Informatie

Dorien Knockaert

 

Oké. Vrienden of verwanten die het zat zijn dat ik altijd met filoflapjes kom aanzetten, kunnen zich nog altijd melden. Maar in afwachting verkondig ik met evangelisch enthousiasme:

Is de tijd van feesten daar,

flans dan filoflapjes in elkaar.

Echt waar, ze zijn zo lekker. Je kan ze met je handen eten. Je kan de vulling altijd weer anders maken. Je kan er een meer mes-en-vorkachtig voorgerechtje van maken door het deeg als een buideltje te vouwen, en er leuke extra’s bij te serveren. En er is ook goed nieuws in de Rubriek van de Moderne Vrouw: je kan ze een hele tijd op voorhand bereiden, invriezen en dan op het laatste nippertje zorgeloos de oven in schuiven. Om ten slotte luchtig als een briesje te antwoorden:

Maar natuurlijk, zelf gemaakt, echt niet zo moeilijk hoor.

(Dit is trouwens ook heel goed spul om in de diepvriezer te steken bij een vriendin met een baby. Een opbeurende hap waarvoor je maar één hand nodig hebt!)

Hieronder volgt het recept voor flapjes met geitenkaas en gekarameliseerde ui. Maar stap 1 kan je rustig vervangen door een eigen verzinsel. Iets als gebakken en gehakte bospaddenstoelen + tuinkruiden + schimmelkaas. Of geroosterde pompoen + gestoofde sjalotjes + hazelnoten + feta. Of, in warmere tijden: spinazie + lente-uitjes + komijn + feta. Als de vulling maar veel smaak heeft en goed aaneenhangt, maar niet vloeibaar is.

Filoflapjes met geitenkaas, gekarameliseerde ui en walnoten

Voor ca 30 kleine flapjes:

vulling:

3 el olijflie

1 tl venkelzaad (kan je weglaten, maar ik zou dat nooit doen!)

2 grote uien, fijngesnipperd

1 tl zout

½ tl zwarte peper

1 el dijonmosterd

120 g zachte geitenkaas

kommetje gemalen walnoten

deeg:

100 g boter (+ wat meer in reserve)

pak filodeeg (‘Kanaki’ uit de diepvriezer van Delhaize is bij mijn weten het handigste)


1. Verhit de olie in een zware pot of pan op een middelhoog vuur. Bak er de venkelzaadjes in tot ze een beetje gebruind zijn (ca 30 seconden). Roer er de uien, peper en zout onder en zet de pan op het laagste vuur. Bak de uien tot ze heel zacht zijn en licht, egaal gebruind, 20 à 30 minuten, terwijl je af en toe roert. Laat ze afkoelen en meng er de geitenkaas, mosterd en noten onder; naar smaak.

2. Verwarm de oven voor op 180°. Laat de boter smelten.

3A. VOOR FLAPJES: Haal het filodeeg uit de verpakking en knip het in repen van ca 7 cm breed. Leg ze op het aanrecht, bedekt met een vel bakpapier en een vochtige vaatdoek (om te vermijden dat het deeg uitdroogt en nog brozer wordt).

Leg een reep deeg voor je op het aanrecht (met de korte kant naar jou), bestrijk hem royaal met boter (met een borsteltje) en leg er een tweede reep op, die je ook bebotert. Leg een lepeltje geitenkaasvulling in het hoekje rechts onderaan, duw het een beetje plat in een driehoekige vorm, en wikkel de reep nu driehoeksgewijs dicht, tot boven. Het deeg mag niet om de vulling spannen, want dan zullen de flapjes barsten in de oven. Gebruik wat extra boter om het uiteinde mooi tegen het driehoekje te plakken en om de bovenkant te bestrijken. (Stapel de driehoekjes, als je ze niet meteen bakt, in een frigobox met bakpapier tussen de lagen. Zo kan je ze ook invriezen. Steek ze dan recht uit de diepvriezer in de oven; laat ze niet eerst ontdooien).

3B. VOOR BUIDELTJES: knip vierkantjes uit het deeg van ca. 17 x 17 cm. Bestrijk één lapje met boter, leg er dan nog eentje op en bestrijk het met boter. Herhaal met een derde lapje. Leg een schepje vulling in het midden (flinke theelepel) en neem de vier hoeken van het deeg samen. Plak ze tegen elkaar zodat je een buideltje krijgt (zal er beter uitzien als het gebakken is!). Bestrijk ook de buitenkant met boter.

4. Leg de flapjes op een stuk bakpapier op een bakplaat en bak ze in ca 20 minuten goudgeel in de oven.

Reacties

9 Reacties

Post a comment
 1. januari 4, 2011

  Ik vond dat altijd zo’n gedoe, die filoflapjes (uitdrogen, scheuren,…) maar nu zie ik het weer helemaal zitten.
  bedankt voor de tip!
  De vulling klinkt trouwens ook heerlijk, met die mosterd, mmm.

 2. Hester #
  december 19, 2012

  Hartelijk bedankt voor dit heerlijke recept! Vorig jaar waren ze een groot succes op het kerstdiner op school van mijn zoon en ook voor het kerstdiner van vanavond staan ze nu weer in de oven! Alleen, ik krijg van de vulling maar 15 flapjes, wat wsch. komt doordat we hier in Nederland geen Delhaize hebben of het merk Kanaki. Het filodeeg wat hier te koop is meet 25 x 25 cm en heb ik in drie repen gesneden, 10 lagen per pak, 225 g in totaal. Zit hem daar de kneep? Maar nogmaals, vorig jaar waren mijn flapjes in een oogwenk verdwenen! Dank! Groeten uit Rotterdam, Hester

  • december 19, 2012

   Dag Hester, leuk om te lezen! De hoeveelheid hangt inderdaad nogal samen met het formaat, echt helemaal precies kan ik daar niet in zijn, maar ik zal er de volgende keer dat ik ze zelf maak, nog eens op letten. Groet!

   • Hester #
    december 20, 2012

    Dag Dorien, Ook gisteren waren ze snel op, zoon zijn meester nam er 4! Ik denk dat ik wat minder vulling moet doen per flapje en 2 pakken van het filodeeg wat ze hier verkopen om aan meer dan 15 te komen. Ik hoor graag wat je bevindingen zijn de volgende keer dat je ze weer maakt, alvast bedankt, en fijne feestdagen!
    Groetjes, Hester

Trackbacks & Pingbacks

 1. Feestmenu’s « Jonge Sla
 2. Kasten zonder Vlees « Jonge Sla
 3. Bonenpuree met alles erop en eraan « Jonge Sla
 4. Alles over tuinfeesten | JONGE SLA
 5. | JONGE SLA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS