Informatie

Dorien Knockaert

Ik wou daar al lang eens aan beginnen, aan brood. Nu was het moment daar. Brood bakken is zo’n beetje het meest therapeutische dat je kan doen in de keuken, denk ik. Therapeutischer dan curry’s, therapeutischer dan koekjes en therapeutischer dan taart. En zelfs therapeutischer dan keukenkastjes opruimen.

Het moest een simpel basisrecept zijn, niets waar moed of handigheid aan te pas zouden komen. Iets betrouwbaars. Dan moet je natuurlijk bij Deb van Smitten Kitchen zijn. Als zij zegt dat het goed is, is het goed. Als zij zegt dat het simpel is, is het simpel.

Et voila, mijn eerste brood. Het ziet eruit als de moeder van alle broden, dacht ik zo. Met andere woorden: als een oerdegelijk lang grof. En het smaakt. Naar keukengeluk.

Het is niet het perfecte brood. Maar wel een perfect begin.

Licht tarwebrood uit The Bread Baker’s Apprentice van Peter Reinhart, via Smitten Kitchen

Voor één brood:

320 g broodbloem (geen patisseriebloem, die heeft een te laag proteïnegehalte)

190 g volkorenbloem

1,5 el suiker

1,5 tl zout

3 el melkpoeder

1,5 tl instant gist (de korreltjes dus, niet de verse)

30 g boter of margarine op kamertemperatuur

300 g water, op kamertemperatuur + wat extra in een apart kommetje

 1. Meng de twee soorten bloem, suiker, zout, melkpoeder en gist in een grote kom. Voeg de boter en het water toe en meng alles met een houten lepel of met je handen, tot het deeg een bal vormt. Als het kruimelig blijft of een taaie brok vormt, voeg dan wat water toe. Beter een wat te zacht en soepel deeg, dan een te taai deeg. (Ik moest zeker een half kopje water toevoegen – de nodige hoeveelheid hangt onder meer samen met de bloem die je gebruikt)
 2. Maak je werkblad vrij, strooi er wat bloem op en kneed het deeg, ongeveer tien minuten, tot het glad en elastisch is. Als het deeg te plakkerig is om te kneden, voeg dan eerst nog wat bloem toe. (Je hebt lang genoeg gekneed als je een heel klein stukje tot een transparant lapje kan oprekken zonder dat het scheurt). Vet een grote kom in met wat olie en leg er het deeg in. Dek de kom goed af met plastic folie of een vochtige vaatdoek. Laat het deeg zo anderhalf tot twee uur rijzen, tot het in volume verdubbeld is. Dat kan je natuurlijk moeilijk meten, maar je kan op een andere manier testen of het genoeg gerezen is: duw met twee vingers een diepe put in de deegbol (een navelbuik!). Als het deeg terugveert, is het nog niet genoeg gerezen. Als de put blijft, is het deeg klaar voor de volgende stap.
 3. Duw het deeg op het bebloemde werkvlak plat tot een rechthoek die iets smaller is dan je bakvorm lang is, en ongeveer dubbel zo lang. Pakweg 16 cm x 30 cm, met de smalle kant naar jou toe. Rol het deeg op, en knijp bij elke slag de zoom toe om meer spanning op het deeg te zetten. Leg de rol in een licht geoliede bakvorm en zorg dat hij mooi tot bij de randen van de vorm komt (beetje duwen of trekken mag). Verstuif er wat olie over en bedek de vorm met plasticfolie (als je geen oliespray hebt, kan je ook de plasticfolie aan de binnenkant insmeren met olie).
 4. Laat het deeg opnieuw rijzen, een uur tot anderhalf uur, tot boven de rand van de bakvorm.
 5. Verwarm de oven voor op 180° en schuif het roostertje in het midden.
 6. Bak het brood 30 minuten, draai het dan om en bak het nog 15 à 30 minuten, afhankelijk van je oven. Het brood moet mooi gebruind zijn. En als je op de onderkant tikt, moet dat hol klinken.
 7. Laat het brood twee uur afkoelen. Dan is het op zijn lekkerst. De volgende dag is de korst niet meer krokant, maar wel nog lekker.

Reacties

7 Reacties

Post a comment
 1. Diane #
  oktober 20, 2010

  amai, wat een schoon exemplaar!

 2. oktober 21, 2010

  Het ziet er geweldig uit. En niets beter voor uw gemoed dan de geur van versgebakken brood, dat is zo. Hopelijk voel je je al wat beter intussen. x

 3. oktober 27, 2010

  Brood geeft kracht 🙂 (en je artikel geeft goesting om het zelf eens te proberen!)

 4. Barbara #
  oktober 28, 2010

  MMMMMMMMMMMMMMMooi!!!!

 5. november 11, 2012

  Inderdaad zeer therapeutisch. Een absolute aanrader: het volkorenbroodrecept van Peter Berley (in zijn boek Puur Vegetarisch) blz. 317-319. Een haalbare eerste stap in de goeie richting van het continuüm gistbrood-zuurdesembrood, en helemaal verrukkelijk als je ook een deel oude tarwerassen (bvb. spelt) gebruikt. Brood mag 😉

Trackbacks & Pingbacks

 1. HeartCoreResults | Trek in vier stappen de juiste conclusie uit je mislukkingen
 2. Trek in vier stappen de juiste conclusie uit je mislukkingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS