelnoten
bosje verse dragon
100 g volle romige yoghurt (kamertemperatuur)
mosterd
olijfolie

 1. Verwarm de oven voor op 180°. Stoof de ui, paddenstoelen, paprika en knoflook zachtjes gaar in wat olijfolie, samen met de komijn. Voeg de tuinkruiden toe. Meng de groenten samen met de andere ingrediënten in een grote kom en breng de mix op smaak met peper, tamari en eventueel extra kaas of tuinkruiden. Het mengsel moet stevig afsmaken.
 2. Vet de terrines goed in met boter of margarine. Vul ze met het patémengsel en druk de bovenkant plat met een spatel. Bak de notenpaté in 50 tot 60 minuten gaar, tot hij een goudbruin korstje heeft en stevig is. Haal hem uit de oven en laat hem 5 à 10 minuten rusten in de vorm. Snijd hem daarna voorzichtig los aan de randen en kiep hem uit de vorm.
 3. Rooster de hazelnoten 10 tot 12 minuten in de oven op 180°. Wikkel ze in een handdoek en wrijf ze zo tegen elkaar, zodat het merendeel van de velletjes loskomt. Hak ze fijn in de keukenmachine of met een groot mes.
 4. Mix 5 eetlepels yoghurt met de blaadjes van enkele takjes dragon. Breng op smaak met peper, zout, olijfolie en een mespunt mosterd.
 5. Als de notenpaté wat afgekoeld is, wordt hij vaster en kan je er plakjes van snijden (met een goed broodmes). Steek er rondjes uit en maak torentjes van telkens een plakje paté, een klein beetje dressing (mag er niet afdruipen) en wat hazelnootcrumble. Eindig met alleen paté en crumble.

Reacties

6 Reacties

Post a comment

Trackbacks & Pingbacks

 1. Feestmenu’s « Jonge Sla
 2. weekmenu « Jonge Sla
 3. Kasten zonder Vlees « Jonge Sla
 4. Citrusslaatje « Jonge Sla
 5. Selderijslaatje uit de volkstuin « Jonge Sla
 6. Curry & wereldvrede (en inspiratie voor de eindejaarsfeesten) | JONGE SLA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS