Informatie

Dorien Knockaert

Venkel is zo’n beetje de mossel onder de groenten, voor mij. Kan me geweldig smaken, maar na één keer is de goesting wel weer een tijdje over. Misschien komt dat doordat we met venkel zo weinig creatief zijn, bedacht ik onlangs, bij het begin van het venkelseizoen. ’t Combineert lekker met vis, met sinaasappel en met wat room, boter en/of parmesan. Maar waarmee nog?
Ik ging op zoek.
Dit recept van Lilimie vond ik op Hartelijke groenten uit Bio de Janeiro en ’t was meteen een hit hier thuis. Zo simpel kan dat soms zijn.
Dit recept op Epicurious vroeg wat meer nazorg. Venkel, pijnboompitten en couscous: ’t had een briljant eenvoudig gerecht kunnen zijn, maar ’t draaide nogal saai uit. Dus liet ik er mijn fantasie op los en dit is het resultaat. De venkel is een beetje in een bijrol gedrongen, jawel, maar ’t is toch een keer wat anders.
Er zitten een paar dingen in die vooral in de grote steden verkrijgbaar zijn. Als je in pakweg Wortel of Heuvelland woont, kan je de haloumikaas vervangen door feta of geitenkaas (niet grillen, dan), en de granaatappel door ander fruit, bijvoorbeeld stukjes appel of peer. Granaatappels vind je in Turkse winkels en dergelijke. Haloumi is wat moeilijker. Weet iemand of Delhaize dat heeft? In Antwerpen kan je er in ieder geval kopen bij de Griekse kramen op de zaterdagse Vogelenmarkt, of bij de Syrische winkel Nour in de Carnotstraat. Vacuüm verpakt, dus het gaat een heel eind mee.
Ik zou geen enkel ingrediënt weglaten; het ene houdt het andere in evenwicht. Maar de verhoudingen in dit recept zijn verre van heilig. Intuïtief koken toegestaan!

Herfstige couscous met haloumi

Voor drie à vier personen:
1 venkelknol, in kleine stukjes gesneden
2 tl komijnzaad, grof geplet in de vijzel of tussen twee lepels (lekker als je het eerst even roostert in een droge, hete pan)
2 tl grof gemalen of geplet korianderzaad
¼ tl venkelzaad, grof geplet
225 g couscous
500 ml groentenbouillon
100 g hazelnoten
paar takjes peterselie, munt en oregano, fijngehakt
1 granaatappel
citroen
olijfolie
250 g haloumi (1 pakje)

1. Snijd de granaatappel in twee en pruts er de ‘besjes’ uit met je vingers (gaat heel snel zodra je snapt hoe het werkt). Zet ze opzij.
2. Rooster intussen de hazelnoten 10 minuten op een platte schaal in een oven van 180°. Pak ze daarna in in een handdoek en wrijf de velletjes er grotendeels af. Hak ze grof. Zet ze opzij. (Kan je ook eerder op voorhand doen)
3. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pot of pan. Bak er de venkel in, samen met de specerijen. Draai het vuur laag en laat de venkel even garen onder een deksel, tot hij al dente is.
4. Voeg de couscous toe, roer alles door elkaar en giet er de hete bouillon op. Zet het vuur af en laat alles even trekken tot de couscous de bouilon heeft opgeslorpt.
5. Roer de hazelnoten, granaatappelbesjes en fijngehakte kruiden onder de couscous. Breng hem op smaak met citroensap, cayennepeper, eventueel nog wat olijfolie en zout (maar pas op, want de haloumi is heel zout, dus de couscous mag wat frisser smaken).
6. Snijd de haloumi in plakken van een halve centimeter tot een centimeter dik. Wrijf ze in met wat olijfolie en citroensap. Rooster ze in een hete grillpan, aan beide zijden, tot er mooie streepjes op staan (klein beetje schuiven zodat ze niet gaan plakken). Schik de plakjes kaas op de couscous. Smakelijk.

Reacties

7 Reacties

Post a comment
 1. Barbara #
  november 2, 2010

  Haloumi bij Delhaize, yes my dear! Het bewaart lekker lang, dus nu heb ik eindelijk weer inspiratie voor mijn pakje dat hier al zo lang in de frigo ligt te blinken… Waarvoor dank 🙂

 2. november 3, 2010

  Inderdaad, haloumi bij Delhaize, en dat bewaart lang, en de kinders zijn er zot van. In Heuvelland is er wel geen Delhaize, maar kom, ze hebben daar een bioboer, en als ik me niet vergis maakt die zelf geitenkaas.

 3. november 9, 2010

  Ik las gisteravond dit recept en moest direct om granaatappels. Gelukkig zijn de Turkse winkeltjes zo lang open. Dit gerechtje heb ik niet gemaakt maar de granaatappel smaakte me enorm. Bij de eerste pitjes ben ik altijd teleurgesteld in de heel subtiele smaak maar dat verandert snel.
  Een tip:
  Snij de granaatappel horizontaal door. Hou hem ondersteboven boven een grote kom. Rol je vrucht tussen je palmen (zoals je bij een sinaasappel het sap zou losweken door hem te rollen). Neem een houten lepel en sla hard op de vrucht. Begin bij de snijrand en werk naar boven. De rode pareltjes regenen zo je kom in en de vliesjes blijven zitten. Werkt minder goed wanneer je vrucht niet rijp genoeg is.

 4. M. #
  januari 18, 2011

  Heb dit vanavond uitgeprobeerd voor een etentje dat ik binnenkort plan en het was super lekker! Voor mijn vegetarische vrienden met haloumi en voor de carnivoren met lamskotelletjes.
  By the way: Haloumi kan je ook krijgen bij de biowinkels van de Colruyt – Bioplanet. Daar hebben ze zelfs gemarineerde haloumi.

 5. Mie #
  februari 11, 2011

  Het venkel-zalm gerecht van Madame Zsazsa is ook heerlijk!

 6. Eva #
  juni 2, 2014

  Oh, dat is hier al kei-oud, maar kan het niet nalaten: ik ben afkomstig van Wortel (jaja, altijd lachen wanneer ze vragen, vanwaar kom jij…;)) Ik weet niet of haloumi of granaatappel daar echt niet te krijgen zijn, het zit alvast nooit in m’n moeders verwengerechten 😉 Ik woon nu al lang in Antwerpen en ben nooit zot geweest van haloumi (zoute rubber, maar misschien heb ik die nooit goed klaargemaakt gegeten…. Volgens mij kan je het ondertusssen zowat overal kopen.

Trackbacks & Pingbacks

 1. venkel « Jonge Sla

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS