Informatie

Dorien Knockaert

Oef, volgepropte dagen. Maar ik wil toch even enthousiast doen over deze courgettegalette. Blij dat ik ben, dat ik het recept nu in mijn vingers heb. Want dit taartje is leuk om maken, smaakt lekker en verrassend en ziet er zo’n beetje romantisch uit.

Ik heb er afgelopen weekend drie van gemaakt en ik kan dus wel zeggen: ’t is foolproof. Het deeg was drie keer in een wip gefikst en drie keer lekker luchtig en krokant. En wat een fijn idee dat je een taart kan maken zonder gedoe met een taartvorm en een verbrokkelende deeglap die maar niet netjes in die vorm wil passen.

A ja, dat heet dus en galette, zo’n eenvoudige taart waarvan de zijkant naar binnen is geplooid. En ik ga nog veel galetten maken, vermoed ik, want je kan er natuurlijk de meest uiteenlopende dingen op leggen. Gewoon zorgen dat je een romig, uitsmeerbaar ondergrondje hebt en daarop iets lekkers leggen, dat niet te veel vocht afgeeft (of de galette wordt een waterzak – vandaar dat je in dit recept de courgetteschijfjes eerst moet zouten en laten uitlekken). Ik wil het in de winter wel eens proberen met paddestoelen en noten, bijvoorbeeld. Met roomkaas en wat gekruide rabarber kan het ook niet slecht zijn. Of met vooraf gegrilde aubergines, zure room en geroosterde komijn.

Bon, begin er maar eens aan met deze courgettes, ’t is tenslotte courgettentijd.

Courgettegalette (obv een recept van Smitten Kitchen, de leukste en betrouwbaarste kookblog die ik ken)

Voor het deeg:
150 g bloem, een halfuur gekoeld in de diepvriezer
Kleine halve tl zout
120 g boter, in stukjes gesneden en daarna nog eens gekoeld in de koelkast
60 ml zure room
2 tl vers citroensap
60 ml ijswater
1 eierdooier (als glazuur)
Voor de vulling:
1 grote courgette (of twee kleintjes), in schijfjes van een halve centimeter dik
olijfolie
1 teentje knoflook
een paar takjes rozemarijn
150 ml ricotta
150 ml geraspte parmezaan
Half bolletje mozzarella, in stukjes getrokken
Een paar basilicumblaadjes

1. Maak eerst het deeg. Meng de bloem met het zout in een grote kom. Verdeel er de stukjes boter over en snij ze met een deegsnijder of twee messen in de bloem tot je een zanderig goedje krijgt, waarin de grootste stukjes boter zo groot zijn als een erwt (je kan hiervoor eventueel de keukenmachine/cutter gebruiken, maar pas op dat het deeg niet te warm en te homogeen wordt). Meng in een klein kommetje de zure room, het citroensap en het water en voeg dit toe aan het bloem-botermengsel. Meng alles tot er zich grote klonters vormen (niet langer mengen dan nodig; dat zou het deeg taai maken). Duw die samen in een bal, pak die in in plasticfolie en laat hem een uur of langer rusten in de koelkast. (Je kan dit deeg perfect een dag op voorhand maken)
2. Maak nu de vulling. Besprenkel de courgetteschijfjs met zout en laat ze minstens een halfuur uitlekken (op en roostertje of een vaatdoek). Dep ze daarna droog. Haal de rozemarijnblaadjes van de takjes en stamp ze in een vijzel een beetje plat. Meng ze met 1,5 eetlepel olijfolie en de geperste knoflook. Meng in een andere kom de ricotta met de parmezaan, de mozzarella en 1 tl van het knoflook-rozemarijnoliemengsel. Breng het kaasmengsel verder op smaak met peper en eventueel nog een snuifje zout (maar de parmezaan is al zout). Proef goed. Misschien zal je nog wat extra parmezaan willen toevoegen – het kaasmengsel moet de hele taart zijn hartigheid geven.
3. Maak de galette. Verwarm de over voor tot 200°. Haal de bakplaat uit de oven en bekleed ze met bakpapier. Strooi flink wat bloem op je werkvlak, leg er het deeg op en sprenkel ook daar wat bloem op (het deeg is plakkerig). Rol het deeg uit tot een cirkel met een doorsnede van 30 cm. Leg die op de beklede bakplaat. Smeer het ricottamengsel gelijkmatig uit over het deeg, maar laat aan de buitenkant een boord van 5 cm vrij. Schik de courgetteschijfjes op de ricotta. Besprenkel ze met de rest van de knoflook-rozemarijnolie. Vouw de buitenrand van het deeg naar binnen en maak plooitjes om het te laten passen. Meng de eierdooier met een lepeltje water en borstel het op de korst. Bak de galette tot ze goudbruin is, 30 à 40 minuten. Haal ze uit de oven, strooi er de basilicum over en laat hem 5 minuten rusten. Klaar!
(Ook lekker op kamertemperatuur)

Reacties

6 Reacties

Post a comment
 1. Tantine #
  september 8, 2010

  Een prachtig gerecht. Fijn van smaak en zo schattig ouderwets van uitzicht (vooral op een mooie taartschaal-op-voetje). Voor mij liever warm dan koud, want dan weegt de looksmaak zwaarder door, vind ik. Een serieuze concurrent voor mijn quiches!

 2. september 16, 2010

  Dat ziet er zoooooooo goed uit! Zonde dat ik niet alles in huis heb, anders begon ik er meteen aan. Een gerechtje voor die weekend, lijkt het me! 😉

 3. Nadine #
  september 21, 2010

  Héél erg lekker! Ik heb het wel twee keer moeten maken. De eerste keer met zelf gemaakt deeg, maar dat was dus gelukt (het deeg werd maar niet hard). De tweede keer met voorgemaakt deeg, dag je tegenwoordig zelfs al in ALDI kunt kopen. Dus mijn tip voor ongeduldige, niet zo handige keukenprinsessen: koop het deeg en slaagkansen verzekerd!

Trackbacks & Pingbacks

 1. Savooigalette « Jonge Sla
 2. Kasten zonder Vlees « Jonge Sla
 3. Je kunt nooit te veel courgettes hebben | JONGE SLA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS