Informatie

Dorien Knockaert

Voor zijn verjaardag heeft mijnheer Jonge Sla palak panir besteld. Inderdaad. Vroeger vroegen wij kip met frieten of macaroni in de oven, maar nee, zo gaat dat niet meer. Ge moet nu als toegewijde vrouw des huizes eerst een onderzoeksfase inlassen en een generale repetitie houden voor ge zo’n verjaardag enigszins zonder kleerscheuren kunt doorstaan.

Nu vind ik dat wel leuk, palak panir. Omdat we het leerden kennen in India. Wij, twee huismussen, op reis in zo’n ongelooflijk vreemd land. Het duurde toch wel bijna drie weken eer we er een beetje onze draai vonden (en toen moesten we inderdaad weer naar huis). Met uitzondering van het eten: dat was liefde op het eerste gezicht.

Eerlijk gezegd vond ik veel andere dingen in India veel lekkerder dan deze kaasblokjes (panir) in spinazie (palak). Maar eigenlijk hangt het er ook maar weer van af hoe je ze bereidt. Mijn eerste poging draaide verbazend lekker uit. Jaja. En toch staat er intussen weer iets anders op het menu van de verjaardag. Dat zouden wij vroeger ook niet gedurfd hebben.

Oké, palak panir kan heel makkelijk en snel zijn, of het kan een beetje avontuurlijk en plezant zijn, naargelang je de panirkaas zelf maakt of niet. Ik heb hem nu voor de eerste keer zelf gemaakt en ik dacht dat dat moeilijk zou zijn, maar nee, echt niet. Zo makkelijk kan kaas dus zijn. Panir smaakt dan ook nauwelijks naar kaas, het smaakt puur en romig. Een beetje zoals een simpele mozzarella, maar dan steviger van textuur – je kan hem in blokjes grillen, bakken of door een hete saus roeren. Meestal roer ik panirblokjes door een tomatencurry. Je kan alle kanten op, als je maar gaat voor een contrast: de zachte smaak van panir vs. iets pittigs.

Oh ja, het accent ligt op de ir, het is dus niet paa-nir, maar pa-nier. En dat had ik beter in het begin al meegegeven, want irritant dat dat kan zijn!

Palak panir

Voor 2 personen:

250 g panir (Uit de Indiase winkel of de biowinkel. Of minimum twee uur eerder zelf gemaakt, volgens het recept hieronder)

800 g spinazie

1 ui, gesnipperd

1 teen knoflook, fijngesneden

1 dikke duim verse gember, geraspt

1 gedroogde chilipeper of gemalen cayennepeper naar smaak

2 tl komijnzaad

1 tl grof gemalen korianderzaadjes (of ½ tl fijngemalen, uit een pakje)

½ tl kurkumapoeder

ca 100 g zure room of volle yoghurt

1 tomaat

Half bosje verse koriander

Eventueel een stuk of 5 verse curryblaadjes (moeilijk te vinden, soms in de Indiase winkel)

 1. Stoof de ui glazig in een grote kookpot met wat olie, voeg de knoflook en gember toe en roerbak ze even, voeg de komijn, chilipeper, koriander en kurkuma toe (+ curryblaadjes, als je er hebt) en roerbak alles nog even. Zet het vuur zachter en roer traag de zure room of yoghurt onder het mengsel (niet te bruusk, want dan kan het gaan schiften, wat eigenlijk ook weer niet zo erg is).
 2. Voeg de spinazie toe (in beetjes, als je kookpot niet gigantisch is) en laat hem slinken terwijl je roert. Neem ongeveer de helft van het mengsel apart, mix het samen met de tomaat en de korianderblaadjes (niet helemaal tot moes), en voeg die brij weer toe aan de rest. Breng alles op smaak met zout.
 3. Snij de panir in blokjes en bak ze in een aparte pan met hete olie tot ze een mooi korstje hebben. Strooi er wat zout over. Voeg de panir toe aan de spinazie. Dit is palak panir! Lekker met platte broodjes, kruidige rijst of een aardappelcurry.

Panir

Voor ca. 250 g:

2 liter verse volle melk (van bij de boer of uit het koelvak in de supermarkt)

2 citroenen, geperst

1 kaasdoek of dun geworden oude vaatdoek

1. Breng de melk aan de kook in een grote pot. Zet het vuur zachter en voeg 4 eetlepels citroensap toe. Roer voorzichtig langs de rand terwijl de melk klonters vormt. De ‘wrongel’ (vaste deeltjes) scheidt zich nu van de ‘wei’ (vloeistof). Dat moet doorgaan tot de wei bijna zo helder is als water. Zachtjes in de melk blijven roeren, hem tegen het kookpunt houden en indien nodig in kleine beetjes citroensap toevoegen om het proces gaande te houden (ik heb zeker nog 5 keer een lekje citroensap toegevoegd).

2. Bekleed een vergiet met de kaasdoek en giet er de wrongel in af. Pak hem bijeen in de kaasdoek en maak er een plat pakje van. Leg er een gewicht op (bvb een bord met daarop een zak bloem en een zak rijst). Laat hem zo een paar uur vast worden.

Reacties

10 Reacties

Post a comment
 1. Diane #
  oktober 5, 2010

  … nu dat ik dit weet zal het hier ook niet lang duren!
  … voor mij is het mss zelfs gemakkelijker om de panier zelf te maken dan al het gedoe om een ‘speciale’ uitstapje naar de indiaanse winkel!

 2. oktober 5, 2010

  Oh, dat ga ik eens testen.

 3. oktober 10, 2010

  Zelfgemaakte panir, dat is wat ik wil eten als laatste avondmaal. Met nikse derbij, gewoon zo. Voor de heerlijke smaak, de fantastische textuur.

 4. februari 14, 2011

  Waarom moet het verse melk van de boer/koelvak zijn? Kan melk uit een doos ook? Mijn man is lactose-intolerant en dus kan ik enkel Zero-lactose-melk gebruiken. Ik denk dat hij heel content zou zijn nog eens panir te kunnen eten, zonder lactose dan wel.

 5. februari 14, 2011

  Ik heb toch maar het risico genomen. Hij ligt nu uit te zweten. Ik laat je nog weten of het gelukt is met lactosevrije melk.

  • februari 14, 2011

   Wel, ik weet het eigenlijk niet zo goed van die melk; heb zelf altijd verse melk gebruikt, omdat die meer kaasachtige kwaliteiten heeft, maar misschien is het voor panir wel helemaal niet nodig. Laat zeker iets weten!

 6. februari 14, 2011

  Gelukt! Man is blij. Zou ik nu ook met sojamelk durven proberen?…

 7. Mama #
  februari 5, 2012

  Reblogged this on Mama kookt and commented:
  Panir al eens gemaakt, jaren her. Dit gaat op het weekmenu!

Trackbacks & Pingbacks

 1. Palak panir « Jonge Sla | Mama kookt
 2. Weekmenu week 6 | Mama kookt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS