Informatie

Dorien Knockaert

Loop ik verbeten te sleutelen aan een weerbarstige pompoen-hazelnootlasagne, blijkt op een doordeweekse haastige avond dat het allemaal veel makkelijker en smakelijker is als je de lasagne weglaat en gewoon pompoen, prei, hazelnoten en geitenkaas samen in de oven steekt.

Less is more, zou je kunnen zeggen, maar dat is zo’n spreuk als ‘1 + 1 = 3’: er zijn er betere. Dus wat je vooral moet onthouden: pompoen en geroosterde hazelnoten, dat is echt een killercombinatie.

Voor 4 personen:

1 klein kastanje- of butternutpompoentje, ontpit, geschild en in stukken van maximum 2cm x 2cm gesneden (ca. 600 g pompoenblokjes)

1 stengel prei, zonder het donkergroene stuk, in ringetjes gesneden

1 takje verse salie, blaadjes fijngehakt

ca. 100 g halfharde geitenkaas, in stukjes gesneden

ca. 125 ml room

handjevol hazelnoten

citroen

olijfolie

boter

peper en zout

1. Verwarm de oven voor op 200°.  Doe de pompoen in een grote kom, besprenkel hem met olijfolie en zout en meng de stukjes goed tot ze allemaal ingesmeerd zijn. Bekleed een bakblik met zilverpapier, spreid er de pompoen over uit en rooster hem 20 tot 30 minuten in de oven, tot de stukjes zacht zijn en de randjes net niet (of net wel) bruinen.

2. Rooster intussen ook de hazelnoten in een ovenschaal, 10 tot 14 minuten, tot ze beginnen te bruinen. Pak ze in in een keukenhanddoek en wrijf ze tegen elkaar, zodat het merendeel van de velletjes loskomt. Hak de hazelnoten met een groot mes of een keukenmachine in kleine stukjes.

3. Smelt een flinke klont boter in een middelgrote pan, bak de prei even op een middelhoog vuur tot de eerste stukjes beginnen te bruinen, voeg de salie toe en een snuif zout, draai het vuur op zijn laagst en dek de pan af, zodat de prei in eigen vocht verder kan garen (als het eigen vocht al te veel verdampt is, voeg dan een klein scheutje water toe). Breng op smaak met een scheutje citroensap en misschien nog wat zout. (Zo maak ik bijna altijd prei – altijd met citroen; niet altijd met salie)

4. Smeer een kleine ovenschotel in met boter. Bedek de bodem met de helft van de prei, verdeel er de helft van de pompoen en de helft van de geitenkaas over. Maak een tweede laag met de rest. Giet er de room over en strooi er de hazelnoten over. Zet de gratin ongeveer een halfuur in de oven, tot de room ingekookt is.

Reacties

4 Reacties

Post a comment
  1. Op weg naar vegetariër #
    januari 25, 2013

    Mmm… smaakt ook lekker op een vrijdagavond met pastinaak en cashewnoten erbij!!

Trackbacks & Pingbacks

  1. Feestmenu’s « Jonge Sla
  2. Kasten zonder Vlees « Jonge Sla
  3. Bulgur met ovengroenten « Jonge Sla

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS