Informatie

Dorien Knockaert

Twee weken geleden ging ik voor De Standaard Magazine proeven van de confituren van Callas. Dat zijn frivole confituren die Karen Depoorter helemaal in haar eentje ontwikkelt, fabriceert en op de markt brengt. Aardbeienconfituur zonder meer, dat maakt ze niet. Wel bananenconfituur met chocolade, en rabarberconfituur met geconfijte gember.
Ik hou van haar ongebreidelde confituurfantasie. Ik benijd haar om haar mooie, professioneel ingerichte atelier, in een voormalig restaurant aan de dokken in Gent. En ik bewonder de flair waarmee ze op haar 37ste van communicatiedirecteur naar confituurmaakster gegaan is.
De confituurproeverij was natuurlijk ook hoogst aangenaam. Maar eigenlijk ben ik niet zo’n hevige confituureter. Nee, een confituurpot spreekt me vooral aan als hij leeg is. Dan kan ik er andere dingen in steken. Bessen op siroop, chutneys, sausjes, pickles.
Met pickles bedoel ik niet uitsluitend die zure gele groentenmix van Devos-Lemmens. Wel bedoel ik groenten in ’t zuur – heel zuur, zacht zuur, zoetzuur, kruidig zuur, pikant zuur, alles.
Ik weet dat België niet zo’n pickleminnende natie is, maar toch. Deze paprikapickles* moet je eens proberen. Ze zijn verrassend en krachtig en uitbundig. Rokerig en lokerig en zoetzuur. Echt niets om als een aperitiefhapje bij een glas delicate schuimwijn te eten. Wel perfect gelukkig in een groepje tapas of mezze, tussen een broodje, bij een burger, een stuk pittige kaas of iets lekkers van de barbecue.
Met een vijftal paprika’s vul je een bokaal, die dan een nachtje gesloten moet blijven om de smaken te laten trekken. De inhoud blijft, ook als de bokaal alweer geopend is, enkele weken goed in de koelkast, dankzij de azijn en het zout. Maar dit zijn geen pickles die je jarenlang op het keukenrekje kan bewaren; daarvoor zou je ze anders moeten verwerken, wat hun smaak dan weer niet ten goede zou komen.
Het recept komt – o hoe origineel – van Smitten Kitchen en ik heb er deze keer nauwelijks iets aan veranderd. Deb van Smitten Kitchen weet veel meer van pickles dan ik. Zij heeft het recept van haar schoonfamilie, Oost-Europees gewortelde joden in New Jersey. Pickles met veel knoflook zijn naar ’t schijnt typisch voor die mensen. Als je op de tram dus nog eens tegen een medereiziger opgepropt staat die uren in de wind naar look (en azijn?) ruikt, bedenk dan dat hij misschien een Oost-Europees gewortelde jood uit New Jersey is. Denk aan deze pickles. Dat zijn mama die misschien voor hem maakte en dat hij die nu zo vaak mist. Dat er geen grotere troost voor hem zou bestaan dan een vork in zo’n bokaaltje pickles te steken om er een reep boterzachte, gemarineerde paprika uit op de vissen. En dat jullie die liefde voor paprikapickles delen, zonder dat hij dat beseft.
Maar dan moet je ze wel eerst maken, he!

Paprikapickles

Voor ongeveer 1 bokaal:
5 rode paprika’s (gele of oranje gaan ook, maar zullen er wat vuiler uitzien. Groene werken niet zo goed in dit recept)
300 ml witte-wijnazijn
350 ml water
65 g suiker
20 g zout
2 teentjes knoflook
1. Verwarm de oven voor op 220°, of op de grillstand. Leg de paprika’s in hun geheel in een ovenschaal en rooster ze tot ze zwartgeblakerd zijn (tussendoor omdraaien). Leg de zwartgeblakerde paprika’s in een kom en dek die goed af met plasticfolie. Laat ze zo afkoelen. Haal de steeltjes, zaadjes en schil eraf en snijd ze in reepjes.
2. Maak ondertussen de pekel door de azijn en het water met de suiker en het zout roerend aan de kook te brengen. Laat hem daarna afkoelen.
3. Neem een schone bokaal met een dekseltje. Doe er de paprikareepjes in en de knoflookteentjes, die je in enkele stukken gehakt hebt. Giet er de pekel over. Laat alles minstens een nacht trekken.

* Paprikapickles, zoutbolognese, baconpeperenzout: als dat geen revolutionaire strategie is voor de chipsmarkt!

Reacties

4 Reacties

Post a comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Groenten voor een hele week « Jonge Sla
  2. Alles over tuinfeesten | JONGE SLA
  3. Tomaten voor later | JONGE SLA
  4. Tafelzuur | JONGE SLA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS